VIDEO ⟩ Putins apgalvo, ka Krievija vienmēr esot cienījusi ukraiņu tautu, kultūru un valodu (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Asatur Yesayants/shutterstock

Kara noziedznieks Vladimirs Putins trešdien, 5. oktobrī, paziņoja, ka vienmēr ir cienījis Ukrainas tautu un kultūru - kaimiņvalsti, kurā viņa spēki šī gada sākumā iebruka, sākot karu, kas prasījis tūkstošiem civiliedzīvotāju dzīvību, vēsta medijs "Insider".

"Mēs vienmēr un pat šodien, neraugoties uz pašreizējo traģēdiju, ļoti cienām Ukrainas tautu, ukraiņu kultūru, valodu, literatūru un tā tālāk," sacīja Putins, uzstājoties skolotāju apbalvošanas ceremonijā. 

Video: Putins apgalvo, ka Krievija vienmēr ir cienījusi ukraiņu tautu, kultūru un valodu

Putins turpināja, apgalvojot, ka "Krievija nevar pieļaut, kā tas, kas notiek Ukrainā, ietekmē krievu kultūru un krievu valodu". Kara noziedznieks Putins atsaucās arī uz savu iepriekšējo apgalvojumu, ka "Ukraina veicot genocīdu pret etniskajiem krieviem", tomēr nekādi pierādījumi, kas apstiprinātu šo apgalvojumu, tā arī nav parādījušies.

Neraugoties uz savām piezīmēm par cieņu pret ukraiņu kultūru, Putins ir vairākkārt noraidījis šīs valsts tiesības pastāvēt. Pamatojot savu iebrukumu februārī, Putins nepamatoti apgalvoja, ka "Ukraina nav īsta valsts, ka to izveidojusi Padomju Savienība un ka tai nav likumīgu tiesību uz valstiskumu".

Daudzi vēsturnieki ir noraidījuši šo vērtējumu, atsaucoties uz pārliecinošiem pierādījumiem par Ukrainas kultūru un vēsturi, kas pastāvēja pirms Padomju Savienības, kura tika izveidota 1922. gadā.

Krievijas un Ukrainas vēsture ir savstarpēji saistīta, un daļa Ukrainas kādreiz bija Krievijas impērijas sastāvā. Tomēr "Putina arguments, ka Ukraina vēsturiski ir Krievijas pakļautībā, ir vienkārši nepareizs," februārī laikrakstam "The New York Times" sacīja politisko risku konsultāciju organizācijas "Eurasia Group" priekšsēdētājs Klifs Kupčans.

Putins ir arī vairākkārt nepatiesi apgalvojis, ka Krievija ir devusi Ukrainai tiesības atdalīties pēc Padomju Savienības sabrukuma. Patiesībā 1991. gada referendumā Ukrainas tauta ar pārliecinošu balsu vairākumu nobalsoja par neatkarību. Balsoja aptuveni 84% balsstiesīgo vēlētāju, un vairāk nekā 90% nobalsoja par neatkarību.

Krievijas spēki vairākkārt ir veikuši uzbrukumus, kuros tika skarti dzīvojamie rajoni Ukrainā, nogalinot civiliedzīvotājus, lai gan Kremlis ir noliedzis, ka tā mērķis būtu bijis kas cits, izņemot militāros objektus. ANO izmeklēšanas rezultāti šī gada septembrī liecina, ka Krievijas spēki ir pastrādājuši kara noziegumus, tostarp civiliedzīvotāju nogalināšanu, spīdzināšanu un izvarošanu.

Turklāt Putins, uzstājoties skolotāju apbalvošanas ceremonijā, apgalvojis, ka "stabilizēs četrus Ukrainas reģionus, kurus viņš ir pasludinājis par Krievijas sastāvdaļu".

Ukraina un Rietumi noraidījuši okupēto Ukrainas teritoriju aneksiju, vērtējot to kā nelikumīgu.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu