"Ja tu nedziedāsi - tu tiksi sodīts. Tevi sitīs." No gūsta atbrīvotais stāsta par pārdzīvojumiem (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

No okupantu gūsta atbrīvotais Eidens Aslins, kuru vēl vasarā tiesāja Doneckas pašpasludinātās Doņeckas "tautas republikas"(DTR) tiesa, piespriežot viņiem nāvessodu, šonedēļ dalījies ar saviem pārdzīvojumiem, atrodoties gūstā.

Brits Eidens Aslins ir Ukrainas armijas karavīrs, kas parakstīja līgumu par dienestu bruņotajos spēkos vēl pirms Krievijas iebrukuma. Tā dēvētā DTR tiesa viņam 9. jūnijā piesprieda nāvessodu.

Tiesa atzina Aslinu par vainīgu "mēģinājumā ar spēku sagrābt varu DTR", kā arī apmācības iziešanā, lai īstenotu "teroristiskas darbības". Eiropas Cilvēktiesību tiesa iejaucās Aslina lietā, liekot Maskavai nodrošināt, ka viņiem netiek izpildīts nāvessods. Taču Krievija paziņoja, ka vairs negrasās ievērot Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumus. 

Aslins bija viens no desmit ārvalstniekiem, kuri šajā nedēļā Krievijas un Ukrainas gūstekņu apmaiņas ietvaros tika apmainīti.

Kā ziņo britu raidsabiedrība BBC, atsaucoties uz izdevumu "The Sun", kuram Aslins svētdien sniedza interviju, Krievija attiekusies pret viņu sliktāk kā pret suni. Viņš tika ne tikai sists, bet arī durts, un okupanti viņam vaicājuši, kādu nāvi viņš vēlas - ātru vai "skaistu nāvi". Viņu situši arī par viņa tetovējumiem, kā arī dūruši ar dunci mugurā.

Tāpat Aslins pastāstīja, ka karagūstekņiem katru rītu bija jādzied Krievijas himna. "Ja tu nedziedāsi - tu tiksi sodīts. Tevi sitīs," stāstīja Aslins.

Viņš tika turēts diviem cilvēkiem paredzētā kamerā, kurā bija ievietoti četri gūstekņi. Aslinam un pārējiem nācās gulēt uz paklājiem, kas bija pilns ar utīm. Cietuma kamerā bijusi bez logiem, turklāt tajā bijis ļoti auksti.

"Mēs arī nevarējām aiziet uz tualeti, jo tur vienkārši tādas nebija," pauda atbrīvotais karavīrs.

Runājot par ēdināšanu - viņš pastāstīja, ka trīs nedēļas pārticis no maizes un ūdens, turklāt viņiem nācās lūgties, lai ieslodzījuma vietas darbinieki iedod viņiem kaut vai krāna ūdeni.

Pases pārbaudes laikā Aslins arī dabūjis sitienus pa degunu. "Kad es pateicu, ka esmu Lielbritānijas pilsonis - dabūju sitienu pa degunu," atminas karavīrs.

Tāpat viņš atklāja, ka vienīgās reizes, kad ticis ārā no savas kameras - bijušas tad, kad nācies piedalīties propagandas aktivitātēs vai arī - viņam vajadzēja piezvanīt.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu