Ņem vērā! ⟩ Gaidāmas būtiskas izmaiņas vairāku reģionālo autobusu maršrutos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Autobuss. Ilustratīvs attēls.
Autobuss. Ilustratīvs attēls. Foto: Tero Vesalainen/Shutterstock.com

Sabiedriskā transporta padomes septembra sēdē panāktas vienošanās par grozījumiem reģionālās nozīmes autobusu maršrutos Gulbenes, Alūksnes, Rēzeknes, Liepājas, Mārupes novados un nepieciešamajām izmaiņām komercreisu apjomā Pierīgā, informēja Autotransporta direkcijas pārstāvji.

Izvērtējot šī gada sešu mēnešu periodā veikto pārvadājumu rezultātus reģionālās nozīmes autobusu maršrutos, ko paredzēts veikt uz komerciāliem principiem, bet līdz brīdim, kamēr nav saņemti pieteikumi atļaujas saņemšanai, tiek izpildīti valsts dotētā tīklā, padome lēma samazināt reisu skaitu no Rīgas uz Jaunķemeriem un uz Sloku, kur paralēli tiek nodrošināta arī vilcienu satiksme.

Padome arī atbalstīja jaunu reisu atklāšanu maršrutā uz Olaini un nolēma slēgt maršrutu Olaine-Jaunolaine. Par izmaiņām un datumiem, kad tās stāsies spēkā, tiks ziņots tuvākajā laikā.

Izvērtējot pasažieru plūsmu eksperimentālajā maršrutā Rīga-Mārupe (Malduguņu iela), tika nolemts to slēgt jau no 22. septembra nelielā pieprasījuma dēļ, kā arī lai atbrīvotu cilvēkresursus pārvadātājam citu maršrutu izpildei. No šī gada 1. jūlija līdz 31. augustam tika kopumā izpildīti 575 reisi (katru darba dienu - septiņi katrā virzienā) un kopējais pārvadāto pasažieru skaits bija tikai 170 cilvēki.

Attiecīgi statistiski vidējais pasažieru skaits reisā bija 0,3 cilvēki, minētajā periodā maksimālais skaits vienā reisā bija četri, savukārt lielākajā daļā reisu netika pārvadāts neviens pasažieris.

Plānotas izmaiņas sabiedriskā transporta kursēšanas grafikos, kas būs aktuālas Gulbenes un Alūksnes novadu iedzīvotājiem. Maršruts Gulbene-Lejasciems-Alūksne, kas tika izveidots šī gada maijā uz eksperimenta laiku līdz septembra beigām, turpmāk būs pastāvīgi iekļauts reģionālo autobusu maršrutu tīklā ar izmaiņām. Rīta reiss no Gulbenes plkst. 7.05 uz Alūksni nebrauks caur Velēnu, bet kursēšanas maršruts būs tāds pats, kā reisam, kas plkst. 8.15 kursē no Gulbenes - caur Augulienu.

Vienlaicīgi tiek atceltas uz eksperimenta laiku veiktās izmaiņas maršrutā Gulbene-Mālmuiža-Lejasciems-Gulbene (visi reisi kursē kā iepriekš).

Maršrutos Alūksne-Mārkalne-Zabolova un Alūksne-Jaseņici-Putrovka autobusi turpmāk apstāsies pieturā "Vidusskola", bet ne "Torņa iela", lai skolēniem būtu ērtāka nokļūšana izglītības iestādē. Par izmaiņām un datumiem, kad tās stāsies spēkā, tiks ziņots tuvākajā laikā.

Lai Dekšāres ciema iedzīvotājiem būtu ērta nokļūšana uz novada centru Rēzeknē, maršrutā Viļāni-Varakļāni-Gaigalava-Vecstrūžāni kustību maršrutos turpmāk būs iekļauta pietura "Dekšāres" un tiks veiktas izmaiņas tā reisu izpildes laikos, lai pasažieri Viļānos varētu pārsēsties uz citiem sev vēlamajiem autobusu maršrutiem. Par izmaiņām un datumiem, kad tās stāsies spēkā, tiks ziņots tuvākajā laikā.

Virzienā Rīga-Liepāja maršrutam nr. 7937 turpinās divu eksperimentālo reisu rezultātu vērtēšana. Šobrīd autobusi no pirmdienas līdz ceturtdienai no Liepājas autoostas izbrauc plkst.17.45, savukārt no Rīgas Starptautiskās autoostas - plkst.9.15 tajās pašās nedēļas dienās. Šī gada augustā virzienā uz Rīgu tika pārvadāti 473 pasažieri, savukārt virzienā uz Liepāju - 1023. Lēmums par pastāvīgām izmaiņām minētajā maršrutā tiks pieņemts padomes novembra sēdē.

Sēdes slēgtajā daļā padome tika iepazīstināta ar aktuālo situāciju reģionālā sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanā maršruta tīkla daļās "Ogre, Aizkraukle", "Pierīga", kā arī izstrādāto kārtību un kritērijiem sabiedriskā transporta pakalpojumu nepārtrauktības nodrošināšanai reģionālās nozīmes autobusu maršrutos krīzes apstākļos.

Tāpat sēdē tika prezentēti dati par reģionālo sabiedrisko autobusu pasažieru apmierinātības pētījumu vairākos Latvijas novados.

Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS šī gada vasarā veiktā reģionālo sabiedrisko autobusu pasažieru aptaujas dati liecina, ka iedzīvotāju apmierinātība ir augsta attiecībā uz tādiem faktoriem kā sabiedriskā transporta kvalitāte un komforts, piemēram, Ādažu novadā 97% aptaujāto ir apmierināti ar sabiedriskā transporta vecumu un izskatu, Bauskas novadā 95% un Kuldīgas novadā - 94%.

Kopumā lielākā daļa no aptaujāto - Augšdaugavas, Ādažu, Bauskas, Dienvidkurzemes, Kuldīgas un Madonas - novadu iedzīvotājiem ir apmierināti ar sabiedriskā transporta pakalpojumiem. Visapmierinātākie ir Madonā (90%), savukārt kritiskākie šīs aptaujas ietvaros ir Kuldīgas novadā - 80% apmierināti pasažieri.

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja starptautisko pārvadājumu jomā, autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanā, kā arī sabiedriskā transporta plānošanā. Regulāri veicot sabiedriskā transporta finanšu analīzi un auditu, direkcija nodrošina vienotu, nepārtrauktu un pieejamu sabiedriskā transporta sistēmu visā valstī.

Autotransporta direkcijas uzdevums ir īstenot virkni pasākumu kompleksu, lai Latvijas autopārvadātājiem tiktu nodrošināta likumīga iespēja veikt pārvadājumus Latvijas teritorijā un ārpus tās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu