Augustā rekordliels klientu skaits vēlējies pieslēgt elektrostacijas "Sadales tīklam"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Elektrolīnija.
Elektrolīnija. Foto: Paula Čurkste/LETA

Augustā elektroenerģijas sadales sistēmas operators AS "Sadales tīkls" saņēmis 214 pieteikumus no klientiem, kas vēlētos pieslēgt elektrostaciju uzņēmuma infrastruktūrai. Uzņēmuma pārstāvji norāda, ka tas ir rekordliels skaits.

"Sadales tīkla" pārstāvji pieteikumu skaita straujo pieaugumu skaidro ar grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā, jo no 11. augusta elektrostacijām, kuru maksimālā atļautā ražošanas jauda nepārsniedz 500 kilovatu (kW) vairs nav nepieciešama Ekonomikas ministrijas atļauja.

Kopumā "Sadales tīklā" šobrīd ir rezervētas ģenerācijas jaudas vairākiem simtiem elektrostaciju, kas pašlaik ir attīstības posmā. Kopējais rezervēto jaudu apmērs ir vairāk nekā 1000 megavatu (MW), bet brīvo, vēl nerezervēto ražošanas jaudu apmērs sadales sistēmā vēl ir aptuveni tikpat liels - pārsvarā tās pieejamas teritorijās ar lielu elektroenerģijas patēriņu. Klienti joprojām var iesniegt pieteikumu šo jaudu rezervēšanai.

"Sadales tīkla" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons norāda, ka interese attīstīt elektrostacijas šogad ir būtiski augusi, piemēram, augustā "Sadales tīkls" saņēma teju 20 reizes vairāk pieteikumu nekā šai pašā mēnesī pērn.

"Lai arī interese ir milzīga, ražošanas jaudas aktīva patēriņa centros joprojām ir pieejamas. Turklāt situācija ar brīvajām jaudām dažādās apakšstacijās ir mainīga, jo elektrotīkls plānveidīgi tiek attīstīts, kas pakāpeniski palielina pieejamo jaudu apjomu, kā arī jau rezervētās jaudas tiek atbrīvotas, beidzoties tehnisko prasību derīguma termiņam," pauž Jansons.

Viņš arī atzīmē, ja elektrostaciju vēlas attīstīt primāri pašpatēriņa segšanai, var izmantot nulles eksporta jaudas iespēju, kas ir pieejama ikvienā "Sadales tīkla" apakšstacijā, neatkarīgi no jau rezervēto ražošanas jaudu apmēra. Nulles eksporta jaudas pieslēgums derēs klientiem, kuri elektroenerģiju vēlas ražot pašu vajadzību segšanai - tūlītējam patēriņam.

Gandrīz visas jaunpieteiktās elektrostacijas, ko klienti vēlas pieslēgt sadales sistēmai, ir saules parki.

Kompānijā informē, ka arī elektroenerģiju pašražojošo mājsaimniecību skaits Latvijā turpina pieaugt straujos tempos - septembra beigās sadales sistēmai pieslēgti apmēram 9200 mikroģeneratoru ar kopējo elektroenerģijas ražošanas jaudu 73 MW. No tiem lielais vairums - ap 7260 mikroģeneratoru - pieslēgti 2022.gadā.

Kopējā "Sadales tīklam" pieslēgtā saules ģenerācijas jauda pašlaik ir apmēram 85 MW, tostarp 73 MW veido mikroģenerācija un apmēram 12 MW - saules elektrostacijas.

Sadales sistēmai ir iespējams pieslēgt mikroģeneratoru, kas ir elektrības ražošanas iekārta ar jaudu līdz 11,1 kW (pamatā tie ir saules paneļi mājsaimniecībās), vai elektrostaciju - ražošanas sistēmu ar jaudu no 11,1 kW līdz 14,999 MW. Savukārt elektrostacijas ar lielāku jaudu iespējams pieslēgt elektroenerģijas pārvades sistēmai.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu