IAEA: Zaporižjas AES atkal pievienota elektrotīklam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) savienojums ar ārējo elektrolīniju ir atjaunots un AES ir pievienota elektrotīklam, tāpēc kodolspēkstacijai vairs nav nepieciešams izmantot dīzeļģeneratorus, svētdien, 9. oktobrī, paziņoja ANO Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA).

Jau vēstīts, ka atjaunojoties apšaudēm Zaporižjas AES tuvumā, kodolstacijas savienojums ar 750 kilovoltu elektrolīniju tika pārrauts sestdien ap plkst.1, tāpēc tika iedarbināti dīzeļģeneratori.

Tomēr svētdienas vakarā Ukrainas inženieri pabeidza labošanas darbus un savienojums tika atjaunots.

Krievijas spēku kontrolē esošās AES visi seši reaktori ir atslēgti, tomēr stacijai joprojām ir nepieciešama elektrība dzesēšanai un citām drošības funkcijām.

IAEA ģenerāldirektors Rafaels Grosi Zaporižjas AES atslēgšanu no vienīgā ārējā elektrības avota nosauca par ārkārtīgi bezatbildīgu rīcību.

Grosi ceturtdien apmeklēja Kijivu, bet drīzumā dosies uz Krieviju, lai pēc tam vēlreiz apmeklētu Ukrainu un censtos panākt aizsardzības zonu ap Zaporižjas AES.

Zaporižjas apgabals ir viens no četriem Ukrainas reģioniem, par kuru aneksiju paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Putins trešdien parakstīja dekrētu, ka Krievija pārņem Zaporižjas AES. Ukrainas Ārlietu ministrija to nodēvējusi par noziedzīgu rīcību un Putina dekrētu nosakusi par "neko un tukšumu". Ukrainas valsts kodolstaciju operators "Enerhoatom" paziņoja, ka turpinās vadīt spēkstaciju.

Kā ziņots, Zaporižjas AES Krievijas karaspēka kontrolē nonāca martā, un Maskava to atklāti izmantojusi kā kodolšantāžas instrumentu, draudot Ukrainai un citām Eiropas valstīm ar kodolkatastrofu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu