Konfiscēta krievu oligarha jahta izsolē pārdota par 37,5 miljoniem ASV dolāru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jahta "Axioma".
Jahta "Axioma". Foto: Reuters/ScanPix

Par 37,5 miljoniem ASV dolāru (38,8 miljoniem eiro) izsolē pārdota krievu oligarham Dmitrijam Pumpjanskim konfiscētā jahta "Axioma", otrdien pavēstīja tiesa.

Jahtas pircēja identitāte nav zināma.

Apvienotās Karalistes aizjūras teritorijas Gibraltāra varasiestādes konfiscēja 72 metrus garo jahtu martā pēc ASV bankas "JP Morgan" sūdzības.

2021. gada decembrī banka izsniedza 20,5 miljonu eiro aizdevumu Britu Virdžīnās reģistrētam uzņēmumam, kura akcijas cita starpā piederēja arī kādam Kipras uzņēmumam, kas pieder Pumpjanskim.

"JP Morgan" uzskatīja, ka ar Pumpjanska iekļaušanu Lielbritānijas sankciju sarakstā aizdevuma līgums ir pārkāpts, jo sankciju rezultātā oligarha aktīvi tika iesaldēti.

Rezultātā "JP Morgan" lūdza varasiestādēm konfiscēt "Axioma", kas bija norādīta kā viena no aizdevuma garantijām, un pieprasīja pārdot jahtu, lai atmaksātu aizdevumu.

Gibraltāra Augstākā tiesa 14. jūnijā nolēma, ka jahta jāpārdod izsolē par augstāko cenu, kas iespējama.

Cauruļvadu ražotāja "Pipe Metallurgic Company" priekšsēdētājs un grupas "Sinara" prezidents Pumpjanskis ir iekļauts gan Lielbritānijas, gan Eiropas Savienības (ES) "melnajos sarakstos", Rietumiem vēršot sankcijas pret Maskavu par agresiju Ukrainā.

"Axioma" ir pirmā krievu oligarha jahta, kas sankciju rezultātā mainījusi īpašnieku.

Jahtas izsolē piedalījās 63 personas, kas izdarīja savas likmes līdz 23.augustam. Uzvarēja solītājs ar visaugstāko likmi - 37,5 miljoniem ASV dolāru.

Tiesa arī saņēma papildu maksājumu 505 000 dolāru apmērā par jahtas aksesuāriem un alkoholu, kas atrodas uz klāja.

Kreditoriem tagad ir 60 dienas laika, lai iesniegtu savas prasības tiesā, ziņoja laikraksts "Gibraltar Chronicle".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu