Laika apstākļi kļuvuši labvēlīgāki. Tomēr notiks sēņu izstāde Dabas muzejā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Shutterstock

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā nākam piektdien un sestdien, 30. septembrī un 1. oktobrī, norisināsies sēņu izstāde, pavēstīja muzejā.

Sestdien ģimenes ar bērniem varēs apmeklēt arī pasākumu "Iekāp mikologa zābakos".

Aizvadītajās nedēļās laika apstākļi ir kļuvuši sēnēm labvēlīgāki un sociālajos tīklos arvien vairāk redzamas publikācijas ar Latvijas mežos atrastām sēnēm, tāpēc

Dabas muzeja speciālisti ļausies izaicinājumam un 29. septembrī dosies uz tuvējām sēņu vietām, lai divas dienas iepriecinātu apmeklētājus ar ikgadējo sēņu izstādi.

Sēņu augšana aktivizējusies, joprojām aug dažādas bekas, gailenes, dižsardzenes un citas ēdamās sēnes, tomēr zināms arī, ka sugām pārbagāta sezona šogad nebūs.

"Vairums apmeklētāju izstādē meklē atbildes uz jautājumiem par ēdamajām sēnēm. Lai mēs varētu parādīt pazīmes, pēc kurām salīdzināt un mācīties atšķirt sēnes, tieši sugu daudzveidība ir ārkārtīgi būtiska, bet šogad tādas vienkārši nav. Jā, sēnes aug, bet jāņem vērā, ka sēņu augšanai labvēlīgie apstākļi ir ļoti lokāli, nereti tālu no galvaspilsētas. Resursu taupības nolūkā mēs apsekosim tikai tuvējos mežus. Brauksim un skatīsimies," stāsta muzeja mikoloģe Inita Dāniele.

Viņa atgādināja, ka sēņu izstādes notiek jau 70 gadus, un mikologiem ir zināmas vietas lai sagādātu izstādes materiālu arī šogad.

Arī apmeklētāji tiek aicināti piedalīties izstādes veidošanā, nesot uz muzeju savus atradumus.

Izstādē būs apskatāmas arī ar sēnēm krāsotas dzijas, no sēnēm radīts papīrs un citi izstrādājumi.

Sestdien, 1. oktobrī, muzejā norisināsies arī ģimenes diena "Iekāp mikologa zābakos", kas būs interesanta ģimenēm ar bērniem vecumā no 5 līdz 12 gadiem.

Pasākuma laikā ar uzdevumu grāmatiņas palīdzību muzeja speciālistu vadībā mazie pētnieki noskaidros, kuras sēnes droši var likt groziņā un kuras labāk atstāt mežā, cik dažādas var būt sēņu formas un kam vēl garšo sēnes.

Piedalīties pasākumā var jebkurā laikā no plkst. 11 līdz 16.

Dabas muzeja mikologi atgādina, ka nezināmas un iepriekš neredzētas sēnes uzturā lietot nedrīkst.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu