Īlons Masks "satricina" tviteri ar jautājumu par Ukrainu. Pie viņa vērsies arī Zelenskis un Ukrainas parlaments (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un pasaulē bagātākais cilvēks Īlons Masks.
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un pasaulē bagātākais cilvēks Īlons Masks. Foto: "Apollo.lv" kolāža

Pasaulē bagātākais cilvēks un ASV kompāniju "SpaceX" un "Tesla" dibinātājs Īlons Masks mikroblogošanas vietnē "Twitter" uzdevis vairākus jautājumus par Krievijas noziedzīgā režīma iebrukumu Ukrainā. Tas radījis sašutumu, un arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vaicājis, vai cilvēkiem patīk Īlons, kurš atbalsta Ukrainu, vai Īlons, kurš atbalsta Krieviju. 

Miljardieris Īlons Masks pirmdien, 3. oktobrī, "Twitter" veicis aptauju par "Ukrainas-Krievijas mieru".

"Twitter" lietotājiem jāatbild ar "jā" vai "nē" šādiem četriem apgalvojumiem:

  • Ir jāveic jaunas vēlēšanas Krievijas anektētajos Ukrainas apgabalos, bet tās jāuzrauga Apvienoto Nāciju Organizācijai (ANO). Krievija pamet teritorijas, ja cilvēki tā lemj.
  • Krima formāli paliek Krievijas sastāvā, jo tā tur esot jau kopš 1783. gada (līdz Hruščova kļūdai).
  • Ukrainai tiek atjaunota ūdens piegādes Krimai.
  • Ukraina paliek neitrāla.

Masks pauda uzskatu, ka Krievijas okupētajās Ukrainas teritorijās nepieciešams sarīkot atkārtotas "vēlēšanas" ANO kontrolē. Masks rakstīja, ka Krievija aizies no šīm teritorijām, "ja tāda būs cilvēku griba".

Masks arī uzskatīja, ka Krima ir Krievijas daļa, "kā tas bijis no 1783. gada", jo pussala esot nonākusi Ukrainas sastāvā Ņikitas Hruščova kļūdas dēļ.

Viņš arī ierosināja Ukrainai atjaunot ūdens piegādes Krimai un iegūt neitrālas valsts statusu.

Masks arī ierosināja aptauju ar jautājumu, vai Donbasā un Krimā dzīvojošo cilvēku gribai vajadzētu izlemt to, vai viņi ir "Krievijas vai Ukrainas sastāvā". Viņš arī paziņoja, ka Krievijā ir trīsreiz vairāk iedzīvotāju nekā Ukrainā, tāpēc Ukrainas uzvara totālā karā pret Krieviju ir maz ticama.

Trīs stundu laikā jau vairāk nekā miljons cilvēku nobalsojuši šajā aptaujā. 

Masks norāda, ka, visticamāk, šāds arī būs iznākums, tikai jautājums, cik cilvēku līdz tam vēl nomirs. 

"Vērts atzīmēt, ka iespējams, lai gan maz ticams, šī konflikta rezultāts ir kodolkarš," raksta Īlons Masks. 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis reaģējis, veicot savu aptauju. Tajā vaicāts, kurš Īlons Masks jums patīk visvairāk?

  • Tas, kurš atbalsta Ukrainu.
  • Tas, kurš atbalsta Krieviju.

Arī Ukrainas parlamenta oficiālais "Twitter" konts ir atbildējis uz Īlona Maska jautājumu ar atbildi "nē".

Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks, reaģējot uz Maska tvītiem, piedāvāja variantu, ka Ukraina atbrīvo savas teritorijas, ieskaitot Krievijas okupēto Krimu.

Diskusijā iesaistījies arī Ukrainas pastāvīgais pārstāvis ANO Serhijs Kislica un Ukrainas vēstnieks Vācijā Andrijs Meļņiks, izronizējot par Masku.

Maska tvītus komentēja arī Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba. "Tiem, kas ierosina Ukrainai atteikties no saviem cilvēkiem un zemes - it kā lai neaizskartu Putina aizvainoto ego un glābtu Ukrainu no ciešanām - nevajadzētu aizsegt ar vārdu "miers" vārdus "Lai krievi nogalina un izvaro vēl tūkstošiem nevainīgu ukraiņu un sagrābj vēl vairāk teritoriju"," atzīmēja Kuleba.

Bijušais Krievijas prezidents un premjerministrs Dmitrijs Medvedevs arī iesaistījās tvītu apmaiņā: "Apsveicu Īlonu Masku! Ēnu aģents ir izgaismojies. Viņš ir pelnījis jaunu pakāpi un ātri. Viņa nākamais tvīts būs par to, ka Ukraina ir mākslīga valsts. Gaidām..."

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda rakstīja: "Dārgais Īlon Mask, kad kāds mēģina nozagt jūsu "Tesla" riepas, tas nepadara viņu par likumīgu automašīnas vai riepu īpašnieku. Pat ja tās abas nobalsoja par to. Tikai saku."

Ukrainas pastāvīgais pārstāvis ANO Serhijs Kislica salīdzināja Masku ar santehniķi, iesakot viņam nekomentēt to, par ko viņam nav jēgas.

"Nākamreiz, kad man vajadzēs santehniķi, es piezvanīšu Īlonam Maskam. Viņš nenodarbojas ar santehniku? Tad kas par lietu, kāpēc viņš runā par starptautiskajām attiecībām un iekšējām tiesībām?

Starp citu, labs santehniķis ir labāks, nekā Maska domas par nelikumīgi okupētām ārvalsts teritorijām," rakstīja Kislica.

Masks iepriekš bija paudis atbalstu Ukrainai tās karā pret Krieviju. Vienā no tvītiem viņš bija novēlējis "Ukraina, turies", bet citā izteicis līdzjūtību "Krievijas dižajiem cilvēkiem, kuri to (Krievijas karu pret Ukrainu) nevēlas".

Masks martā izaicināja Putinu uz dueli par Ukrainu. Viņš arī palīdzēja Ukrainas armijai, nododot tās rīcībā 50 interneta sakaru satelītus "Starlink", un par to izpelnījās Krievijas draudus.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu