"Krieviem vairs nav pārspēka uguns varenībā." Laikraksts aplēsis Krievijas pamesto tehniku Ukrainā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukraiņu karavīrs pamestā Krievijas tankā T-90A.
Ukraiņu karavīrs pamestā Krievijas tankā T-90A. Foto: AFP/SCANPIX

Pēc Ukrainas straujā uzbrukuma Harkivas apgabalā ukraiņu karavīri ieguva simtiem Krievijas bruņutehnikas vienību. Tā rezultātā Krievijas armija ir galvenais smagā bruņojuma piegādātājs Ukrainas Bruņotajiem spēkiem, norādīts ASV izdevuma "The Wall Street Journal" (WSJ) rakstā.

Krievijas armija, haotiski atkāpjoties, atstāja arī lielu daudzumu padomju parauga artilērijas šāviņu, kas Ukrainā gandrīz bija beigušies.

Ukrainas artilērijas diviziona štāba priekšnieks Ukrainas frontē pastāstīja WSJ žurnālistiem, ka viņa apakšvienībā ir četras nesen sagrābtas Krievijas pašgājējas haubices "2S19 Msta" ar 152 milimetru kalibru, kā arī ASV ražoti lielgabali, un tagad ir arī daudz padomju kalibra munīcijas.

"Krieviem vairs nav pārspēka uguns varenībā. Mēs sagrāvām visas viņu artilērijas daļas pirms pāriešanas uzbrukumā, bet pēc tam sākām virzīties uz priekšu tik ātri, ka viņi pat nepaspēja uzpildīt un pielādēt savus tankus.

Viņi vienkārši aizbēga un visu pameta," stāstīja virsnieks.

Apvienojumā ar ieročiem, kas tika sagrābti, Krievijas armijai aprīlī atkāpjoties no Kijivas un citām Ukrainas ziemeļu teritorijām, šie nesenie panākumi pārvērta Maskavu par vislielāko smagā bruņojuma piegādātāju Ukrainai, ievērojami pārspējot ASV vai citus sabiedrotos šī bruņojuma daudzuma ziņā. Rietumvalstu piegādātie ieroči tomēr ir pilnīgāki un precīzāki.

Ukraina ir sagrābusi 460 Krievijas pamata kaujas tankus, 92 pašgājējas haubices, 448 kājnieku kaujas mašīnas, 195 kaujas bruņumašīnas un 44 reaktīvās zalvju uguns sistēmas. Reālais to skaits var būt vēl lielāks, jo ne visi sagrābtie ieroči ir uzfilmēti video.

Arī Krievija ir sagrābusi Ukrainas ieročus, sevišķi pirmajās kara dienās, kad tā ieņēma plašas Ukrainas teritorijas. Pēc speciālistu aplēsēm, Krievija kopš februāra ir sagrābusi 109 Ukrainas tankus, 15 pašgājējas artilērijas iekārtas un 63 kājnieku kaujas mašīnas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu