VIDEO ⟩ Jelgavas novadā klaiņojoši suņi, iespējams, uzbrukuši saimniecībai. Uzņēmējai radīti 1000 eiro zaudējumi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Newjai/Shutterstock

Pirms vairāk nekā gada Elīna Jelgavas novada Sesavā izveidojusi uzņēmumu, kur divās novietnēs šobrīd tur vairāk nekā 200 vistu. Olas tiek pārdotas gan turpat Jelgavas novadā, gan vestas uz Rīgu, vēsta raidījums "Bez tabu".

Vistu pastaigu laukums iežogots ar elektrisko ganu, un turpat blakus plīvo arī plastmasas vanags, kurš atbaida savvaļas putnus. Augusta nogalē Elīnas tētis turpat īpašumā pļāva zāli, kad sastapās ar diviem suņiem.

Tētis suņus aizdzinis un turpinājis pļaut, kad aizdomājies, kur suņi devušies. Tajā mirklī viņš no kūts izdzirdējis pamatīgu troksni un skrējis turp. Abi suņi esot pārlēkuši elektriskajam ganam un jau plosījuši kādu vistu.

Elīnas tētis suņus padzinis un iekāpis mašīnā, lai dotos tiem pa pēdām. Viens no tiem skrēja pāri pļavai, bet otrs ieskrēja kaimiņa iežogotajā teritorijā. Elīna un viņas tētis ir pārliecināti, ka tie bijuši kaimiņa suņi.

Šī nav vienīgā reize, kad cieš Elīnas vistas. Arī iepriekš vairākas vistas tika nokostas, kopumā radot aptuveni 1000 eiro zaudējumus, tāpēc dežurēšanai pie kūts piesaistīts mednieks.

"Bija sarunāts, ka abi tiksimies sešos no rīta. Mednieks teica, ka naktī nevienu lapsu nemanīja, bija vairākas stirnas netālu. Es aizgāju barot vistas, kad saņēmu no mednieka zvanu, ka mūsu pagalmā ir divi suņi. Viņš tos esot aizdzinis, un viņi aizskrēja uz kaimiņa māju. Tobrīd mēs vēl nenojautām, ka suņi varētu būt vainīgi vistu nokošanā, domājām, ka to dara lapsa," pastāstīja Elīna.

Trīs suņu īpašnieks uzskata, ka tiek nepatiesi apvainots. Elīna gan atklāj, ka kaimiņa iepriekšējie suņi arī plosījušies apkārtnē un pirms 16 gadiem esot nokoduši vecākiem piederošu teļu, vēl divus - satraumējuši.

"Man teritorija ir iežogota, visu laiku, izņemot pa dienu, vārti ir ciet. Suņi atrodas voljerā, lai kāds pierāda pretējo, ka viņi var tikt ārā. Vistas nokož lapsas, tagad esmu vainīgs? Varbūt citi sagrauza. Liecinieks ir viņas tēvs, loģiski, ka labāk vainu novelt uz mani. Jā, citas kaimiņienes trušus mani suņi nokoda, to atzīstu. To suni, kurš uzbruka bibliotekārei, uzreiz nošāva. Bet pati bija vainīga, vārti bija ciet, bet viņa nāca iekšā teritorijā," skaidroja suņu īpašnieks Dainis.

Vietējais pašvaldības policists par notikušo ir informēts, taču neko vairāk par parunāšanos nav iesācis.

Elīna uzrakstīja iesniegumu Valsts policijai. Liecība ir pieņemta, taču visi materiāli pārsūtīti Pārtikas un veterinārajam dienestam, jo lietā cietuši dzīvnieki, ne cilvēki.

Elīna uzskata, ka šajā gadījumā policijai būtu jāizvērtē notikušā apstākļi, jo gan suņiem, gan vistām ir īpašnieki, kuri ir atbildīgi par saviem dzīvniekiem

"Protams, katram saimniekam jāpieskata savi dzīvnieki. Suns nedrīkst klaiņot, īpaši apdraudēt kaimiņa saimniecībā esošos putnus. Jebkurā gadījumā atbildīgs ir suņu īpašnieks. Izvērtējot lietas apstākļus, materiālus, kā arī nodarīto kaitējumu, ņemot vērā, ka suņu saimniekam iepriekš nav bijuši sodi un pārkāpumi, inspektors nolēma sodīt ar 100 eiro," paskaidroja Pārtikas un veterinārā dienesta Dienvidzemgales pārvaldes vadītājs Jānis Grosbārdis.

Dienests kaimiņam piespriedis 100 eiro naudas sodu, kas, salīdzinot ar Elīnai nodarītajiem 1000 eiro zaudējumiem ir niecīga summa.

Suņu īpašnieks atteicies kompensēt kaut daļu no radītajiem zaudējumiem. Elīna tuvākajā laikā nolēmusi pie kūts uzstādīt novērošanas kameras.

Video: "Bez tabu" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu