Latvijā pirmdien ieradīsies augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas HIMARS (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Raķešu artilērijas sistēma "Himars".
Raķešu artilērijas sistēma "Himars". Foto: AFP/SCANPIX

Spilves lidlaukā un Liepājas lidostā vienlaicīgi pirmdien, 26. septembrī, ieradīsies augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas HIMARS ("High Mobility Rocket Artillery System"), kas Latvijā atgādātas mācību nolūkos, pavēstīja Ārlietu ministrijas (ĀM) pārstāvji. 

Viņš paskaidroja, ka, pamatojoties uz Nacionālo bruņoto spēku (NBS) mācību pieprasījumu, norisināsies ASV Speciālo operāciju spēku Eiropā gaisa kuģu MC-130J Commando II nolaišanās vingrinājumi, demonstrējot ātru augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēmas HIMARS atgādāšanu un izvēršanu.

Kā norādīja Skraučs, militāro mācību cikla "Namejs 2022" rudens posma laikā Nacionālo bruņoto spēku Mehanizētā kājnieku brigāde ir identificējusi divus mācību mērķus, kurus nav iespējams droši iznīcināt ar pašlaik Latvijas armijas rīcībā esošiem ieročiem. Atbilstoši NATO sabiedroto komandķēdei, Mehanizētā kājnieku brigāde ir veikusi HIMARS sistēmu piegādes un pielietošanas pieprasījumu.

Viņš uzsvēra, ka vingrinājuma mērķis ir demonstrēt Nacionālo bruņoto spēku un ASV bruņoto spēku sadarbības spējas,

Latvijas armijai veicot mērķu atklāšanu, identificēšanu un izvērtēšanu, kā arī Latvijas pusei sagatavojot un ASV pusei izpildot uguns atbalsta pieprasījumu.

Raķešu artilērijas sistēmas HIMARS atgādāšanu, izvēršanu un simulētu šaušanu Spilves lidlaukā vēros aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš un ASV vēstnieks Latvijā Džons Kārvails (John Carwile).

Savukārt pēc nolaišanās Liepājas lidostā HIMARS sistēmas dosies uz Šķēdes militāro poligonu Dienvidkurzemes novada Vērgales pagastā, lai ar mācību raķetēm veiktu šāvienus pa mērķi Baltijas jūras ūdeņos Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā.

Kā atgādināja ĀM pārstāvis, HIMARS ir augstas precizitātes raķešu artilērijas sistēmas ar aptuveni 300 kilometru darbības rādiusu.

Jau ziņots, ka NBS septembrī un oktobrī intensīvi norisinās militāro mācību cikls, kura laikā pa Latvijas valsts galvenajiem un reģionālajiem ceļiem pārvietosies Latvijas un sabiedroto valstu karavīri un militārās tehnika. NBS aicina izturēties ceļu satiksmes dalībniekus ievērot īpašu piesardzību, ja uz autoceļiem nākas sastapt militārā transporta kolonnas.

Mācību uzdevumu izpildes laikā periodiski notiks dažādu militāro gaisa kuģu lidojumi Latvijas gaisa telpā, tostarp zemā augstumā, kā arī kaujas šaušana poligonos.

NBS aicina iedzīvotājus ar izpratni izturēties pret notiekošajām militārajām mācībām, kas vērstas uz visaptverošas valsts aizsardzības spēju pilnveidošanu un reģionālās drošības stiprināšanu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu