Lietuva Ukrainai ziedos Polijā ražotus "kamikadzes dronus"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Polijā ražotās bezpilota lidaparātu sistēmas "Warmate", ko Lietuva dāvinās Ukrainai.
Polijā ražotās bezpilota lidaparātu sistēmas "Warmate", ko Lietuva dāvinās Ukrainai. Foto: EPA/Scanpix

Lietuvas Aizsardzības ministrija piektdien, 30. septembrī, parakstījusi līgumu ar Polijas uzņēmumu par tā dēvēto kamikadzes bezpilota lidaparātu sistēmu iegādi Ukrainai.

Ministrijā informēja, ka ziedošanās kampaņā savākti līdzekļi tiks izmantoti, lai no Polijas kompānijas "WB Group" iegādātos tās ražotās bezpilota lidaparātu sistēmas "Warmate", kuras tiks nodotas Ukrainas rīcībā.

Lietuvas aizsardzības viceministrs Viļus Semeška teicis, ka no Polijas tiks iepirktu divi pilni bezpilota lidaparāta komplekti, kas ietver palaišanas sistēmu un 37 baražēšanas munīcijas vienības.

Tā dēvētie kamikadzes bezpilota lidaparāti var pārvietot sprāgstvielas un iznīcināt tankus un komandpunktus, un šādu bezpilota lidaparātu nepieciešamību apliecinājusi Ukrainas armija.

Gaidāms, ka ražotājs sistēmas piegādās oktobrī vai novembrī.

Viegli pārvietojamās "Warmate" droni sver apmēram 5,7 kilogramus, tie vadāmi 30 kilometru attālumā un to uzbrukuma ātrums sasniedz 150 kilometrus stundā.

Lietuvas Aizsardzības ministrija norādīja, ka šie bezpilota lidaparāti uzdevumam gatavi ir nepilnu piecu minūšu laikā.

Finansējuma vākšanas kampaņu organizēja Lietuvas mediju kompānijas "Laisves TV" dibinātājas Andrjus Tapins. Viņa iniciatīvai tika saziedoti vairāk nekā divi miljoni eiro, no kuriem puse tiks izmantoti "Warmate" iegādei.

Pārējo saziedoto naudu plānots izmantots Ukrainas kompānijas "UkrJet" ražoto kamikadzes bezpilota lidaparātu "UJ-23 Topaz" iegādei.

Jūlijā Lietuvas Aizsardzības ministrija Ukrainai piegādāja Turcijā ražoto kaujas bezpilota lidaparātu "Bayraktar TB2". Lai gan tā iegādei Tapina organizētā akcijā tika savākta nepieciešamā naudas summa, bezpilota lidaparāta ražotājs "Baykar" nolēma to ziedot, bet no Lietuvā savāktās naudas 1,5 miljonu eiro tērēt lidaparāta aprīkošanai. Atlikušie 4,4 miljoni eiro no saziedotās naudas tiks izmantoti cita veida militāras un humānas palīdzības sniegšanai Ukrainai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu