FOTO "OnlyFans" modelei Mjanmā piespriests sešu gadu cietumsods par "atklāta" satura publicēšanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: @NannMweSan/"Twitter"

Mjanmas militārā tiesa 27. septembrī atzina modeli par vainīgu "kultūras un cieņas aizskaršanā", nosodot viņu kā politiski motivētu. Tāpat pēc 2021. gada 1. februāra apvērsuma Mjanmā apcietināti vairāk nekā 15 600 cilvēku un izpildīti jau divi nāvessodi, vēsta medijs "Vice".

Mjanmas militārā tiesa atzina bijušo ārsti par vainīgu "kultūras un cieņas aizskaršanā", nosodot viņu kā politiski motivētu, vēsta medijs "Vice".

Modeli un bijušo ārsti Nangu Mve Sanu (Nang Mwe San) militārā tiesa otrdien, 27. septembrī, notiesāja par "kaitējumu kultūrai un cieņai", jo viņa tiešsaistē izplatīja "seksuāli atklātu" fotogrāfiju un video par maksu saskaņā ar Mjanmas Elektronisko darījumu likuma 33. panta A) punktu.

Spriedums tika plaši nosodīts kā politiski motivēts. Tiek uzskatīts, ka 34 gadus vecā sieviete, kura iepriekš piedalījies protestos pret valdību, ko vada militāro vadītāju komiteja, ir pirmais cilvēks valstī - un, iespējams, pirmā persona pasaulē -, kura jebkad tikusi ieslodzīta cietumā par satura publicēšanu "OnlyFans" platformā.

Policija arestēja Nangu Mve Sanu 5. augustā par to, ka viņa esot aptraipījusi Birmas kultūru, "par maksu izplatot aizdomīgus fotoattēlus un video ārzemju tīmekļa vietnē".

Tajā pašā vakarā valdības kontrolētie plašsaziņas līdzekļi paziņoja, ka militārā padome ir izvirzījusi apsūdzības gan viņai, gan Birmas kinoaktrisei Tinzarai Vint Kjavai (Thinzar Wint Kyaw), kura līdzīgi piedalījusies protestos pret valdību un publicējusi seksuāli provokatīvas fotogrāfijas un video sociālajos plašsaziņas līdzekļos.

Nangai Mve Sanai, kura apcietināšanas brīdī dzīvoja Mjanmas daļā, kurā spēkā bija kara stāvoklis, tika liegts advokāts. Notika slēgta tiesas prāva militārajā tiesā. Viņa ir pirmā persona, pret kuru jebkad tika ierosināta kriminālvajāšana saskaņā ar Mjanmas Elektronisko komunikāciju likumu, kas izraisīja tiesību ekspertu un cilvēktiesību aktīvistu nosodījumu.

Mjanmas Nacionālās vienotības valdības padomnieks cilvēktiesību jautājumos Aungs Kjavs Moe (Aung Kyaw Moe) medijam "Vice" sacīja , ka modeles notiesāšana ir "rupjš cilvēktiesību un sieviešu tiesību pārkāpums", kas ir "mērķtiecīgs un tīšs".

"[Viņa] bija pirmā persona, kas uzreiz pēc apvērsuma izmantoja savu balsi un lūdza pasauli nodrošināt taisnīgumu rohindžu (indoāriešu saimes etniskā grupa, kura pārstāvji galvenokārt dzīvo Mjanmas rietumos un Bangladešā) jautājumā," sacīja padomnieks.

"[Ja] tāda modele kā Nanga Mve Sana nevar brīvi izmantot savas tiesības pārdot seksīgas fotogrāfijas, tad neviena cita sieviete nevar brīvi izmantot savas tiesības. Starptautiskajai sabiedrībai ir jādara vairāk, lai sauktu valdību pie atbildības un aizsargātu sievietes un meitenes Mjanmā."

Nangas Mve Sanas platformā ir augšupielādējusi 347 attēlus un 74 videoklipus, un 2020. gada decembrī medijam "Vice"pastāstīja, ka tikai trīs mēnešu laikā viņa ir nopelnījusi vairāk nekā 20 500 eiro.

"Sievietēm šajā valstī nevajadzētu justies slikti par to, ko viņas dara," viņa toreiz teica. "Viss, ko jūs darāt, var būt arī valsts popularizēšana, tad citi cilvēki pamanīs jūsu valsti."

Sarunā ar "Radio Brīvā Āzija" kāds pieredzējis jurists, kurš drošības apsvērumu dēļ nevēlējās tikt nosaukts vārdā, nosauca spriedumu par "netaisnīgu", apgalvojot, ka Elektronisko komunikāciju likumā ir pārāk neskaidra definīcija tam, kādu saturu var uzskatīt par "kaitīgu" valsts kultūrai, un norādot, ka apsūdzības, iespējams, ir tikai aizsegs slēptiem mērķiem.

"Šī tiesvedība ir tikai attaisnojums, un esmu pārliecināts, ka aiz tā slēpjas citi neatklāti iemesli," viņš teica.

Pēc 2021. gada 1. februāra valsts apvērsuma, kad Mjanmas militārie spēki gāza demokrātiski ievēlēto Mjanmas politiķes, diplomātes un rakstnieces, kā arī Nobela miera prēmijas laureāte Aunas Sana Su Či (Aung San Suu Kyi) valdību un pārņēma pilnīgu kontroli pār valsti, Nanga Mve Sana kopā ar tūkstošiem citu Mjanmas iedzīvotāju izgāja ielās, lai protestētu.

Pēc tam, kad viņa 2021. gada martā sociālajos plašsaziņas līdzekļos publicēja ierakstus, kuros nosodīja valdības bargo vēršanos pret protestētājiem, modelei Nangai draudēja arests par neslavas celšanu pret valsti, un viņa sāka slēpties.

"Radio Brīvā Āzija" ("Radio Free Asia") ziņo, ka viņa ar varas iestādēm parakstīja dokumentu, kas ļāva viņai atgriezties savās mājās Dagon Mjotitā, bet 5. augustā viņu atkal arestēja.

Modeles notiesāšana ir tikai viena no vairākām, ko šonedēļ piesprieda Birmas militārais režīms. Otrdien, 27. septembrī, arī BBC ārštata producentei, kura 15. septembrī tika notiesāta par kontaktu veidošanu ar aizliegtu prodemokrātisku radio programmu, pagarināja cietumsodu par trim gadiem.

Iepriekš viņai tika piespriests trīs gadu piespiedu darbs saskaņā ar likumiem, kas paredz kriminālatbildību par komentāriem, kuri tiek uzskatīti par "nepatiesu ziņu" izplatīšanu par armiju.

Ceturtdien, 22. septembrī, austrāliešu ekonomists Šons Turnels (Sean Turnell) tika notiesāts uz trim gadiem Mjanmas cietumā par iespējamu valsts oficiālo valsts noslēpumu likuma pārkāpšanu. Tāpat kā Nangu, arī Turnelu aiz slēgtām durvīm tiesāja militārā tiesa. Turnels Mjanmā strādāja par Aunas Sana Su Či padomnieku, bet apvērsuma laikā tika arestēts.

Auna Sana Su Či tika notiesāta par to pašu noziegumu, un viņai tika piespriesti vēl trīs gadi cietumā, tādējādi papildinot politiski motivēto notiesājošo spriedumu virkni.

Saskaņā ar Mjanmas Politisko ieslodzīto atbalsta asociācijas (palīdzības asociācija, kas uzrauga arestus) datiem kopš militārā apvērsuma ir apcietināti vairāk nekā 15 600 cilvēku, tostarp likumdevēji, aktīvisti, žurnālisti un slavenības.

Vismaz 117 no viņiem kopš apvērsuma ir notiesāti uz nāvi, un valdība ir izpildījusi pirmo nāvessodu kopš 1980. gadiem, kad jūlijā pakāra divus prominentus politieslodzītos. Vairāk nekā 12 500 cilvēku joprojām atrodas apcietinājumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu