Irānā turpinās protesti sieviešu atbalstam, bojā gājuši vismaz 83 cilvēki

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
22 gadus vecās Mahsas Amini fotogrāfija. Protestus Irānā izprovocēja jaunās sievietes nāve policijas apcietinājumā 16. septembrī.
22 gadus vecās Mahsas Amini fotogrāfija. Protestus Irānā izprovocēja jaunās sievietes nāve policijas apcietinājumā 16. septembrī. Foto: Anushree Fadnavis/REUTERS

Irānā protestos, ko izraisījusi jaunas sievietes nāve tikumības policijas iecirknī, gājuši bojā vismaz 83 cilvēki, paziņojusi nevalstiskā organizācija "Iran Human Rights" (IHR).

Protestus Irānā izprovocēja 22 gadus vecās Mahsas Amini nāve policijas apcietinājumā 16. septembrī.

Tikumības policija Amini aizturēja "neislamiskā" apģērba dēļ un nogādāja policijas iecirknī. Kā skaidroja policija, tur Amini radušās sirds problēmas, un viņa nomirusi trīs dienas pēc aizturēšanas. Amini ģimenes locekļi un aktīvisti apšauda policijas sniegto notikumu versiju un tur aizdomās policistus par Amini piekaušanu.

Amini nāve izsaukusi valsts mēroga sašutumu un lielākos protestus kopš 2019. gada.

Irānas varasiestādes uz protestiem reaģējušas ar spēku un ierobežojušas piekļuvi internetam. Simtiem demonstrantu, reformistu aktīvistu un žurnālistu Irānā ir aizturēti.

ASV bāzētā žurnālistu tiesību organizācija - Žurnālistu aizsardzības komiteja (CPJ) - tviterī ziņoja, ka līdz 29. septembrim Irānā aizturēti vismaz 28 žurnālisti.

IHR tviterī ziņoja, ka apstiprināta vismaz 83 cilvēku nāve, tai skaitā arī bērnu.

Neskatoties uz augošo upuru skaitu un varasiestāžu vardarbību, protesti Irānā turpinās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu