VIDEO ⟩ NASA kosmosa kuģis sekmīgi ietriecas asteroīdā planetārās aizsardzības testa laikā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: L Galbraith/Shutterstock

Daudzu miljonu dolāru vērts kosmosa kuģis pirmdien, 27. septembrī, frontāli sadūrās ar futbola stadiona lieluma asteroīdu, veicot vēl nebijušu NASA spēju testu. Mēģinot pasargāt Zemi no katastrofas nākotnē, centieni izmainīt asteroīda kursu iezīmē "jaunu cilvēces ēru", vēsta medijs "The Guardian".

NASA kosmosa kuģis veiksmīgi ietriecās asteroīdā "Dimorphos" 11 miljonu kilometru attālumā no Zemes. Misija, kas pazīstama kā DART (Double Asteroid Redirection Test), bija pirmais cilvēces mēģinājums pārvietot citu debesu ķermeni ar mērķi noskaidrot, vai lielu asteroīdu, kas traucas Zemes virzienā, var veiksmīgi novirzīt.

Kosmosa kuģis sadūrās ar asteroīdu "Dimorphos" 15 000 km/h ātrumā plkst. 19.14. Video tiešraidē bija redzams kameras tuvplāns brīdī, kad kosmosa kuģis ietriecās asteroīdā. Misijas vadības telpā atskanēja ovācijas. NASA un Džona Hopkinsa universitātes zinātnieku komandas apskaujoties apstiprināja veiksmīgu DART sadursmi ar "Dimorphos".

Video: Kosmosa kuģis veiksmīgi saduras ar asteroīdu "Dimorphos"

Neilgi pēc trieciena NASA planetārās zinātnes nodaļas direktore Lorija Gleiza paziņoja, ka tā ir "jauna cilvēces ēra".

"[Tā ir] ēra, kurā mums potenciāli ir iespējas pasargāt sevi no kaut kā bīstama, bīstama asteroīda trieciena," teica Gleiza. "Tas ir pārsteidzoši. Mums nekad iepriekš nav bijušas šādas iespējas."

Džona Hopkinsa Lietišķās fizikas laboratorijas misijas komentētājs Samsons Roni (Samson Reony) bija tikpat sajūsmināts par šo "spēli mainošo" sasniegumu.

"Šajā gadījumā zinātne, inženierzinātnes un liels mērķis - planētas aizsardzība - apvienojas, un, ziniet, tas rada šādu maģisku brīdi," viņš teica.

Testa mērķis ir noteikt, vai apzināta kosmosa kuģa ietriekšana asteroīdā ir efektīvs veids, kā mainīt tā trajektoriju. Salīdzinoši līdzīga stratēģija, kurā tika izmantota kodolraķete, nevis bezpilota kosmosa kuģis, cieta neveiksmi Morgana Frīmena 1998. gada izdomātās filmas par planētas katastrofu "Dziļš trieciens" (Deep Impact) sižeta galvenajā brīdī.

Preses konferencē pēc misijas beigām DART zinātnieki raksturoja misiju kā veiksmīgu, taču brīdināja, ka paies aptuveni divi mēneši, līdz viņi uzzinās, vai kosmosa kuģim izdevies sasniegt savu galīgo mērķi - mainīt "Dimorphos" trajektoriju.

"Mēs zinājām, ka trāpīsim. Mēs visi aizturējām elpu. Es esmu diezgan pārsteigta, ka neviens no mums nenoģība," sacīja DART programmas vadītāja vietniece Elena Adamsa (Elena Adams).

Viņa teica, ka kuģis ietriecās 17 metru attālumā no iecerētā mērķa, kas ir pietiekami tuvu, lai uzskatītu, ka tas ir pilnīgs panākums. "Tas būtībā bija trāpījums. Es domāju, ka, ciktāl mēs varam spriest, pirmais planētas aizsardzības tests bija veiksmīgs, un mēs varam tam aplaudēt."

Vai triecienam bija pietiekams spēks, lai mainītu asteroīda virzienu, vēl nav zināms, un zinātnieki nākamās nedēļas pavadīs, vērojot asteroīda ātrumu un kustību un veicot aprēķinus. Tomēr Adamsa teica: "Zemes iedzīvotājiem vajadzētu gulēt mierīgāk, un es noteikti gulēšu mierīgāk."

Zinātnieki bija pārlieecināti, ka lidaparāts nesadragās "Dimorphos". Kosmosa kuģa svars bija niecīgs - 570 kg, salīdzinot ar asteroīda 5 miljardu kg svaru. NASA pārstāvis Glens Neigls sacīja, ka DART plānotā pašiznīcināšanās nerada draudus cilvēcei.

Nagls teica, ka pirmdienas tests bija pirmais no "planētas aizsardzības misiju" sērijas.

"Mēs vēlamies, lai mums būtu lielākas izredzes nekā tās, kas bija dinozauriem pirms 65 miljoniem gadu," sacīja Neigls, atsaucoties uz teoriju, ka aizvēsturiskie rāpuļi, kas reiz valdīja uz Zemes, iznīka, kad planētai trāpīja asteroīds.

Neigls piebilda: "Viss, ko viņi varēja darīt, bija paskatīties uz augšu un teikt: "Ak, asteroīds.""

Lai gan nevienam zināmajam asteroīdam, kura izmērs pārsniedz 140 metrus, nav lielas izredzes tuvāko gadsimtu laikā ietriekties Zemē, tiek lēsts, ka līdz šim ir identificēti tikai 40% no šiem asteroīdiem.

325 miljonus ASV dolāru vērtais planētas aizsardzības izmēģinājums bija kulminācija ceļojumam, kas sākās ar DART palaišanu pagājušā gada rudenī. Iespēju zemes iedzīvotājiem vērot sadursmi ar "Dimorphos" tiešraidē vai vismaz ar dažu minūšu aizkavēšanos nodrošināja tas, ko NASA sauc par misijas "minifotogrāfu".

Misijas vadītāji pauda "absolūtu prieku", vērojot veiksmīgo triecienu tiešsaistē.

Video: Misijas tiešraide

Džona Hopkinsa Lietišķās fizikas laboratorijas direktors Ralfs Semmels (Ralph Semmel) atzinīgi novērtēja tikko sasniegto "spēles izšķirošo" momentu, piebilstot, ka viņa komanda saprata, ka viss ir izdevies, kad video pārtrūka. "Parasti signāla zudums no kosmosa kuģa ir ļoti slikta lieta. Taču šajā gadījumā tas bija ideāls iznākums."

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu