Krievijas sikspārņos atrasts jauns koronavīruss. Zinātnieki bažījas par jaunu pandēmijas uzliesmojumu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Rudmer Zwerver/Shutterstock

Zinātnieki izteikuši bažas par jauno koronavīrusu, kas atklāts Krievijas sikspārņos. Patlaban izstrādātās vakcīnas ar šo vīrusa paveidu nespēj cīnīties, kas paver iespējas uzsliesmot jaunai pandēmijai. 

Līdzīgi kā SARS-CoV-2 arī jaunais elpceļu vīruss ir atklāts sikspārņos. Par Khosta-2 nodēvētais vīruss ir klāts ar pīķa proteīniem, kas cilvēka šūnas var inficēt līdzīgā veidā kā SARS-CoV-2. Lielākā problēma ir tāda, ka tas ir noturīgs pret pašlaik izstrādātajām Covid-19 vakcīnām, raksta "Science Alert".

Pret jauno koronavīrusu efektīvas nav pat antivielas vakcīnā, kas izstrādāta pret jauno omikrona variantu. Tas ir pārsteidzoši, jo abi patogēni pieder vienai akūto elpceļu koronavīrusu grupai.

"Mūsu atklājums uzsver nepieciešamību turpināt attīstīt jaunas, visaptverošākas šīs grupas vīrusu vakcīnas," raksta pētījuma autori.

Khosta-2 tika atklāts Soču Nacionālā parka mazajos zirga pakava sikspārņos (rhinolophus hipposideros). Šie sikspārņi atrodami arī Eiropā un Ziemeļāfrikā.

Nav īsti skaidrs, vai šis vīruss var inficēt arī cilvēkus, tiesa, sākotnējie pētījumi liecina, ka tāda iespēja pastāv. Laboratorijas apstākļos zinātnieki novēroja, ka vīruss spēj iekļūt cilvēka šūnās.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā "PLoS Pathogens".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu