Saeimas vēlēšanas ⟩ Vai iespējams nobalsot "pret" sarakstu? Kas notiks, ja urnā metīsi tukšu aploksni?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
14. Saeimas vēlēšanas.
14. Saeimas vēlēšanas. Foto: Paula Čurkste/LETA

Sestdien, 1. oktobrī, iedzīvotāji dodas uz vēlēšanu iecirkņiem, lai ievēlētu 14. Saeimu un piedalītos savas valsts nākotnes veidošanā. "Apollo.lv" apkopoja svarīgāko informāciju, kas jāņem vērā, dodoties balsot.

Kad, kur un cikos varēs nobalsot?

14. Saeimas vēlēšanās vēlētāji varēs balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārvalstīs. Vēlēšanu dienā, 1. oktobrī, iecirkņi būs atvērti no pulksten 7.00 līdz 20.00. Ārvalstīs iecirkņu darba laiks ir pēc attiecīgās valsts laika.

Saeimas vēlēšanās ir 5 vēlēšanu apgabali un katra vēlēšanu apgabala iecirkņos būs atšķirīgas (tikai attiecīgā vēlēšanu apgabala) vēlēšanu zīmes.

Iespējams balsot arī tad, ja pasei vai eID kartei beidzies termiņš

Balsošanas dokuments 14. Saeimas vēlēšanās ir derīga pase vai personas apliecība (eID). Pilsoņa personu apliecinošus dokumentus, kam laikā no 2020. gada 1. marta beidzies derīguma termiņš, varēs izmantot personas identitātes apliecināšanai klātienē līdz nākamā gada 30. aprīlim, paredz Saeimā pieņemtie likuma grozījumi. Šis nosacījums neattiecas uz tiem dokumentiem, kuri kļuvuši nederīgi citu iemeslu dēļ, piemēram, dokuments ir sabojāts vai mainījušās tajā ierakstītās ziņas.

Par dalību vēlēšanās spiedogs pasē netiks likts, un principa "viens vēlētājs - viena balss" nodrošināšanai tiks lietots elektroniskais tiešsaistes vēlētāju reģistrs.

Kas jādara vēlēšanu iecirknī?

  • Ierodoties vēlēšanu iecirknī, jāuzrāda pase vai personas apliecība.
  • Vēlēšanu iecirkņa komisijas darbinieks noskenēs personu apliecinošā dokumenta numuru vai kvadrātkodu, elektroniskajā tiešsaistes vēlētāju reģistrā pārliecināsies, ka vēlētājam ir tiesības balsot un atzīmēs, ka vēlētājs nobalsojis.
  • Vēlētāja vārdu, uzvārdu un personas kodu ierakstīs papīra balsotāju sarakstā, kurā būs jāparakstās par vēlēšanu materiālu saņemšanu.
  • Saņemot balsošanas materiālus, jāpārliecinās, vai uz vēlēšanu aploksnes ir attiecīgā iecirkņa zīmogs un vai ir izsniegtas visas attiecīgajā vēlēšanu apgabalā pieteikto kandidātu sarakstu zīmes.
  • Pēc tam jādodas uz vēlēšanu kabīni vai balsošanai paredzēto nodalījumu, kur vienatnē jāveic sava izvēle.
  • No visām vēlēšanu zīmēm jāizvēlas viena - ar to kandidātu sarakstu, par kuru vēlētājs gribētu balsot.

Kā atzīmēt kandidātus, kurus vēlētājs īpaši atbalsta?

Vēlēšanu zīmi var atstāt negrozītu vai arī atzīmēt "+" zīmi tiem kandidātiem, kuru ievēlēšanu vēlētājs īpaši atbalsta, vai izsvītrot to kandidātu vārdus, uzvārdus, kuru ievēlēšanu vēlētājs neatbalsta.

Šī vēlēšanu zīme jāievieto vēlēšanu aploksnē, aploksne jāaizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē.

Pret kandidātu sarakstu nobalsot nav iespējams. Pat izsvītrojot vēlēšanu zīmē visus kandidātus, vēlētājs ir atdevis balsi par konkrēto kandidātu sarakstu.

Pārējās (pāri palikušās) vēlēšanu zīmes ieteicams izmest papīrgrozā. Zīmes atļauts ņemt arī līdzi, taču tad ieteicams no brīvi pieejamajām zīmēm paņemt tā saraksta zīmi, par ko vēlētājs balsoja, lai, izejot no iecirkņa vēlētājam būtu pilns zīmju komplekts un neviens nevarētu uzzināt, kā vēlētājs balsojis.

Foto: Centrālā vēlēšanu komisija/Facebook.com

Kas notiks, ja vēlēšanu kastē tiks iemesta tukša aploksne?

Piedaloties vēlēšanās un iemetot vēlēšanu kastē tukšu derīgu vēlēšanu aploksni, tiek pacelts kopējo vēlēšanās nobalsojušo skaits un slieksnis, no kura aprēķina 5% barjeru, kas nepieciešama sarakstiem, lai iegūtu deputātu vietas Saeimā.

Nosakot vēlēšanu rezultātus, balsojums ar tukšu vēlēšanu aploksni netiek pieskaitīts nevienam kandidātu sarakstam.

Kur var ziņot par vēlēšanu pārkāpumiem?

Ja kāds prettiesiskā veidā vēlas ietekmēt Jūsu balsojumu, zvaniet Valsts policijai pa tālruni 110 vai nododiet Jūsu rīcībā esošo informāciju Valsts drošības dienestam, tālrunis 67208964, e-pasts dd@vdd.gov.lv

Krimināllikumā paredzētais sods par apzinātu kavēšanu brīvi realizēt tiesības vēlēt, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā, ir brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai probācijas uzraudzība, vai sabiedriskais darbs, vai naudas sods.

Par pamanītajiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, tai skaitā iespējamo slēpto aģitāciju, jāinformē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, sūtot e-pastu knab@knab.gov.lv vai zvanot uz tālruni 80002070.

Kādas pašvaldības ietilpst vēlēšanu apgabalos?

Rīgas vēlēšanu apgabals - Rīgas pilsēta un ārvalstis.

Vidzemes vēlēšanu apgabals ietver Ādažu, Alūksnes, Cēsu, Gulbenes, Ķekavas, Limbažu, Madonas, Mārupes, Ogres, Olaines, Ropažu, Salaspils, Saulkrastu, Siguldas, Smiltenes, Valkas un Valmieras novadu un Jūrmalas valstspilsētu; 2022. gada Saeimas vēlēšanās arī Varakļānu novads (tas noteikts Saeimas vēlēšanu likuma Pārejas noteikumu 12. punktā).

Latgales vēlēšanu apgabals ietver Augšdaugavas, Balvu, Krāslavas, Līvānu, Ludzas, Preiļu un Rēzeknes novadu, Daugavpils valstspilsētu un Rēzeknes valstspilsētu.

Kurzemes vēlēšanu apgabals ietver Dienvidkurzemes, Kuldīgas, Saldus, Talsu un Ventspils novadu, Liepājas valstspilsētu un Ventspils valstspilsētu.

Zemgales vēlēšanu apgabals ietver Aizkraukles, Bauskas, Dobeles, Jelgavas, Jēkabpils un Tukuma novadu un Jelgavas valstspilsētu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu