Daži ir vienlīdzīgāki par citiem - UFC jau kārtējo reizi piesedz Makgregora "grēkus"? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Konors Makgregors
Konors Makgregors Foto: Reuters/ScanPix

Pasaulē slavenākā jaukto cīņas mākslu (MMA) organizācija UFC jau kārtējo reizi pieļauj izņēmumus, kad runa ir par viņu spožāko zvaigzni Konoru Makgregoru.

Slavenajā Džordža Orvela romānā "Dzīvnieku ferma" tika aprakstīts princips, ka "visi dzīvnieki ir vienlīdzīgi, bet daži ir vienlīdzīgāki". Iespējams, šāds teiciens no pasaules sporta organizācijām visprecīzāk ir attiecināms tieši uz UFC, kur darbības zobratiņi griežas tā kā tas labpatīk tās ilggadējam bosam Deinam Vaitam.

Nav šaubu, ka cīkstoņu vidū "vienlīdzīgāks par pārējiem" ir tieši Konors Makgregors un pavisam nesen tas pierādījās jau atkal.

Aizvadītajā nedēļā Amerikas Antidopinga aģentūra (USADA) nāca klajā ar paziņojumu, ka vienīgais UFC cīkstonis, kuru 2022. gadā ne reizi nav veicis neatļauto vielu testu.

Jāatzīmē, ka Makgregors pēc Dastina Porjē cīņā piedzīvotā kājas lūzuma visai strauji uzaudzēja muskuļu masu. Īra treneris Džons Kavana aizvadītā gada novembrī, kas ir četrus mēnešus pēc zaudējuma Porjē, norādīja, ka viņa audzēknis esot masīvs: "Šobrīd Konors koncentrējas uz spēka vingrinājumiem. Tas čalis ir masīvs. Es domāju, ka viņš atgriezīsies kā vidējā svara cīkstonis."

Vidējā svara divīzija UFC ir 83,9 kilogrami, savukārt Makgregora ikdienas svars iepriekš bijis aptuveni 77 kilogramu robežās. Pats cīkstonis vēl gada sākumā teica, ka sverot vairāk nekā 190 mārciņas jeb 86,2 kilogramus.

Kāpēc tas ir svarīgi? Netrūkst cilvēku, kuri uzskata, ka īru cīkstonis muskuļu masu "uzdzinis" ar neatļauto vielu palīdzību. Viens no šiem cilvēkiem ir bijušais UFC divu divīziju čempions Henrijs Sehudo.

"Steroīdi Konoram nepalīdzēs. Protams, ka viņš to sūdu lieto. Bet tas viņam nepalīdzēs. Konoram vajadzētu turēties pa gabalu no kokaīna. Lūk, kas viņam ir jādara," savā "YouTube" kanālā sacīja Sehudo.

Kā strādā USADA?

USADA princips būtībā ir pavisam vienkāršs - ja cīkstonis ir uzskatāms par aktīvu un karjeru nebeigušu, tad viņa vārdam ir jābūt USADA testēšanas sarakstā. Ja sportista vārds ir atrodams šajā sarakstā tad viņš jebkurā brīdī var sagaidīt vizīti no USADA pārstāvjiem.

USADA noteikumi paredz, ka tā neatbild uz jautājumiem par konkrētu cīkstoņu statusu. Tomēr oficiālā paziņojumā tika piedāvāts skaidrojums šai situācijai.

"Kad UFC atlēti tiek iekļauti testēšanas programmā, viņi jebkurā mirklī var tikt testēti, pat ja viņi nesacenšas. Tā tas ir līdz brīdim, kad UFC paziņo par cīkstoņa karjeras noslēgšanos, līguma pārtraukšanu, vai arī atlēts citā veidā tiek izņemts no programmas," teikts USADA skaidrojumā.

Tāpat USADA noteikumos teikts, ka "dopinga testi var tiks specifiski nozīmēti". Tas nozīmē, ka ne vienmēr darbojas augstāk minētais nejaušības likums. Citiem vārdiem sakot, USADA pieņem lēmumus, kad (un vai) testēt cīkstoņus. 

USADA noteikumi arī vēsta, ka cīkstonim, kurš pēc pārtraukuma vēlas atgriezties oktagonā, sešu mēnešu laikā pirms cīņas ir jānodod divi negatīvi testi.

Teorētiski UFC nav absolūti nekādas ietekmes uz USADA. Teorētiski... Atcerēsimies, ka Deina Vaits Paolo Koštam atvainojās pēc tam, kad USADA pārstāvis svēršanās dienā viņu pamodināja četros no rīta. Vaits toreiz cīkstonim apsolīja, ka nekas tāds neatkārtosies.

Retorisks jautājums - kā gan Deina Vaits ko tādu var solīt, ja reiz viņam nav nekādas teikšanas USADA?

"Viņš ir īpašs"

Tieši tā Vaits pateica sarunā ar Danielu Kormjē par Konora Magregora atgriešanos ar vieglā svara divīzijas titulcīņu.

"Konors allaž ir piekritis cīņām. Es esmu dzirdējis dažādus attaisnojumus. Šis puisis allaž ir piekritis cīņām. Cilvēki saka, ka viņš saņem īpašu attieksmi. Ziniet, viņš ir īpašs," norādīja Vaits.

Apskatot visu augstāk uzskaitīto informāciju rodas daži jautājumi. Pirmkārt, ja Makgregors vairs nav USADA testēšanas sarakstā, kāpēc viņa vārds joprojām ir atrodams UFC vieglā svara divīzijas ranga 11. vietā? Ja Makgregors vairs netiek testēts, jo nav aktīvs cīkstonis, tad viņam tur vairs nevajadzētu atrasties.

Un otrādi, ja Makgregors tomēr nav uzskatāms par aktīvu cīkstoni, ko viņš dara UFC vieglā svara divīzijas rangā?

Iespējams, USADA rīcībā ir informācija, ka Makgregors vēl vismaz pusgadu būs ārpus aprites, līdz ar to teorētiski nav nepieciešamības viņu testēt. Bet no otras puses USADA noteikumos nav minēts, ka testēšana neattiecas uz cīkstoņiem, kuri guvuši savainojumus.

Bet šeit atkal jāpiemin uzvārdu, kuru Vaits noteikti nevēlēs dzirdēt - Fransiss Ngannu. Kamerūnietis martā pārcieta labā ceļgala operāciju, kas nozīmē, ka viņš tāpat kā Magregors ir savainots cīkstonis. USADA datubāzē pieejamā informācija liecina, ka Ngannu 2022. gada otrajā ceturksnī (aprīlis-jūnijs) ir testēts vienu reizi.

Un šeit katram, kuram ir kaut aptuvena izpratne par sporta savainojumiem un nepieciešamiem rehabilitācijas periodiem, ir skaidrs, ka Ngannu pēc krustenisko un mediālo nodrošinājuma saišu operācijas labajā celī neatgrieztos sešu mēnešu laikā. Tad, kāpēc viņš tika testēts?

UFC pēdējā laikā bieži saņem kritiku par cīkstoņu algām un problēmu necaurspīdīgu risināšanu. Šī ir tā reize, kad caurspīdīga pieeja bija vairāk nepieciešama nekā citas reizes, jo runa galu galā ir par cīkstoni, kurš jau tā tiek uzskatīts par "vienlīdzīgāku nekā citi".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu