VIDEO ⟩ "Mūsdienās tā vairs nedarot!" Kaimiņi izsauc sociālo dienestu, ieraugot bērnu guļam ratos pie daudzdzīvokļu ēkas (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls. Bērnu ratiņi pie daudzdzīvokļu ēkas.
Ilustratīvs attēls. Bērnu ratiņi pie daudzdzīvokļu ēkas. Foto: Vital Hil/Shutterstock

Rineta Cēsu novada Liepā audzina trīs bērnus. No rītiem, lielākos brāļus vedot uz dārziņu un skolu, gadu vecā Laura ratiņos iemieg. Meita no rītiem guļ līdz pat trīs stundām. Cenšoties uznest līdz dzīvoklim, mazulis pamostas un miega ritms izjūk, tādēļ mamma ļauj bērnam izgulēties ārpus telpām pie daudzdzīvokļu mājas, vēsta raidījums "Bez tabu".

Daudzbērnu ģimene dzīvo trešajā stāvā. Ieejot dzīvoklī, mamma nekavējoties atver logu, lai izdzirdētu meitas ieraudāšanos. Mamma ir pārliecināta, ka, ļaujot bērnam izgulēties svaigā gaisā, ir vairāk ieguvumu nekā zaudējumu. Turklāt mamma regulāri dodas pie loga, lai pārliecinātos par situāciju.

Rineta atklāj, ka pašreizējā dzīvesvietā ievākusies pirms aptuveni mēneša, kaimiņi zina, kurā dzīvoklī viņa dzīvo. Arī vecākajiem bērniem mamma savulaik ļāvusi izgulēties ratos pie daudzdzīvokļu mājas. Rineta stāsta, ka nekādu starpgadījumu iepriekš neesot bijis.

"Nākot mājās, meita aizmieg. Atstāju viņu ārā, skatoties pēc laikapstākļiem, vienmēr esmu tā darījusi. Nāku augšā, atstāju logu vaļā, lai viņu dzirdētu. Apdaru dažādus darbus dzīvoklī un regulāri pieeju pie loga paskatīties. Esmu tā darījusi ar viņas brāļiem, kad dzīvojām citā vietā. Vienmēr viss bijis kārtībā," stāsta Rineta.

Rineta atklāj, ka iepriekš neviens kaimiņš viņai nav izteicis pretenzijas vai iebildumus. Tā vietā kaimiņi izvēlējās sazināties ar pašvaldības policiju un sociālo dienestu. Izdzirdot bērna raudāšanu, mamma no trešā stāva ieraudzījusi, ka mazuli paņēmusi rokās kāda sieviete.

"Paskatījos pa logu, redzēju, ka kāda sieviete manu bērnu paņēmusi rokās. Devos lejā, viņa teica, ka ir sociālā darbiniece. Saprotu, ka dzīvo kaut kur tepat netālu.

Uzaicināju viņu augšā pie mums, mani izbrīnīja viņas teiktais, ka mūsdienās tā vairs nedarot, ka neatstāj ārā bērnus izgulēties. Esmu lasījusi, ka bērnam ārā jāpavada vismaz trīs stundas. Es nevaru ar viņu tik ilgi staigāt, tad paliek neapdarīti citi darbi," stāstīja Rineta.

Cēsu novada sociālā dienesta vadītājs gan neiesaka mammai turpmāk bērnu atstāt vienatnē bez pieaugušā klātbūtnes, risku ir pārāk daudz. Ja šāda rīcība turpināsies, dienests piesaistīs gan pašvaldības policiju, gan arī bāriņtiesu.

"Šis gadījums ir savā ziņā pirmreizējs. Plaši apdzīvotā vietā ir automašīnas, suņi, iereibuši cilvēki, cilvēki ar dažādām nosliecēm. Tās iespējas ir krietni lielākas, nekā tas būtu privātmājas pagalmā. Neuzskatu, ka bērnam būtu jāguļ tuvu transformatora būdiņai, tuvu mašīnām. Ir iespēja vairāk pastaigāties mammai," pauda Cēsu novada sociālā dienesta vadītājs Ainārs Judeiks.

Katrīna ir divu bērnu mamma, kurai "Instagram" seko piecpadsmit tūkstoši aplikācijas izmantotāju. Šobrīd ģimene pārcēlusies uz Kuldīgu. Dzīvojot Rīgā, reizēm mazulis atstāts guļam ratos ēkas iekšpagalmā.

"Jaunās mammas noteikti visas saprot, ka, pamodinot zīdaini, diena var izskatīties pilnīgi citāda nekā plānots. Mēs Rīgā dzīvojām otrajā stāvā tādā mazā mājā, kur ir pāris dzīvokļi. Zinājām visus cilvēkus, kuri tur dzīvo.

Tieši zem loga bija tāda niša, kur iestumt ratus. Atstāju logu vaļā, ik pēc brīža skrēju skatīties, kā bērns jūtas. Dzirdēju, ka viņa kustas, knosās; ja tā nebūtu, nejustos tik komfortabli viņu atstāt," stāstīja divu bērnu mamma Katrīna Mame.

Savukārt neirologs un Latvijas Bērnu neirologu biedrības prezidents Jurģis Strautmanis uzsver, ka mazuļus noteikti nedrīkst atstāt bez pieskatītāja klātbūtnes. Gadu veciem bērniem diennaktī miega ilgums ir no 11 līdz 14 stundām.

Bērniem izveidojas asociācija ar apstākļiem, kā ir pieradis aizmigt. Ja bērns regulāri aizmieg ratos un pēc miega cikla noslēguma pamostas citā vietā, otrreiz aizmigt vairs nevarēs.

"Mazi bērni ļoti bieži pamostas paši no sevis, tas ir vajadzīgs fizioloģiski. Kad piedzimst, tad ir neliels vēdera saturs, regulāri jāēd. Daba ieprogrammējusi, ka bērns mostas, kad beidzas viens miega cikls. Kā zināms, miegs nav vienmērīgs posms.

Viens cikls ilgst no 40 minūtēm līdz pusotrai stundai. Bieži tiek dzirdēti tādi stāsti, ka bērni guļ ratos, visbiežāk tas ir uz balkona. Tas noteikti saistīts ar to, ka bērns iemācīts iemigšanas procesu saistīt ar ratiņiem," piebilda Strautmanis.

Ar miega treniņa palīdzību dažu nedēļu laikā var iemācīt iemigt arī citā vietā un apstākļos. Rineta nu iegādājusies rācijas, lai ātrāk varētu reaģēt uz meitas ieraudāšanos ratos.

Video: "Bez tabu" sižets

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu