Līdz marta beigām "Latvijas gāzes" klienti varēs norēķināties ar izlīdzināto maksājumu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" logo.
Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" logo. Foto: Ieva Lūka/LETA

Līdz 2023. gada 31. martam AS "Latvijas gāze" klienti tomēr varēs norēķināties ar izlīdzināto maksājumu, vēsta kompānijas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" publiskotā norēķinu kārtība par dabasgāzi saistītajiem lietotājiem un mājsaimniecības lietotājiem, kuri saņem dabasgāzi pēdējās garantētās piegādes pakalpojuma ietvaros.

Augusta beigās no minētās norēķinu kārtības tika izņemta daļa par izlīdzināto maksājumu, bet tagad tā atkal ir iekļauta.

"Lietotājs, kura norēķinu veids līdz šīs norēķinu kārtības izsludināšanas brīdim (16. augustā) bija izlīdzinātais maksājums, ir tiesīgs 30 dienu laikā no paziņojuma par norēķinu veida maiņu nosūtīšanas, bet ne vēlāk kā 30 dienas no šo grozījumu norēķinu kārtībā spēkā stāšanās dienas, vienoties ar tirgotāju par izlīdzinātā maksājuma apmēru un saglabāšanu līdz 2023. gada 31. martam, ja lietotājs ir izpildījis visas maksājumu saistības pret tirgotāju, kurām iestājies izpildes termiņš," teikts norēķinu kārtībā.

Tāpat paredzēts, ka lietotājiem, kuru dabasgāzes vidējais ikmēneša patēriņš 12 mēnešu periodā nepārsniedz 42 kilovatstundas (kWh) mēnesī, nebūs papildu jāmaksā par rēķina nosūtīšanu pa pastu.

Kā ziņots, 25. augustā "Latvijas gāze" paziņoja, ka no septembra vidus vairs nepiedāvās izlīdzinātā maksājuma iespēju. Savukārt valdība 6. septembrī apstiprināja grozījumus, kas paredz, ka "Latvijas gāzes" klienti līdz nākamā gada 31. martam varēs izvēlēties veikt norēķinus par patērēto dabasgāzi pēc izlīdzinātā vai ikmēneša maksājuma.

Ekonomikas ministrijā (EM) norādīja, ka 25. augustā publiskais tirgotājs "Latvijas Gāze" paziņoja, ka šā gada 15.septembrī stāsies spēkā izmaiņas publiskā tirgotāja norēķinu kārtībā par dabasgāzi mājsaimniecībām, paredzot, ka izlīdzinātā maksājuma norēķinu veidu saviem klientiem vairs nepiedāvās.

Turpmāk visiem jauniem mājsaimniecību klientiem publiskais tirgotājs piedāvās uzreiz saņemt ikmēneša rēķinu, savukārt esošiem mājsaimniecību klientiem norēķinu veida maiņa notiks pakāpeniski līdz šā gada nogalei. Līdz ar to EM normatīvajā regulējumā iekļāvusi kārtību, kā tiks nodrošināta pāreja uz ikmēneša maksājumu par faktiski patērēto dabasgāzi.

Vienlaikus Ministru kabineta noteikumu projektā noteikts, ja dabasgāzes vidējais ikmēneša patēriņš gazificētajā objektā 12 mēnešu periodā ir līdz 42 kWh mēnesī, "Latvijas gāze" nepiemēros maksu par rēķina nosūtīšanu pa pastu. Tāpat arī šo maksu nepiemēros lietotājiem, kuru patēriņš pārsniedz iepriekš norādīto slieksni laika posmā no grozījumu spēkā stāšanās brīža līdz 2022. gada 31. decembrim.

Šis slieksnis skaidrojams ar to, ka lielākoties līdz 42 kWh jeb četriem kubikmetriem mēnesī dabasgāze tiek izmantota ēdiena pagatavošanas nolūkos. Šāds lēmums pieņemts, lai patērētās dabasgāzes maksājums nebūtu līdzīgā summā, kā rēķina nosūtīšanas pa pastu izmaksas, vai arī nesastādītu lielu daļu no kopējā maksājuma.

"Latvijas gāzes" lielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), fonds "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), Vācijas kompānija "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu