ASV: Vēl nav sasniegta kulminācija Ukrainas pretuzbrukumam valsts ziemeļaustrumos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ukraiņu karavīrs Harkivas apgabalā.
Ukraiņu karavīrs Harkivas apgabalā. Foto: AFP/SCANPIX

Jau mēnesi ilgst Ukrainas armijas pretuzbrukums. Tas var turpināties ar teritoriju atbrīvošanu Luhanskas apgabalā, norāda ASV Kara pētījumu institūta (ISW) analītiķi.

ISW jaunākajā izlūkošanas datu analīzē atgādina, ka pēc tam, kad septembra sākumā Krievijas karaspēks zaudēja lielu daļu okupēto teritoriju Harkivas apgabalā, tas nav spējis nostiprināties dabiskajās robežās, izmantojot Oskilas un Severskijdoņecas upes. Tā rezultātā ukraiņi attīrīja Oskilas labo krastu, forsēja Severskijdoņecu un ieņēma Limanu un tās apkaimi, turklāt tālāk Ukrainas armijai tādu šķēršļu nav.

"Ainava Luhanskas apgabalā atbilst zibensmanevru taktikai, kuru Ukrainas spēki septembra sākumā iedarbīgi uzmantoja Harkivas apgabala austrumu daļā, bet nav redzams, ka Krievijas karavīri būtiski pastiprinātu Luhanskas apgabala rietumus," ziņo institūts.

Viņi pieļauj, ka Ukrainas vienlaicīgi uzbrukumi arī dienvidos liek Krievijai izvēlēties, kur nostiprināt aizsardzību, tādējādi pieaug Ukrainas panākumu iespējamība gan vienā, gan otrā virzienā.

Vēl ISW analītiķi turpina iepriekšējos ziņojumos sākto tēmu, ka Krievijas politologu un blogu autoru izteikumi liecina, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins vainu par pēdējo nedēļu zaudējumiem frontē cenšas uzvelt aizsardzības ministram Sergejam Šoigu.

Vienlaikus, kā secina amerikāņu institūta analītiķi, Putins nevar un nevēlas nodot un atlaist Šoigu, jo neveiksmes, visticamāk, turpināsies, bet atbildība par tām gulsies un nākamo viņa iecelto ministru.

Kā pazīmes Putina vēlmei uzvelt atbildību par neveiksmēm Šoigu ISW min Krievijas prezidenta publisko Aizsardzības ministrijas "kļūdas labojumu", atliekot studentu mobilizāciju, kā arī Valsts domes Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja Andreja Kartapolova paziņojums, ka Aizsardzības ministrijai laiks izbeigt sabiedrības mānīšanu ziņojumos par situāciju frontē.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu