Kara noziegumi bija Putina plānā, norāda ASV amatpersona

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Masu kapi Bučā.
Masu kapi Bučā. Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidenta Džo Baidena nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans svētdien, 2. oktobrī, norādīja, ka kara noziegumi un vardarbība pret civiliedzīvotājiem bija daļa no kara noziedznieka Vladimira Putina iebrukuma plāna.

Salivans intervijā telekanāla ABC raidījumam "This Week" atklāja, ka ASV vēl pirms kara sāka atslepenot un publiskot izlūkošanas informāciju, kas liecināja, ka Krievijas valdības augstākajos līmeņos ir plāns uzbrukt civiliedzīvotājiem, kas iebilst pret iebrukumu, un izraisīt vardarbību pret viņiem, lai terorizētu un pakļautu iedzīvotājus.

"Tas tika plānots," uzsvēra Salivans.

Pēc Krievijas karaspēka atkāpšanās no Kijivas apgabala tur atklājās masu kapi un dažādas zvērības, ko pastrādājuši krievu karavīri.

Līdzīgas ainas bijušas redzamas arī citos atbrīvotajos apgabalos.

Krievijas karaspēks arī uzbrucis civilajiem objektiem, tai skaitā slimnīcām un bēgļu patversmēm.

"Attēli no Bučas un citām pilsētām bijuši traģiski, tie bijuši šausminoši. Tie bijuši patiesi šokējoši, bet ne pārsteidzoši," sacīja Salivans.

Viņš pieļauj iespējamību, ka daļa vardarbības izpausmju bijušas spontānas, bet noteikti ne lielākā daļa.

Salivans norādīja, ka Krievijas karavīri, dusmīgi par iebrukuma neveiksmīgo gaitu, iespējams, izgāzuši savas dusmas uz Ukrainas civiliedzīvotājiem.

Viņiem tika solīta brīnišķīga uzvara un Kijivas ieņemšana bez jebkādas pretestības, bet, kad tas nenotika, vairākas vienības ķērās pie vardarbības un pastrādāja kara noziegumus bez pavēlēm no augšas.

Taču Salivans uzsvēra, ka kopumā atbildība par plaša mēroga kara noziegumiem un zvērībām Ukrainā gulstas uz Kremli un Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu