Raidījums: Bunkus slepkavības lietā apcietināts kriminālās autoritātes Vaļagina miesassargs (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizdomās turētais uzņēmējs Aleksandrs Babenko.
Maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizdomās turētais uzņēmējs Aleksandrs Babenko. Foto: Evija Trifanova/LETA

Nogalinātā advokāta Mārtiņa Bunkus ģimene izsaka aizdomas, ka notiek mēģinājumi ietekmēt slepkavības lietas izmeklēšanu. Savā paziņojumā viņi raksta, ka, iespējams, pieļauta informācijas noplūde, kukuļošana un mēģinājumi ietekmēt lieciniekus, vēsta raidījums "Nekā Personīga".

Raidījumam "Nekā Personīga" zināms, ka saistībā ar Bunkus lietu pagājušajā nedēļā atstādināts augsta ranga policists slepkavību izmeklēšanas nodaļā Jānis Kāpostiņš. Pret viņu sākta disciplinārlieta.

Tikmēr abu apcietināto Mihaila Uļmana un Aleksandra Babenko aizstāvji kategoriski noliedz, ka uzņēmējiem būt kāds sakars ar iespējamo liecinieku iebiedēšanu vai pat policistu uzpirkšanu.

Šīs īsfilmas vairākās sērijās internetā parādījās šajā vasarā, neilgi pirms tiesa skatīja jautājumu par drošības līdzekļu maiņu Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā apcietinātajiem uzņēmējiem Mihailam Uļmanam un Aleksandram Babenko.

To demonstrēja "YouTube" kanālā latviešu, krievu un angļu valodā. Materiālus izplatīja un popularizēja arī speciāli izveidotā mājas lapā un sociālajos tīklos "Twitter" un "Facebook".

Īsfilmās intervijas sniedz Mihailam Uļmanam pietuvinātas personas – biznesa partneri, draugi, mediju īpašnieki. Viņi stāsta, ka Uļmans ir azartisks, labs cilvēks, kurš nekad nebūtu iesaistījies slepkavības pasūtīšanā.

"Personīgi viņu zinu kā ļoti labu cilvēku. Labi attiecas pret mani," teica "European hit radio" direktors un īpašnieks Ričards Zakss.

"Uļmans ir Kasparovs vai Karpovs kvadrātā. Nav ne mazāko šaubu, ka Mihails Uļmans no šīs situācijas izkļūs ar uzvaru.

Uļmana atbalstītāji apšauba policijas darbu, apgalvo, ka uzņēmējs ir apcietināts nepamatoti. Kāds, kurš slēpjas aiz valsts struktūrām, esot iekārojis viņa biznesu. Un sodīti tikšot visi, kuri iesaistīti šajā ļaunprātīgajā uzbrukumā pret Uļmanu," sacīja "Nasha Gazeta" izdevējs Oļegs Guščins.

Savukārt "MONO Holding" partneris un akcionārs Aleksejs Petrovs sacīja: "Mēs esam ļoti, ļoti sadusmoti un mēs panāksim taisnīgumu. Tāpēc nekļūdieties par mūsu vājumu vai nespēju veikt kriminālvajāšanu. Mēs to noteikti darīsim, un mēs piesaistīsim labākos cilvēkus."

Zvērināts advokāts Jāni Zelmenis norādīja: "Protams, nekorekti ir izturēties šādi pret vienu no turīgākajiem Latvijas cilvēkiem. Būs grūti tomēr atrast tiesnesi, kurš uz to varētu skatīties profesionāli un objektīvi."

Šogad maijā četrus gadus pēc Mārtiņa Bunkus slepkavības Valsts policija ziņoja, ka lieta atklāta. Noskaidrota esot visa noziegumā iesaistīto personu ķēde – no pasūtītāja līdz organizētājam un izpildītājam. Aizdomās par advokāta slepkavību vienā dienā arestēja uzņēmēju un baņķieri Mihailu Uļmanu, un viņa biznesa partneri Aleksandru Babenko.

Zvērināta advokāte un M.Uļmana aizstāve Olita Kauce norādīja: "Viņš neko nav pasūtījis. Es ar viņu esmu runājusi par šo tēmu, atrodoties pie viņa apcietinājumā. Un viņš norādīja, ka viņam vispār nav nekāda sakara ar doto noziegumu."

NP: Par ko tur aizdomās Uļmanu?

Kauce: Pēdējais lēmums, ar ko mūs iepazīstināja ir, (es detaļās negribu izplūst), runa ir par uzkūdīšanu. Bet konkrētas darbības nekādas nav aprakstītas. 

NP: Vai jūs varat iezīmēt, ko tad jūsu klients būtu varējis uzkūdīt?

Kauce: Es nevaru iezīmēt, jo diemžēl šajā lēmumā arī aizstāvībai nav norādīts, lai mēģinātu saprast, ko tad viņš ir mēģinājis kūdīt. Nav minētas nekādas personas.

NP: Par ko īsti tur aizdomās Babenko?

Zvērināta advokāte, A.Babenko aizstāve Helēna Purviņa: Babenko tur aizdomās.. lēmumā faktiski ir norādīts viens apstāklis - atbalstīšana. Bet nav norādīti ne datumi, ne apstākļi, ne vispār kaut tas, lai mēs varētu izvirzīt kādus pretargumentus.

Nekā personīga zināms, ka saistībā ar Bunkus slepkavību vasarā apcietināja vēl divas personas. Kādu Krievijas pilsoni, un Arkādiju Judinu. Judins ir 90. gados dibinātas firmas "A.V.V." līdzīpašnieks.

Uzņēmuma prezidents tajā ilgus gadus bijis kādreiz ietekmīgā Ivana Haritonova grupējuma lietā notiesātais Genādijs Vaļagins. Pēc neoficiālām ziņām, Judins pēdējos gados bijis Vaļagina miesassargs un šoferis.

Krievijas portālā "mzk1.ru" nesen publicēta informācija, ka kriminālā autoritāte Vaļagins ar Uļmanam daļēji piederošās "Latvijas pasta bankas", tagad "LPB bank" palīdzību atmazgājis nelikumīgi iegūtu naudu. Portāls raksta, ka Vaļagins uzturējis ciešas attiecības ar Uļmanu un Babenko, nodrošinājis viņiem atbalstu daudzos kriminālos jautājumos un pēc būtības esot bijis viņu "jumts".

Rakstā izvirzīta versija, ka tieši Vaļagins abu uzņēmēju uzdevumā, par finansiālu atlīdzību varētu būt organizējis Mārtiņa Bunkus slepkavību.

Genādiju Vaļaginu šā gada 11. martā nošāva Ķengaragā saistībā ar rēķinu kārtošanu narkotiku tranzīta dēļ.

NP: Viens no apcietinātajiem Judins ir Vaļagina bijušais miesassargs un šoferis, vai tas nozīmē, ka Vaļagina kungam arī ir bijusi loma Bunkus slepkavībā?

Prokurors Aldis Lasmanis: Nekomentēšu.

Uļmana un Bunkus intereses sadūrās vairākās lietās. Kā "Rego Trade" maksātnespējas administrators Bunkus atklāja, ka īsi pirms banktrota uzņēmums izsaimniekots. Viņš arī gadu pirms viņam liktenīgās dienas vērsās pie banku uzrauga, jo uzskatīja, ka "LBP bank" notiek naudas atmazgāšana. Bankai vēlāk uzlika 2 miljonu sodu.

Policija kopš Uļmana un Babenko aresta nav atklājusi ne pasūtījuma slepkavības motīvus, ne lomu sadalījumu noziegumā. Zināms tikai, ka algotie slepkavas nav bijuši vietējie. Un bijis mēģinājums nozieguma izpildītājus likvidēt.

Tāpat policija raidījumam atklāja, ka šo četru gadu laikā notikuši mēģinājumi izmeklēšanu novirzīt nepareizā virzienā. Līdz šim to saistīja ar bijušo Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieku Andreju Sozinovu, kurš piepelnījies pie Uļmana bankā paralēli darbam policijā. Bet nu jau vairāk nekā gadu Sozinovs no policijas ir prom.

Taču slepenas informācijas noplūde turpinās. Bunkus ģimene raksta, ka iespējams notiekot arī liecinieku ietekmēšana.

NP: Ir ziņas par informācijas noplūdi policijā. Vai jūs šīs aizdomas varat apstiprināt?

VP GKP KIP 1. Nodaļas vecākais inspektors Oļegs Koļcovs: Nekomentēšu.

NP: Vai visi policisti, kuri strādā pie šīs lietas, joprojām turpina to darīt?

Koļcovs neatbild.

"Nekā personīga" zināms, ka pagājušajā otrdienā no dienesta pienākumu pildīšanas atstādināts Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 1. nodaļas priekšnieka vietnieks Jānis Kāpostiņš.

Kāpostiņš policijā strādā jau 22 gadus un slepkavības izmeklēšanas nodaļā vadošā amatā ir nedaudz ilgāk par gadu.

Valsts policijā "Nekā personīga" sniedza informāciju, ka pret Kāpostiņu patlaban ierosināta disciplinārlieta, jo konstatētas pazīmes, kas norāda uz iespējamiem nopietniem disciplinārpārkāpumiem. Ņemot vērā, ka notiek apstākļu skaidrošana un izmeklēšana, plašāki komentāri šobrīd netikšot sniegti. Arī lietas uzraugošais prokurors ne apstiprina, ne noliedz mēģinājumus ietekmēt izmeklēšanas gaitu.

NP: Vai ir kādas pazīmes par šīs lietas ietekmēšanu?

Prokurors Aldis Lasmanis: Es negribētu šobrīd atklāt šo informāciju.

NP: Vai jūs klientam ir kāda saistība ar to?

Zv.advokāte, A.Babenko aizstāve Helēna Purviņa: Nē. Protams, viennozīmīgi, nē. Mēs vēlamies sniegt liecības, vēlamies sadarboties, bet līdz šim brīdim šīs tiesības mums ir liegtas. Un faktiski mēs uzskatām, ka viņu, turot ilgstoši apcietinājumā, pielieto pret viņu emocionālo vardarbību.

NP: Kāds Jūsu klientam varētu būt sakars ar ietekmēšanu un pat kukuļošanu?

Zvērināta advokāte, M.Uļmana aizstāve Olita Kauce: Es nevaru ne apstiprināt, ne noliegt, ka kāds kādu kaut kur varbūt ir ietekmējis. Bet katrā ziņā manam klientam ar to vispār nav nekāda sakara.

Rīgas pilsētas tiesa pagājušajā nedēļā, pēc advokātu lūguma aiz slēgtām durvīm vērtēja drošības līdzekļa maiņu apcietinātajiem Uļmanam un Babenko. Aizstāvji uzsvēra, ka abi uzņēmēji vēlas sadarboties ar policiju, bet tiesībsargi viņus cietumā neapmeklējot.

"Neskatoties uz advokātu argumentiem, Bunkus slepkavībā aizdomās turētie Uļmans un Babenko arī šoreiz palika apcietinājumā. Tiesa norādīja, ka izmeklēšana varētu tikt traucēta, viņiem atrodies brīvībā! Lietas uzraugošais prokurors sacīja, ka vilcināšanās šajā lietā netiek pieļauta. Līdzko visi pierādījumi būs nostiprināti, tiks uzrādītas apsūdzības," norādīja žurnāliste Ilze Jaunalksne-Rēdere.

"Par šīs lietas nodošanu uz tiesu es izteikties negribētu, bet jebkurā gadījumā lietā šobrīd ir divi uzraugošie prokurori, izmeklēšana tiek veikta efektīvi, bez vilcināšanās. Un tajā brīdī, kad lieta būs tajā stadijā, kad varēs paņemt kriminālvajāšanai un nosūtīt uz tiesu, tas tiks izdarīts nekavējoties," sacīja prokuros Aldis Lasmanis.

Bunkus ģimene ir konstatējusi, ka anonīmo īsfilmu popularizēšana visticamāk notiek ar Uļmana un Babenko saistīto uzņēmumu atbalstu.

Par to netieši liecina arī "Facebook" lapa "MONOgrāfija", kurā īsfilmas tiek izplatītas. Lapa joprojām satur tiešas norādes uz SIA "Mono", kura patiesais labuma guvējs un 49% īpašnieks ir Mihails Uļmans.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu