Krakovā atvērts veikals, kurā maznodrošinātie varēs saņemt bezmaksas pārtikas preces

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Adam Melnyk/Shutterstock

Polijas pilsētā Krakovā tiks atvērts pirmais veikals, kurā maznodrošinātākiem iedzīvotājiem būs iespēja saņemt bezmaksas pārtikas produktus, raksta portāls "Notes From Poland". Tāpat apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja piedalīties dažādās ar uzturu saistītās izglītojošās nodarbībās.

"Dobry Sklep", kas tieši tulkojas kā "Labais veikals", vada Krakovas pārtikas banka, sadarbojoties ar Krakovas pilsētas domi. Veikala mērķis ir piedāvāt veselīgu pārtiku un produktus, kas cilvēkiem ir patiesi vajadzīgi, tādējādi neliekot vērsties vietējos sociālajos centros, raksta vietējais laikraksts "Gazeta Krakowska".

"Tas ir pirmais šāda veida veikals Krakovā. Mēs skatīsimies un analizēsim, kā veikalam sekmēsies ar darbību. Ņemot vērā pirmos datus, cik cilvēkiem ir vajadzīgs atbalsts, visticamāk, jau tuvākajā nākotnē atvērsim vēl vienu līdzīgu veikalu," sacīja Krakovas vicemērs Andržejs Kuligs.

Veikals ir atvērts tiem cilvēkiem vai ģimenēm, kas pieredz grūtības. Lai to apliecinātu, ir nepieciešama izziņa no sociālā dienesta.

Nosacījums – mēneša ienākumi nedrīkst pārsniegt 200% no zemākā neto ienākumu līmeņa, kas noteikts Polijas likumdošanā, kas ir 1552 zloti (318 eiro) mēnesī cilvēkam individuāli vai 1200 zloti (246 eiro) mēnesī uz katru ģimenes locekli.

Pašlaik 120 cilvēkiem tiek sniegta iespēja saņemt šāda veida atbalstu. Sociālais dienests šīm personām izsniedz personalizētu karti un PIN kodu, kas ļauj norēķināties veikalā par produktiem. Cenas ir noteiktas punktu sistēmā.

Respektīvi, katrs cilvēks mēneša sākumā saņem 500 punktus, kurus var tērēt nākamo mēnesi. Veikalā ir izvietotas informatīvas tabulas un zīmes, cik punkti ir par katru produktu. Piemēram, 10 punkti ar augļiem vai dārzeņiem, kā arī par maizi, 20 punkti par piena produktiem un olām, 30 punkti par eļļu, cukuru un gaļu.

Viena no pirmajām veikala apmeklētājām norāda, ka šāds veikals patiešām palīdz cilvēkiem, kam tas ir nepieciešams.

"Es apbrīnoju tos, kuriem bija šāda ideja. Tas ir patiesi skaisti," sacīja sieviete un piebilda, ka viņas rīcībā pēc medikamentu iegādes un rēķinu apmaksas palicis ļoti maz naudas.

Polija pašlaik pieredz augstāko inflāciju 25 gadu laikā. Septembrī gada inflācija Polijā sasniedza 17,2%.

Veikala darbinieki apmeklētājiem piedāvās palīdzību un padomus, kā veiksmīgāk izvēlēties produktus, kas ļaus nodrošināt sabalansētāku uzturu. Tāpat plānots, ka veikalos tiks īstenotas bezmaksas izglītojošās nodarbības, kurās apmeklētāji tiks iepazīstināti ar veselīga uztura pamatprincipiem.

Krakovas pilsētas dome sociālajam veikalam ir piešķīrusi 885 tūkstošu zlotu (182 tūkstošus eiro) lielu finansējumu. Līgums paredz, ka šis finansējums ir paredzēts veikala darbībai līdz 2025. gada martam.

Sākotnēji bija paredzēts, ka sociālais veikals durvis vērs pirms gada, raksta "Gazeta Krakowska". Bija paredzēts, ka to atvērs vietējais labdarības fonds, kam jau pašlaik pieder vairāki veikali, kas par pieejamām cenām pārdod dažādas preces vairākās Polijas pilsētās, tostarp Katovicē un galvaspilsētā Varšavā.

Tomēr labdarības fonds atteicās no šīs ieceres, jo fondam nebija pietiekami daudz līdzekļu veikala atjaunošanai, kas izrādījās dārgāka, nekā sākotnēji plānots.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu