Zināms, kas notiks ar nojauktā padomju pieminekļa teritoriju Pārdaugavā (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Valsts policijas drona foto ar obeliska krišanu Pārdaugavā.
Valsts policijas drona foto ar obeliska krišanu Pārdaugavā. Foto: Valsts policija

Tuvāko dienu laikā tiks pabeigta padomju armijai veltītā pieminekļa Pārdaugavā atlieku demontāža, trešdien, 5. oktobrī, Rīgas domes rīkotajā preses konferencē paziņoja Rīgas mērs Mārtiņš Staķis.

Patlaban aptuveni 95% darbu ir pabeigti, un tuvāko dienu laikā būvnieks būs pabeidzis pieminekļa kompleksa Pārdaugavā demontāžu, noslēdzot būvniecības pirmo fāzi. Pēc Rīgas mēra paustā, šobrīd pieminekļa teritorijā vairs nav ne bronzas figūru, ne platformas, ne strēles, bet vēl notiek baseina aizpildīšana, kā arī jādomā par būvgružu izvešanu.

Plānots, ka pieminekļa vietā kā īstermiņa risinājums tiks būvēts "Nākotnes parks", kur bērni un jaunieši varēs sportot, kā arī tiks ierīkots skeitparks.

Staķis pastāstīja, ka konkrētākas ieceres par īstermiņa plāniem šajā vietā viņam prezentēšot tuvāko divu nedēļu laikā.

Staķis piebilda, ka par laukuma izveidi vēl būs jālemj domei, taču plānots, ka tā izveidei nepieciešamos līdzekļus varētu iekļaut nākamā gada budžetā.

Portāla "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta informēja, ka pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā organizācija bija saņēmusi cilvēku lūgumus par iespēju ziedot pieminekļa nojaukšanai. Rezultātā šim mērķim kopumā tika saziedoti 268 385 eiro, kas pēc vienošanās noslēgšanas ar domi tiks izmantoti, lai pieminekļa kompleksā esošās statujas un strēli pārvērstu būvgružos.

Viņa informēja, ka projekta tāmi plānots publicēt brīdī, kad būs "labāki drošības apsvērumi".

Savukārt par saziedoto līdzekļu pieņemšanu plānots lemt šodien Rīgas domes sēdē.

Jau ziņots, ka Saeima vasarā pieņēma likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", kas nosaka, ka totalitāros režīmus slavinoši objekti jādemontē līdz 15. novembrim.

Savukārt 25.augustā Rīgā, Uzvaras parkā, tika nogāzts Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 metrus augsto obelisku. Nekas no Pārdaugavas pieminekļa netiks saglabāts.

Foto: Nogāzts padomju pieminekļa obelisks

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu