Vietni "Covidpass.lv" iespējams iegādāties ar Krieviju saistītā mājaslapā; Iekšlietu ministrija skaidro misēkli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: Kite_rin/Shutterstock

Mājaslapu "Covidpass.lv" patlaban brīvi iespējams iegādāties internetā un tas noticis Iekšlietu ministrijas tehniskas kļūdas dēļ. Turklāt, mājaslapu var nopirkt ar Krieviju saistītā ".ru" domēna reģistrētā mājaslapā, vēsta Latvijas Sabiedriskie Mediji (LSM). 

Vietne "Covidpass.lv" agrāk bija rīks, ar ko reģistrēt Latvijā iebraukušos ceļotājus un kontrolēt Covid-19 izplatību. Patlaban mazinājušies kovida ierobežojumi, tādēļ mājaslapa vairs nav nepieciešama.

Vietne "Covidpass.lv" funkcionēja kopš 2020. gada oktobra līdz šā gada martam.

Šobrīd, atverot saiti, uzrādās fakts, ka interneta adresi var iegādāties vietnē "DomainParking.ru". Mājaslapu "Covidpass.lv" iegādei piedāvā kopš 29. septembra.

Ailītē "cena" norādīts, ka tā esot apspriežama.

Iekšlietu ministrija (IeM), kas bija atbildīga par domēna uzturēšanu, rakstiski skaidroja, ka

tehnisku nianšu dēļ tika nokavēta konkrētā domēna abonēšanas pagarināšana, kā rezultātā šo domēnu uz sava vārda reģistrējusi cita persona.

IeM Informācijas centra Kvalitātes kontroles nodaļas vadītājs Artūrs Baltacis atzīmēja: "Patlaban sadarbojamies ar ".lv" domēna vārdu reģistra uzturētāju, lai pārtrauktu situāciju, ka privātpersona lieto ar normatīvajiem aktiem valsts pārvaldei noteiktu domēnu. Kā arī vēršam uzmanību, ka domēna vārda "Covidpass.lv" lietošanas tiesību maiņa nekādā veidā nenodrošina piekļuvi sistēmai, kura joprojām ir Iekšlietu ministrijas Informācijas centra pārvaldībā un drošībā."

"DomainParking.ru" piedāvā iegādāties vēl desmitiem citu mājaslapu domēnu, kas reģistrēti ar Latvijai piesaistīto atzīmi ".lv".

Pēc lapā pieejamās informācijas, no tiem populārākie jeb ar lielāko noslodzi ir: "bezmaksaskredits.lv", "sinsay.lv", "reserved.lv". Tāpat mājaslapā var nopirkt arī tīmekļa adresi "e-paraksts.lv". Šīs mājaslapas nosaukums no īstās e-paraksta vietnes atšķiras tikai ar vienu zīmi.

Latvijas Valsts radio un televīzijas centrā (LVRTC) norādīja, ka šajā ziņā situācija tiek kontrolēta.

LVRTC valdes priekšsēdētājs Ģirts Ozols skaidroja: "Konkrētais gadījums mums ir zināms vairāk jau kā gadu.

Sekojam līdzi. No mūsu perspektīvas galvenais ir, lai netiktu ļaunprātīgi izmantoti šādi līdzīgu sinonīmu domēni. To mēs arī atsekojam uz kvartālu bāzes, skatāmies, sekojam līdzi."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu