VIDEO ⟩ "Tas ir vēl pirms apkures!" Stružānu ciema iedzīvotāji šokēti par "kosmiskajiem" rēķiniem (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Kadrs no "Bez tabu" video

Rēzeknes novada Strūžānu ciema iedzīvotāji pārsteigti par elektrības rēķiniem. Pat nelielām mājsaimniecībām jāmaksā līdz pat 200 eiro mēnesī, ziņo raidījums "Bez tabu".

Elektroenerģiju Srūžānos centralizēti par biržas cenu iepērk un tālāk pārdod pašvaldības kapitālsabiedrība "Strūžānu siltums". Pēdējos mēnešos elektrības rēķini Strūžānu iedzīvotājiem strauji kāpuši. Piemēram, jūlijā bija jāmaksā 0,50 eiro par vienu kWh, bet augusta rēķinos ieraudzījuši šokējošo 0,71 eiro par vienu kWh.

"Kopējais rēķins par trīsistabu dzīvokli bija 211 eiro. Es pat ziemā visus gadus neesmu maksājusi tik daudz! Bet tagad tas ir vēl pirms apkures! Vai tiešām mums tāds zelta ciemats ar miljonāriem!? Te ir bezdarbs, pilnīgs bezdarbs! Dzīvo, kā gribi, bet, ja kaut ko nesamaksāsim, tiks atslēgta elektrība!" raidījumam stāsta vietējā iedzīvotāja Valentīna.

"Man jāmaksā 170 eiro par mēnesi. Alga man maza, vēl arī invaliditāte. Tas nav iespējams! Jebkuram Strūžānos paprasīsi, ka tas nav iespējams!" saka Aivars.

"Es saņemu invaliditātes pabalstu – 195 eiro. Kā man samaksāt par elektrību un pārējos rēķinus?! Nesanāk." saka Valērija.

“Mums tas arī ir pārsteidzoši,” tā par elektrības rēķiniem saka SIA “Strūžānu siltums” valdes loceklis Renārs Vabals, kurš norādīja, ka komunālais uzņēmums nav vērsies un nevērsīsies ar sankcijām pret iedzīvotājiem, kuri nespēj apmaksāt rēķinus, ja vien tā nav ļaunprātīga nemaksāšana.

Tikmēr Rēzeknes novada pašvaldības izpilddirektors Jānis Troška raidījumam saka:" Līdz jūnijam tas [biržas cena] bija izdevīga, bet pēdējie divi mēneši iecirta spēcīgi. Tā ir tāda šī laika situācija. Tā ir krīze visīstākajā nozīmē. Tā ir biržā noteiktā cena. To nenoteica uzņēmums. Uzņēmums noteica tikai to uzcenojumu, kas saistīts ar sadali, uzturēšanu, tīklu utt. Tā ir niecīga daļa, salīdzinot ar maksu par elektroenerģiju."

Pašvaldības kapitālsabiedrība "Strūžānu siltums" iedzīvotāju, no kuriem daudzi ir sociāli mazāk aizsargāti, interesēs var saimniekot labāk, raidījumam pauda Gunārs Valdmanis, Latvijas Elektroenerģētiķu un Energobūvnieku asociācijas izpilddirektors. Ja uzņēmums energoresursus iepērk svārstīgajā tirgū (par biržas cenām), aktīvi jāseko cenu svārstībām un jābūt gatavam reaģēt, nevis jāvilcinās un ilgstoši jāizraksta dārgus rēķinus.

Stāsta turpinājums "Bez tabu" sižetā:

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu