"Putina pavārs" Prigožins atzīst, ka ir privātā militārā uzņēmuma "Vagner" dibinātājs

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Jevgeņijs Prigožins, kurš iepriekš publiski noliedza savas saites ar "Vagner" grupu , ir atzinis, ka ir tās radītājs. Viņš norādīja, ka privātā militārā armija tika izveidota 2014. gadā, vēsta "Insider".

"Es aizlidoju uz kādu no treniņu laukumiem un pats to izdarīju. Es pats iztīrīju vecos ieročus, pats sakārtoju bruņu vestes un atradu speciālistus, kas man ar to varēja palīdzēt. No šī brīža 2014. gada 1. maijā dzima patriotu grupa, kas vēlāk ieguva nosaukumu "Vagner". Viņu drosme un varonība ļāva atbrīvot Luhanskas lidostu un daudzas citas teritorijas, kā arī radikāli mainīja Luhanskas Tautas Republikas un Doneckas Tautas Republikas likteni," apgalvoja Prigožins.

Septembra vidū plašsaziņas līdzekļos tika izplatīts videoieraksts, kurā Prigožins vervē ieslodzītos. Videoierakstā viņš stāsta, ka visiem, kas vēlas to darīt, ir jāveic intervija un jānokārto vairāki testi. Viņš apgalvoja, ka pēc sešu mēnešu dienesta visi izdzīvojušie tiks attaisnoti un nosūtīti mājās.

Galvenais "grēks", pēc Prigožina domām, ir dezertēšana:

"Neviens neatkāpjas un neviens nepadodas. Kad tiekat apmācīts, jums pastāstīs par divām granātām, kas jums ir jāņem līdzi. Tos, kas ierodas un pirmajā dienā saka: "Es nokļuvu nepareizajā vietā," mēs viņus apzīmējam ar "dezertieris", un tam seko nošaušana."

Iepriekš Prigožins ir publiski noliedzis saistību ar privātu militāru uzņēmumu. Konkrēti, ar viņu saistīts uzņēmums ir publicējis šādu paziņojumu:

"Mēs neesam informēti par jūsu minētās organizācijas darbību. Jevgeņijs arī lūdza darīt zināmu, ka viņš ir ārkārtīgi pārsteigts par pašu faktu, ka šis uzņēmums eksistē, un viņam nav nekāda sakara ar tā darbību".

Krievijas likumi aizliedz privātu uzņēmumu (algotņu) sniegtos militāros pakalpojumus. Kriminālkodekss paredz līdz 7 gadiem cietumā par piedalīšanos bruņotos konfliktos citas valsts teritorijā (359. pants) un līdz 15 gadiem cietumā par algotņu vervēšanu, apmācību un finansēšanu.

Martā Valsts domē tika iesniegts likumprojekts par privātām militārajām armijām, saskaņā ar kuru to darbība ir atļauta ārvalstīs.

"Šodien mēs redzam, kā privātu militāro uzņēmumu kaujinieki palīdz pildīt valsts uzdevumu Ukrainā. Tāpēc ir jābūt to legalizācijas, regulēšanas un palīdzības formām," likumprojekta iesniegšanu komentēja "Taisnīgās Krievijas" līderis Sergejs Mironovs.

Prigožins nav vienīgais "Vagner" dibinātājs. Par līdzdibinātāju tiek uzskatīts arī Dmitrijs Utkins, kurš 2022. gada septembrī kopā ar Prigožinu devās uz Krievijas kolonijām, lai vervētu gūstekņus nosūtīšanai uz fronti.

Prigožins ir vairākkārt iesūdzējis tiesā tos, kas viņu publiski dēvē par "Vagner" grupas vadītāju. Konkrēti, tika iesniegta prasība pret "Ekho Moskvy" galveno redaktoru Alekseju Venediktovu. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu