Apkopojums Jaunākā informācija par sprādzienu uz Krimas tilta

Foto: CasualArtyFan/"Twitter"
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Sestdien, 8. oktobrī, ap plkst. 6 uz Krimas tilta Kerčā noticis sprādziens, kas iznīcināja dzelzceļa daļas un arī autoceļa posmu. "Apollo.lv" apkopoja jaunāko informāciju par sprādzienu uz Krimas tilta.

Krimas tilts, kas savieno Krieviju ar pagaidu okupēto Krimas pussalu, ir gan simbolisks savienojums starp Krieviju un Krimu, gan praktiski nozīmīgs militārās apgādes ceļš.

Tilts ir vienīgais transporta savienojums starp Krieviju un Krimas pussalu. Tas ir bijis nozīmīgs Krievijas armijas apgādes ceļš.

19 kilometrus garais Krimas tilts tika izbūvēts pēc tam, kad 2014. gadā Krievija anektēja Ukrainas pussalu. Automašīnu un autobusu satiksme pa to tika sākta 2018. gada 16. maijā, kravas automašīnu satiksme - tā paša gada 1. oktobrī. Savukārt pasažieru vilcieni pa tilta dzelzceļa daļu kursēt sāka 2019. gada 25. decembrī un kravas vilcieni kursē kopš 2020. gada 30. jūnija.

Iepriekš Krievijas karaspēks pēc vairākiem sprādzieniem no okupētās Krimas uz lidlaukiem Krievijas teritorijā pārvietoja aviācijas vienības.

Satiksme pār tiltu atjaunota 

Krievijas izveidotās Krimas okupācijas administrācijas vadītājs Sergejs Aksjonovs paziņojis, ka vieglajām automašīnām un autobusiem tiek atjaunota satiksme pār Krimas tiltu.

"Sākta autotransporta satiksme pār Krimas tiltu. Pašlaik satiksme ir atvērta vieglajām automašīnām un autobusiem pēc pilnīgas apskates iziešanas," Aksjonovs sestdien rakstīja "Telegram" kanālā.

Kravas automašīnu vadītājiem ceļš jāplāno, izmantojot Kerčas prāmju līniju, kurā sestdien sākšot kursēt prāmis "Kerč-2", paziņoja Aksjonovs.

Viņš piebilda, ka līdz dienas beigām plānots atsākt arī dzelzceļa satiksmi pār Krimas tiltu.

Sākotnējie novērojumi

Aculiecinieki ziņoja, ka uz sliedēm dega kravas vilciens. Krievijas plašsaziņas līdzekļi, atsaucoties uz vietējām varasiestādēm, ziņoja, ka deg degvielas cisterna, satiksme pār tiltu ir apturēta, bet arkas kuģu satiksmei zem tilta nav bojātas.

Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēki vietnē "Telegram" paziņoja, ka ir iznīcināta arī daļa autoceļa.

Foto: KyivPost/"Twitter"

"Rīts uz Krimas tilta. Deg cisternas ar degvielu. Tāpat ir iznīcināta daļa autoceļa! Viss būs Ukrainai!" rakstīts Gaisa spēku kanālā.

Igauņu militārais eksperts komentē Krimas tilta sprādzienu

Bijušais igauņu militārais virsnieks un eksperts Leo Kunnas sacījis, ka Krimas tilta sprādziens, iespējams, bijis Ukrainas specvienību darbs, vēsta medijs "Postimees".

Viņš faktisku informāciju par sprādziena cēloņiem vēl nevar sniegt, taču, iespējams, tā bijusi Ukrainas specvienības operācija.

"To var teikt ar 90 procentu varbūtību. Tas noteikti bija viņu mērķu sarakstā, jo Krievijas loģistika balstās uz dzelzceļu," viņš sacīja.

Kunnas norādīja, ka pēc redzamajiem materiāliem var spriest, ka Ukrainas specvienības, iespējams, izmantoja izdevīgu iespēju un uzspridzināja kravas vilciena vai uz tilta braucošā degvielas mašīnas tvertnes.

"Diez vai raķešu uzbrukums. Ukrainas raķetes tik tālu nesasniedz. Iespējams, ir izmantota specvienību operācija un parocīgi instrumenti, tas ir, uzspridzināti degvielas vagoni vilcienā, autocisterna vai abi," viņš raksturoja.

Viņaprāt, šī ukraiņiem ir gan liela morāla, gan militāra uzvara, jo krievu loģistika lielā mērā ir atkarīga no dzelzceļa satiksmes. Pa Krimas tiltu tika transportēta arī militārā tehnika, un šobrīd krieviem jāorganizē transports ar liellaivām vai pa sauszemi.

Maskava nāk klajā ar paziņojumu

Sestdienas rītā uz Krimas tilta eksplodēja kravas automašīna, kā rezultātā aizdegās vilciena degvielas cisternas un daļēji sabruka divas autoceļa joslas, paziņojusi Krievijas Nacionālā pretterorisma komiteja.

Komitejā informēja, ka sestdien plkst. 6.07 uz Krimas tilta eksplodējusi no Tamaņas pussalas braucoša kravas automašīna un sprādziena rezultātā aizdegušās septiņas uz Krimas pussalu braucoša vilciena cisternas ar degvielu.

Kā paziņoja komiteja, daļēji sabrukušas divas tilta autoceļa joslas, bet arka kuģu iziešanai zem tilta nav bojāta.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins devis rīkojumu izveidot valdības komisiju saistībā ar "ārkārtas situāciju uz Krimas tilta", lai pēc iespējas ātrāk noskaidrotu notikušā iemeslus un novērstu sekas.

Savukārt Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi krimināllietu par kravas automašīnas eksploziju.

Krievijas ieceltās Krimas Valsts padomes priekšsēdētājs Vladimirs Konstantinovs par uzbrukumu tiltam vainoja "ukraiņu vandāļus".

Krievija publicējusi video, kurā redzams sprādziena brīdis

Krievijas mediji publicējuši video, kurā redzams sprādziena brīdis uz Krimas tilta.

Tilts pēc sprādziena ir nopietni bojāts

Saskaņā ar pirmajiem video par sekām, ko publicējuši aculiecinieki, daļa no tilta bija sabrukusi. Video arī redzams izdegušais vilciens.

Zaudējumu apmērs

Krievijas Apdrošinātāju arodbiedrība lēš, ka Krimas tilta sprādziena radītie zaudējumi varētu būt 200-500 miljoni rubļu (1,4-3,6 miljoni dolāru).

Krievijas Izmeklēšanas komiteja ziņo, ka eksplozijā bojā gājuši trīs cilvēki. 

"Sākotnējā informācija liecina, ka notikušajā gāja bojā trīs cilvēki. Domājams, ka tie bija pasažieri vieglajā automašīnā, kas atradās līdzās eksplodējošajam kravas automobilim," komiteja paziņoja vietnē "Telegram".

Izmeklētāji arī esot noskaidrojuši uzsprāgušās automašīnas īpašnieku, kas esot kāds Krasnodaras novada iedzīvotājs, kura dzīvesvietā sāktas izmeklēšanas darbības.

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretāra vēstījums

Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs mikroblogošanas vietnē "Twitter" publicējis video, kurā redzams degošs tilts, apvienojot to ar Merilinas Monro dziedājumu "Daudz laimes dzimšanas dienā, prezidenta kungs".

Avots: Krimas tilta sagraušanu organizēja Ukrainas Drošības dienests

Krimas tilta sagraušana sestdien bija Ukrainas Drošības dienesta (SBU) operācija, žurnālistiem atklājuši anonīms avots Ukrainas tiesībsargājošajās institūcijās.

"Krimas tilta sagraušana ir SBU specoperācija," paziņojis avots.

Vienlaikus SBU preses dienestā oficiālu komentāru par notikušo nesniedz.

Tikmēr SBU oficiālajā kanālā "Telegram" ir ieraksts, kurā publicēta fotogrāfija ar sabrukušo tiltu un degošajām vilciena cisternām un teksts, ka "šodien ir lielisks iemesls pārfrāzēt mūsu kobzara vārdus: Gaisma aust, Tilts skaisti deg, Lakstīgala ir Krimā, SBU viss izdodas".

Sārts: Sprādziens uz Krimas tilta nebija negadījums. Tā bija mērķtiecīga darbība

Krimas tilta uzspridzināšana sniedz triecienu gan simboliski, gan praktiski, skaidroja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

Viņš teica, ka sprādziens uz Krimas tilta noteikti nebija negadījums, tā bija mērķtiecīga darbība.

Runājot par simboliku, Sārts norādīja, ka Krimas "atgriešana" ir viens no Krievijas prezidenta Vladimira Putina varas simboliem un arī Krimas tilts šo "atgriešanu" simbolizējot.

Tādējādi, uzspridzinot šo tiltu, tiek sniegts morāls trieciens Krievijas elitei un sabiedrībai, kas dzīvo, balstoties uz šo simboliku.

Sārts arī atzīmēja, ka praktiski Krievijas apgādes sistēma, kas apgādā karaspēka grupējumu dienvidos, balstās uz divām dzelzceļa līnijām. Iznīcinot vienu no apgādes līnijām - dzelzceļa līniju, kas iet pāri Krimas tiltam, tiek apgrūtināta karaspēka apgāde, kā arī tas esot morāls trieciens karaspēkam.

Sārts pauda, ka, lai gan Krievijas valdība nespēs noslēpt šo sprādzienu, valdības pārstāvji mēģinās publiskajā telpā minimizēt šī sprādziena radītos defektus.

NBS pulkvedis: Krimas tilta spridzināšana šķietami bija veiksmīga Ukrainas speciālo spēku operācija

Krimas tilta spridzināšanai, iespējams, tika izmantots drons, tāpat tā varēja arī būt veiksmīga Ukrainas speciālo spēku operācija, sacīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Bruņojuma kontroles dienesta priekšnieks pulkvedis Ēriks Naglis.

Viņš norādīja, ka notikums uz Krimas tilta nav negadījums, tas tomēr ir tīšs un spēcīgs sprādziens. Tiesa, pēc Nagļa teiktā, joprojām esot grūti secināt, cik spēcīgi ir bojāta tieši tilta daļa par kuru pārvietojas vilciens.

Pēc NBS pulkveža domām, pastāv divi varianti par to, kā šis tilts sprāga. Pirmais variants esot uzbrukums ar dronu, bet otrais variants esot veiksmīga Ukrainas speciālo spēku operācija.

Naglis arī skaidroja, ka uzbrukums ar raķeti tas nevarēja būt, jo attālums no Ukrainas līdz Krimas tiltam ir virs 200 kilometriem un, cik esot zināms publiskajā telpā, Ukrainā nav tik tālas darbības raķetes.

Lūgts komentēt tilta spridzināšanas ietekmi, NBS pulkvedis atzīmēja, ka tā būtiski ietekmēs Krimas pussalas situāciju, jo šis tilts ir ātrākais un tuvākais veids, kā Krievija varēja apgādāt Krimas pussalu - gan Krievijas karaspēku, gan Krimas sabiedrību.

Pēc Nagļa teiktā, Krimas pussalas iedzīvotāju vidū esot sācies neliels uztraukums par tilta uzsprāgšanu. Par to liecinot tas, ka gan pārtikas veikalos, gan degvielas uzpildes stacijās pēc tilta spridzināšanas novērota liela cilvēku plūsma.

NBS pulkvedis Naglis atgādināja, ka Krimas tilts nav vienīgais piegādes ceļš no Krievijas uz Krimu. Pastāv vēl arī jūras ceļš, kuru tilta iebrukums neietekmēja, kā arī sauszemes koridors. Tomēr abas alternatīvas, it īpaši sauszemes koridors, esot krietni laikietilpīgāki.

Naglis, vērtējot tiltam nodarītos bojājumus, secina, ka tuvāko nedēļu laikā tilta uzspridzināšanas sekas vietējā līmenī tiks izjustas ļoti nopietni.

Savukārt attiecībā uz Ukrainu Naglis šo saredz kā morāles pacēlumu, jo sociālajos medijos esot redzama ukraiņu un viņu atbalstītāju pozitīvā reakcija uz šo notikumu.

Kā atzīmēja Naglis, šis notikums atkārtoti norāda uz Ukrainas militāro spēku spējām, kā arī tas atkārtoti sūta nopietnu signālu Krievijai un Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam par to, ka Ukrainai pastāv spējas pārcelt karadarbību uz Krievijas teritoriju.

Lai gan sākumā Krievijas pārstāvji un masu mediji notikumu uz Krimas tilta sauca par negadījumu, Putins patlaban ir uzdevis veikt izmeklēšanu par šo sprādzienu valdības līmenī.

Ziņa tiek papildināta...

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu