Bijušais NATO ģenerālsekretārs: Makrons kaitēja Ukrainai un to vājināja (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Emanuels Makrons un Vladimirs Putins (2019. gadā).
Emanuels Makrons un Vladimirs Putins (2019. gadā). Foto: Reuters/ScanPix

Bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens kritizē Francijas prezidenta Emanuela Makrona diplomātiskos centienus, īpaši par viņa telefonsarunām ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, vēstī laikraksts "Le Point".

Rasmusens intervijā laikrakstam sacīja, ka Makrons ar savu elastību pret Putinu ir "nodarījis kaitējumu Ukrainai". Viņš īpaši bijis sašutis par Francijas prezidenta izteikumiem, ka "Putinu nedrīkst pazemot".

Rasmusens uzskata: "Aicinājums nepazemot Krieviju, pazemo pašu Franciju."

Pēc viņa domām, Makrona izteikumi bija "katastrofāli un dziļi kaitīgi". Viņaprāt, Makrons ir "kaitējis Ukrainai un to vājinājis".

Rasmusens arī pārmeta Francijai nepietiekamu materiālo atbalstu Ukrainai, norādot, ka Francija, kas ir dominējošā militārā vara Eiropas Savienībā un valsts ar spēcīgākajiem ieročiem Eiropā, ir darījusi maz Ukrainas labā.

Bijušais ģenerālsekretārs uzskata, ka Makrons tagad cenšas mainīt retoriku un "atgūt iniciatīvu". Taču, viņaprāt, Makrons jau ir "vājinājis starptautisko kohēziju, pat ja tagad to nožēlo".

Jau ziņots, ka šonedēļ Makrons brīdināja valstis nepalikt neitrālām attiecībā uz Krievijas kara Ukrainā nosodīšanu, paziņojot, ka Maskavas iebrukums ir jauna imperiālisma forma.

Uzstājoties ANO Ģenerālajā asamblejā, Makrons arī uzsvēra, ka jebkuras sarunas par vairāk nekā sešus mēnešus ilgā kara izbeigšanu var būt veiksmīgas tikai tad, "ja tiek ievērota Ukrainas suverenitāte, atbrīvota tās teritorija un aizsargāta tās drošība".

Makrons karu padarīja par savas runas centrālo tēmu, norādot, ka šis konflikts draud radīt pasauli, kurā ikvienas valsts drošība un suverenitāte "vairs nav atkarīga no spēku līdzsvara, no alianšu spēka, bet gan no bruņotu grupējumu un kaujinieku spēka".

"Kurš no klātesošajiem var aizstāvēt domu, ka iebrukums Ukrainā neattaisno nekādas sankcijas?" viņš jautāja. "Kurš no jums šeit var iedomāties, ka dienā, kad kaut kas līdzīgs ar spēcīgāku kaimiņu notiks ar jums, no reģiona, no pasaules būs klusums?"

Makrons aicināja Apvienoto Nāciju Organizācijas dalībvalstis "rīkoties tā, lai Krievija atteiktos no kara ceļa", un uzsvēra, ka neiejaukšanās šajā jautājumā nav risinājums.

"Tie, kas šodien klusē, patiesībā savā ziņā ir līdzvainīgi jauna imperiālisma, jaunas kārtības, kas samīda pašreizējo kārtību, radīšanā, un tad nav iespējams miers," viņš teica. "Karš Ukrainā nedrīkst būt konflikts, kas kādu atstāj vienaldzīgu."

"Mēs šeit nerunājam par nometnes izvēli starp austrumiem un rietumiem, starp ziemeļiem un dienvidiem," uzstāja Francijas prezidents. "Tas, par ko mēs runājam, ir ikviena atbildība – ikviena, kas ir apņēmies ievērot [ANO] Statūtus un mūsu kopīgo, vērtīgo labumu – mieru."

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu