"Nevienam nevajadzētu sēdēt cietumā tikai par marihuānas glabāšanu." Baidens apžēlo aptuveni 6500 notiesātos

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV prezidents Džo Baidens.
ASV prezidents Džo Baidens. Foto: Marlin360/Shutterstock

ASV prezidents Džo Baidens apžēlojis visus pilsoņus, kas saskaņā ar federālajiem likumiem notiesāti par marihuānas glabāšanu.

Baidens aicinājis arī štatu gubernatorus apžēlot vēl lielāku cilvēku skaitu, kas notiesāti, pamatojoties uz pavalstu likumiem, kuros marihuānas glabāšana atzīta par krimināli sodāmu nodarījumu.

"Kā bieži esmu izteicies savas prezidenta [vēlēšanu] kampaņas laikā, nevienam nevajadzētu sēdēt cietumā tikai par marihuānas lietošanu vai glabāšanu," savā paziņojumā uzsvēra Baidens. "Šodien es speršu soļus, lai izbeigtu mūsu kļūdaino pieeju."

"Šodien mēs sākam labot šīs kļūdas."

Viņš piebilda, ka nesamērīgi daudz starp notiesātajiem ir krāsaino amerikāņu, norādot, ka viņiem papildus cietumsodam bieži nākas gadiem ilgi cīnīties ar tā izraisītajām sociālajām sekām, kas apgrūtina darba atrašanu un izglītības iegūšanu.

Amatpersonas norāda, ka apžēlošana skar tikai aptuveni 6500 cilvēkus, kas notiesāti saskaņā ar federālajiem likumiem.

Tomēr Baidena mērķis esot daudz tālejošāks. Pirmkārt, tas ir pamudinājums pavalstu varasiestādēm sekot prezidenta piemēram. Otrkārt, Baltais nams vēlas panākt, lai marihuāna tiek pārklasificēta par vielu, kura nav pakļauta tik stingrai kontrolei.

Šobrīd saskaņā ar federālajiem likumiem marihuāna ietilpst tajā pašā kategorijā, kurā atrodas tādas daudz bīstamākas narkotikas kā heroīns un LSD. Tajā pašā laikā tādas daudz lielāku atkarību izraisošas vielas kā fentanils un metamfetamīns šobrīd iekļautas mazāk bīstamu narkotiku kategorijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu