Aculiecinieki paver priekškaru šaušalīgajiem notikumiem vienā no futbola visu laiku tumšākajām dienām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Plašāk priekškaru traģiskajiem notikumiem sestdien, 1. oktobrī, notikušajā Indonēzijas futbola mačā sarunā ar BBC pavēruši notikušā aculiecinieki.

Aizvadītajā nedēļas nogalē Indonēzijas futbola līgas mačā starp "Arema FC" un "Persebaya Surabaya" tika piedzīvota viena no lielākajām traģēdijām futbola vēsturē.

Pēc tam, kad laukumā un tribīnēs sākās haoss, ko veicināja arī policijas izmantotā asaru gāze, bojā gāja 125 cilvēki, no kuriem 32 bijuši bērni.

Kāds aculiecinieks vārdā Muhameds Dipo Maulana stāstīja, ka "Arema" fani pēc mača izskrējuši laukumā, lai sveiktu savus spēlētājus, bet policisti viņus sākuši sist. Tajā brīdī notikumi attīstījušies pēc sniega bumbas principa, jo laukumā skrēja arvien vairāk fanu, kuri protestēja pret notiekošo.

"Policija ar suņiem un vairogiem gāja uz priekšu," sarunā ar BBC sacīja Maulana, piebilstot, ka viņš dzirdējis policistus izšaujam vairāk nekā 20 patronas ar asaru gāzi.

Vairāki aculiecinieki atklājuši, ka policija asaru gāzes patronas šāvusi ātri un bieži. Asaru gāze skatītāju vidū radījusi paniku, kā rezultātā fani nav spējuši pamest stadionu.

"Atgriezos tribīņu augšā. Izmantoju šalli, lai izkliedētu dūmus. Tad atgriezos laukumā un izbēgu pa sānu izeju," atcerējās kāds cits aculiecinieks.

Kā jau minēts, traģiskajā dienā gāja bojā 125 cilvēki. Daļa no bojāgājušajiem dzīvību zaudēja gūto savainojumu dēļ, bet citi mira skābekļa trūkuma dēļ, ko izraisīja policijas izmantotā asaru gāze.

Kāda sieviete, kuras 17 gadus vecā meita apmeklēja maču, atklāja, ka viņas atvase panikas pārņemtajā pūlī guvusi smagas traumas - galvas smadzeņu tūsku un kakla lūzumu.

"Es viņu lūdzu neiet uz to spēli. Viņa neatgriezās mājās nākamajā rītā. Meklējām viņu neatliekamās palīdzības nodaļā. Tur viņas nebija. Mums ieteica vērsties morgā... Problēmas ar Deboras atrašanu radās tāpēc, ka viņai līdzi nebija ID kartes," atcerējās Deboras māte.

Vairāki aculiecinieki BBC atklājuši, ka pūlī skanējuši saucieni: "Kur ir mūsu bērni?" Daudzi saļimuši laukumā un tribīnēs, mēģinot nosargāt savus bērnus.

"Kāda māte paģība, apskaujot savu bērnu. Blakus viņai samaņu zaudēja arī viņas zēns. Tad daži fani pacēla sievieti un bērnu un iznesa viņus no stadiona. Šī sieviete un bērns stadionā samaņu tā arī neatguva. Varbūt asaru gāzes dēļ," apkārtējo fanu cilvēciskumu izcēla cits aculiecinieks.

Vietējās policijas iecirkņa vadītājs pēc traģiskā incidenta tika atstādināts no amata. BBC vēsta, ka bez policijas iecirkņa zem izmeklēšanas lupas atrodas stadiona apsargi, policisti, kā Indonēzijas futbola līgas pārstāvji.

Kopumā tiek izmeklēta 18 policistu līdzdalība traģiskajā incidentā. Tiek ziņots, ka traģiskajā mačā ievainojumus guva vēl 320 klātesošie.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu