Turēti badā un bez ūdens: "Azov" pārstāvis stāsta par Krievijas gūstā turētajiem ukraiņu karavīriem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Visiem no gūsta atbrīvotajiem "Azovstaļ" aizstāvjiem ir nepieciešama palīdzība, jo viņi ir ļoti smagā morālā un fiziskā stāvoklī, vēstī ziņu aģentūra UNIAN.

"Azovieša" pulka komandiera vietnieks ar iesauku "Molfar" sīkāk pastāstīja par to, ko piedzīvoja Ukrainas aizstāvji, esot Krievijas gūstā.

Pēc viņa teiktā, visi Ukrainas karavīri tika spīdzināti.

"Šobrīd no gūsta atbrīvotajiem tiek sniegta medicīniskā palīdzība, jo pilnīgi visiem puišiem ir nepieciešama šāda palīdzība. Viņiem ir ļoti smags morālais un fiziskais stāvoklis. Viņi visi ir tikuši spīdzināti. Tā ir apstiprināta informācija no viņiem. Puiši stāsta ļoti biedējošus stāstus. Viņiem nepieciešama pienācīga rehabilitācija, viņi tiek ārstēti labākajās iestādēs. Mēs darām visu, lai stabilizētu viņu fizisko un morālo stāvokli," uzsvēra "Molfars".

Militārpersona paskaidroja, ka daži no komandieriem atradās Maskavā, bet pārējie ieslodzītie bija Doneckas pirmstiesas aizturēšanas centrā un Oļeņivkā.

"Varu teikt, ka visbriesmīgākā vieta ir pirmstiesas apcietinājuma vieta Doneckā. Pilnīgi visur viņi izmantoja spīdzināšanu - viņi tika turēti badā. Mums ir karavīri, kuri zaudēja līdz pat 50% no sava svara. Viņiem vispār nedeva ūdeni," sacīja militārpersona.

Jau ziņots, ka šonedēļ Krievija un Ukraina veica gūstekņu apmaiņu, kurā Krievija nodevusi Ukrainai 215 gūstekņus, saņemot pretī prokrievisko politiķi Viktoru Medvedčuku un 55 Krievijas karavīrus, tviterī paziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks.

"Bija liela gūstekņu apmaiņa. Mēs saņēmām 215 cilvēkus no [Krievijas] gūsta. Starp viņiem ir komandieri, "Azovstaļ" aizstāvji un kareives grūtnieces," paziņoja Jermaks.

"Kopā ar vairāk nekā 200 Ukrainas karavīriem šodien tika atbrīvoti pieci Lielbritānijas pilsoņi, divi ASV pilsoņi un pa vienam Zviedrijas, Horvātijas un Marokas pilsonim," piebilda Jermaks, pateicoties Turcijas prezidentam Redžepam Tajipam Erdoganam par viņa starpniecību šajā apmaiņā.

Turcijas ziņu aģentūra "Anadolu" citēja Erdogana teikto, ka šī gūstekņu apmaiņa ir "svarīgs solis" uz bruņotā konflikta izbeigšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu