Ukrainas Ārlietu ministrija atņem Irānas vēstniekam akreditāciju Krievijai pārdoto dronu dēļ

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Ukrainas Ārlietu ministrija piektdien paziņoja, ka ir nolēmusi atņemt akreditāciju Irānas vēstniekam un būtiski samazināt diplomātisko personālu Irānas vēstniecībā Kijivā, atbildot uz Irānas trieciendronu pārdošanu Krievijai.

Izpildot Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska rīkojumu veikt neatliekamus reaģēšanas pasākumus uz faktiem, ka Krievijas karaspēks izmanto Irānas ražotus ieročus Ukrainas teritorijā, piektdien uz Ukrainas Ārlietu ministriju tika izsaukts pagaidu pilnvarotais Irānas lietās Ukrainā.

"Irānas pusei tika paziņots, ka Irānas bruņojuma piegādes Krievijai, lai Krievijas karaspēks to izmantotu pret Ukrainas civiliedzīvotājiem un Aizsardzības spēkiem, ir tiešā pretrunā ar Irānas augstākās vadības publiski deklarēto neitralitātes pozīciju, cieņu pret Ukrainas suverenitāti un teritoriālo integritāti," teikts paziņojumā.

Tika atzīmēts, ka ieroču piegādes Krievijai kara veikšanai pret Ukrainu ir nedraudzīgs akts, kas dod nopietnu triecienu Ukrainas un Irānas attiecībām.

"Atbildot uz šādu nedraudzīgu aktu, Ukrainas puse pieņēma lēmumu atņemt akreditācju Irānas vēstniekam Ukrainā, kā arī būtiski samazināt Irānas vēstniecības Kijivā diplomātisko personālu," teikts paziņojumā.

Augusta vidū kļuva zināms, ka Irāna pārdevusi Krievijai tūkstoti bezpilota lidaparātu. 13.septembrī tika ziņots, ka Ukrainas armija pirmoreiz notriekusi Irānas trieciendronu "Shahed-136", izdarot to pie Kupjanskas Harkivas apgabalā.

Ceturtdien Krievijas karaspēks Mikolajivas apgabalā ar Irānas kamikadzes droniem "Shahed-136" deva triecienu Očakovas ostai, un viens no šiem droniem trāpīja velkonim. Tajā pašā dienā Ukrainas karaspēks Mikolajivas apgabalā notrieca četrus šādus dronus.

Piektdien Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki notrieca piecus Irānas kamikadzes dronus Mikolajivas apgabala Mikolajivas un Baštankas rajonos.

Ienaidnieks piektdien deva triecienu Odesai ar Irānas kamikadzes droniem "Shahed-136", kas pilsētā atlidojuši no Melnās jūras puses. Divi ar sprāgstvielām pildītie bezpilota lidaparāti sagrāva administratīvo ēku ostas teritorijā. Tika nodarīti postījumi arī četrām dzīvojamēkām Odesā, un uzbrukumā gājis bojā viens civiliedzīvotājs. Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki virs jūras notrieca vienu no šiem droniem.

Krievijas iepirktos Irānas bezpilota lidaparātus Ukrainas pretgaisa aizsardzībai ir grūti fiksēt to nelielā izmēra un zemā lidojuma augstuma dēļ. Krievijas karaspēks Irānas būvētos dronus "Shahed-136" marķē ar nosaukumu "Geraņ-2".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu