"Stradiņos" izveidots pirmais Latvijā iekaisīgo zarnu slimību aprūpes kabinets

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Paula Stradiņa Klīniskās Universitātes slimnīcas telpas. Ilustratīvs attēls.
Paula Stradiņa Klīniskās Universitātes slimnīcas telpas. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Lai uzlabotu iekaisīgo zarnu slimību (IZS) pacientu aprūpi, Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā ir izveidots pirmais Latvijā IZS aprūpes kabinets, liecina paziņojums slimnīcas mājaslapā.

Kabineta mērķis ir integrēta, multidisciplināra, ambulatora aprūpe IZS pacientiem, novērošana, personalizēta terapija un terapijas vadīšana, uztura rekomendācijas, skrīnings, kas ietver arī specializēto IZS grupu aprūpi grūtniecēm, vecāka gadagājuma pacientiem, pacientiem pēc zarnu operācijām un onkoloģiskām slimībām.

IZS - krona slimība (KS) un čūlains kolīts (ČK) - ir hroniskas multifaktoriālas autoimūnas slimības, kas ilgst visu mūžu, attīstās no mijiedarbības starp ģenētiskiem, imunoloģiskiem un citiem vides, alimentāriem, psiholoģiskiem faktoriem.

IZS raksturo intermitējoši uzliesmojumi ar novājinošiem simptomiem - caureja, sāpes vēderā un svara zudums -, kas var izraisīt pacientam gan ievērojamu dzīves kvalitātes pasliktināšanos, gan radīt emocionālu stresu un sociālo atstumtību. IZS būtiski ietekmē ikdienas veselību un dzīves kvalitāti, paziņojumā norādījusi slimnīca.

Pēdējā laikā Eiropā IZS pacientu skaitam ir tendence strauji pieaugt. Pacientu skaits Latvijā ar autoimūnām zarnu slimībām ir vairāk nekā 2500 pacientu, un ap 100 IZS pacientu ir ar pārciestām vai diagnosticētām onkoloģiskām slimībām.

Eiropas Krona un kolīta organizācijas vadlīnijas iesaka IZS aprūpi balstīt un attīstīt uz multidisciplināru pieeju IZS centros, kas ir pamatoti efektīvākais aprūpes modelis.

IZS komandā ietilpst gastroenterologs, IZS māsa, kolorektālais ķirurgs, kā paplašināta multidisciplināra komanda, kas sastāv no klīniskā farmaceita, histopatologa, radiologa, psihologa vai psihiatra, reimatologa, oftalmologa, dermatologa, ginekologa vai dzemdību speciālista, uztura speciālista vai dietologa un onkologa.

Plānots, ka IZS māsas veiks vizītes, telefonkonsultācijas, pacientu apmācības par uzturu, onkoskrīningu, osteoporozes profilaksi, bioloģisko terapiju, kā ir injekcijas, fistulu, stomu aprūpi un pēcoperācijas uzraudzību.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu