ASV amatpersona: NATO iznīcinātu Krievijas karaspēku, ja Putins Ukrainā izmantotu kodolieročus (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

ASV un to sabiedrotie iznīcinātu Krievijas karaspēku un tehniku Ukrainā, kā arī nogremdētu tās Melnās jūras floti, ja kara noziedznieks Vladimirs Putins šajā valstī izmantotu kodolieročus, svētdien, 2. oktobrī, brīdināja bijušais Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors un atvaļinātais armijas ģenerālis Deivids Petreuss, vēsta "The Guardian".

Bijušais CIP direktors apgalvo, ka Maskavas līderis ir "izmisisis" un "kaujas realitāte, ar kuru viņš saskaras, ir neatgriezeniska".

Petreuss sacīja, ka viņš nav runājis ar nacionālās drošības padomnieku Džeiku Solivanu par iespējamo ASV reakciju uz Krievijas kodolenerģijas eskalāciju, par ko, kā apgalvo administrācijas amatpersonas, Maskava ir vairākkārt informēta.

Viņš sacīja telekanālam "ABC News": "Tikai hipotētiski, mēs atbildētu, vadot NATO kolektīvus centienus, kas iznīcinātu visus Krievijas konvencionālos spēkus, kurus mēs redzam un identificējam kaujas laukā Ukrainā un arī Krimā, kā arī visus kuģus Melnajā jūrā."

Šis brīdinājums izskanēja dažas dienas pēc tam, kad Putins pauda viedokli, ko daudzi interpretēja kā draudus par lielāku karu starp Krieviju un Rietumiem.

Vaicāts, vai Krievijas kodolieroču izmantošana Ukrainā iesaistītu Ameriku un NATO karā, Petreuss atbildēja, ka tā nebūtu situācija, kas izraisītu alianses 5. panta piemērošanu, kurš paredz kolektīvo aizsardzību. Tas ir tāpēc, ka Ukraina nav NATO sastāvā, tomēr "ASV un NATO reakcija" būtu atbilstoša, sacīja Petreuss.

Petreuss atzina, ka iespējamība, ka radiācija, kas no kodolieroču izmantošanas varētu izplatīties NATO valstīs saskaņā ar 5. pantu, iespējams, varētu tikt interpretēta kā uzbrukums NATO dalībvalstij.

"Iespējams, ka tas ir pierādāms," viņš teica. "Otrs gadījums - situācija ir tik briesmīgaa, ka ir jāreaģē - nevar palikt bez atbildes."

Tomēr Petreuss piebilda: "Neviens nevēlas iesaistīties kodolenerģijas eskalācijā. Bet ir jāparāda, ka tas nekādā gadījumā nav pieņemams."

Tomēr, pieaugot spiedienam uz Putinu pēc Ukrainas ieguvumiem valsts austrumos saskaņā ar pagājušās nedēļas aneksijas deklarāciju un pieaugot pretestībai mobilizācijas centieniem Krievijas iekšienē, Petreuss sacīja, ka Krievijas līderis ir "izmisis".

"Kaujas realitāte, ar kuru viņš saskaras, manuprāt, ir neatgriezeniska," viņš teica. "Neviena haotiska mobilizācija, kas ir vienīgais veids, kā to raksturot, neviena aneksija, nekādi pat slēpti kodolieroču draudi nevar viņu reāli izvest no šīs konkrētās situācijas.

"Kādā brīdī tas būs jāatzīst. Kādā brīdī būs jāsāk kaut kādas sarunas, kas, kā teica [Ukrainas] prezidents [Volodimirs] Zelenskis, būs galīgās beigas karam."

Taču Petreuss brīdināja: "Putinam un Krievijai vēl var kļūt sliktāk. Un pat taktisko kodolieroču izmantošana kaujas laukā to nemaz nemainīs". Tomēr viņš piebilda: "Šie draudi ir jāuztver nopietni."

Senāta Ārlietu komitejas galvenais republikāņu pārstāvis senators Marko Rubio telekanālam CNN sacīja, ka Putinam ir tikai divas izvēles iespējas: vai nu izveidot aizsardzības līnijas, vai atkāpties un zaudēt teritoriju.

Rubio sacīja, ka, viņaprāt, ir "pilnīgi iespējams", ka Putins varētu uzbrukt sadales punktiem, kuros ASV un sabiedroto piegādes nonāk Ukrainā, tostarp Polijas iekšienē. Senators atzina, ka pastāv kodoldrauds, bet viņš teica, ka visvairāk bažījas par "Krievijas uzbrukumu NATO teritorijās, piemēram, mērķējot uz lidostu Polijā vai kādu citu sadales punktu".

"NATO uz to būs jāreaģē," viņš teica. "Tas, kā tā reaģēs, manuprāt, lielā mērā būs atkarīgs no uzbrukuma rakstura un tā mēroga, kā arī apjoma."

Taču Rubio kā senators, kurš ir pietuvināts Pentagona instruktāžām, nevēlējās skaidrot, vai viņš ir redzējis pierādījumus tam, ka Krievija gatavojas izmantot kodolieročus pret Ukrainu.

"Protams, risks šodien, iespējams, ir lielāks nekā pirms mēneša," sacīja Rubio, prognozējot, ka Krievija, visticamāk, spers kādu soli.

"Viņš var uzbrukt vienā no šiem loģistikas punktiem. Un šis loģistikas punkts var neatrasties... Ukrainas iekšienē. Tā ir joma, kurai es pievēršu vislielāko uzmanību, jo tai ir taktiskais aspekts. Un es domāju, ka Putins to, iespējams, uzskata par mazāk eskalējošu. NATO gan ne."

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu