VIDEO Burkāni raisa smaidu, lapu kāposti liek saviebties. Pētījumā noskaidrots, ka garšas izjūta veidojas jau pirms dzimšanas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Studio Romantic/Shutterstock

Mazuļi, iespējams, spēj just garšas un smažas jau pirms dzimšanas, liecina pierādījumi, kas iegūti jaunā pētījumā, raksta "Insider".

Lielbritānijā veiktajā pētījumā piedalījās grūtnieces, kas bija stāvoklī 32 līdz 36 nedēļas, iedalot viņas trīs grupās. 35 sievietēm no pirmās grupas pasniedza pulverizēta burkāna kapsulas, bet 34 grūtniecēm iedeva lapu kāpostu kapsulas. Kontrolgrupa ar 30 sievietēm neēda neko pirms embrija izmeklēšanas.

Lai noskaidrotu embriju reakciju, pētnieki izmantoja 4D attēlu tehnoloģiju, lai pētītu, kā auglis reaģē uz šīm garšām.

Augļu sejās bija novērojams smaids pēc tam, kad viņu mātes ēda burkānus, taču vēl nedzimušie mazuļi saviebās, sajūtot lapu kāpostu garšu.

Video: Ar 4D tehnoloģiju redzams, kā vēl nedzimuši bērniņi reaģē uz garšām

Tas liek domāt, ka pēdējos trīs grūtniecības mēnešos augļi ir pietiekami attīstījušies, lai atšķirtu dažādu ēdienu garšas, komentēja vadošā pētniece Bezija Ustuna.

Apmēram 20 minūtes pēc tam, kad sievietes norija kapsulas, bija redzams, ka augļi, kas sajutuši burkānu aromātu, reaģēja ar vairāk sejas izteiksmēm, kas liek domāt par smiekliem vai smaidu. Savukārt tie, kas sajuta kāpostu aromātu, saspieda lūpas kopā grimasē.

Ultraskaņas attēlos bija redzamas sejas kustības, kas līdzīgas bērnu vai pieaugušo sejas kustībām, kad tiek sagaršots kaut kas rūgts, piemēram, augšlūpas pacelšana vai apakšlūpas saraukšana. 

Jaunais atklājums gan nepierāda, ka embrijiem labāk garšo burkāni, nekā lapu kāposti, tomēr papildina citus pētījumus, kas liecina, ka garšas un ožas izjūtas sāk attīstīties jau pirms dzimšanas, īpaši - trešajā trimestrī.

Šie paši mazuļi pēc dzimšanas arī piedalīsies saistītā pētījumā, kurā pētīs, vai viņu garšas izvēles būs ietekmējuši pirmsdzemdību faktori.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu