IAEA: Kodoldrošības zonas izveide ap Zaporižjas AES ir neatliekama nepieciešamība

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors sestdien, 8. oktobrī, brīdināja, ka drošības zonas izveide ap Zaporižjas atomelektrostaciju ir "absolūta un neatliekama nepieciešamība" pēc tam, kad Ukrainas un Krievijas kauju rezultātā elektrostacija zaudēja pēdējo ārējo elektrolīniju, vēsta "Insider".

Sestdien, 8. oktobrī, artilērijas apšaude sabojāja elektrolīniju, kā rezultātā elektrostacija pārslēdzās uz avārijas dīzeļģeneratoriem ar ierobežotu degvielas padevi, paziņojumā presei norādīja IAEA ģenerāldirektors Rafaels Mariano Grossi.

Ģeneratoriem pietiek enerģijas 10 dienām, un IAEA paziņoja, ka "tiek veikti pasākumi, lai palielinātu pieejamās degvielas krājumus dīzeļģeneratoriem", sacīja Grossi.

"Apšaudes atsākšana, kas skāra vienīgo spēkstacijas ārējās enerģijas avotu, ir ārkārtīgi bezatbildīga," paziņojumā sacīja Grossi.

"Zaporižjas atomelektrostacija ir jāaizsargā."

Kaujas Zaporižjā saasinājās pēdējo dienu laikā pēc tam, kad Krievija 30. septembrī pasludināja šo pilsētu, kā arī trīs citus Ukrainas apgabalus par Krievijas sastāvdaļu.

Ukraina arī apgalvoja, ka Krievijas spēki nesen notikušo kauju laikā reģionā nolaupīja Zaporižjas AES ģenerāldirektoru.

Nepārtraukts enerģijas avots ir nepieciešams, lai atdzesētu reaktorus un novērstu kodolkatastrofu.

Grossi paziņoja, ka dosies uz Ukrainu un Krieviju, lai runātu gan ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, gan ar Vladimiru Putinu par kodoldrošības un drošības aizsardzības zonas izveidi, lai novērstu "kodolkatastrofu".

Apšaudes ap Zaporižjas AES, kas ir Eiropā lielākā atomelektrostacija, iepriekš nodarīja postījumus ēkai, izraisīja elektrības padeves pārrāvumus un daļēju elektroenerģijas padeves pārtraukšanu.

Augustā Zelenskis apgalvoja, ka Krievijas apšaude Zaporižjas AES tuvumā gandrīz izraisīja "radiācijas katastrofu" pēc tam, kad objekts zaudēja elektroapgādi un bija jāpārslēdzas uz rezerves ģeneratoriem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu