Irānas Māzenderānas provincē aizturēti 450 protestētāji

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Irānas varasiestādes Māzenderānas provincē kopš 16.septembra protestu laikā aizturējušas 450 cilvēkus, pirmdien ziņo valsts mediji.

Protestus izprovocēja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve policijas apcietinājumā 16.septebrī.

Reliģiskā policija Amini aizturēja "neislamiskā" apģērba dēļ un nogādāja policijas iecirknī. Kā skaidroja policija, tur Amini radušās sirds problēmas, un viņa nomirusi trīs dienas pēc aizturēšanas. Amini ģimenes locekļi un aktīvisti apšauda policijas sniegto notikumu versiju un tur aizdomās policistus par Amini piekaušanu.

Amini nāve izsaukusi valsts mēroga sašutumu un protestus, kas turpinājušies jau desmito nakti pēc kārtas.

Simtiem demonstrantu, reformistu aktīvistu un žurnālistu Irānā ir aizturēti.

Māzenderānas provincē pēdējo dienu nekārtību laikā aizturēti 450 protestētāji, paziņoja provinces virsprokurors Mohammads Karimi, piebilstot, ka protestētāji uzbrukuši valdības ēkām un sabojājuši valsts īpašumu vairākās Māzenderānas daļās.

Vietējie mediji ziņo, ka protestētāji skandē saukļus pret valdošo režīmu, un Karimi izteicies, ka protestus vadot "ārvalstu kontrrevolūcijas aģenti".

Sestdien varasiestādes kaimiņos esošajā Gīlānas provincē paziņoja, ka aizturēti 739 cilvēki, tai skaitā 60 sievietes

Irānas tiesu sistēmas vadītājs Golamhuseins Mohseni Edžei svētdien uzsvēra, ka varasiestādēm ir apņēmīgi jāvēršas pret nekārtību iniciatoriem.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem protestos un nekārtībās gājis bojā vismaz 41 cilvēks, no kuriem lielākā daļa ir protestētāji. Taču vairākas organizācijas uzstāj, ka bojāgājušo skaits ir lielāks, piemēram, Oslo bāzētā organizācija "Iran Human Rights" (IHR) svētdienas vakarā paziņoja par 57 bojāgājušajiem, tomēr piebilda, ka interneta atslēgumi arvien vairāk apgrūtina apkopot datus par upuriem.

Ziņu aģentūra "Tasnim" pirmdien publicēja fotogrāfijas, kurās redzami protesti svētajā šiītu pilsētā Kumā, aptuveni 150 kilometrus uz dienvidiem no Teherānas. Drošības spēki publiskojuši fotogrāfijas, kurās esot redzami galvenie protestu iniciatori un aicinājuši sabiedrību tos identificēt.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu