Latvija plāno no ASV pirkt sešas HIMARS artilērijas sistēmas (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēma "HIMARS" lidostā "Spilve".
Augstas mobilitātes raķešu artilērijas sistēma "HIMARS" lidostā "Spilve". Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvija līdz 2025.gadam plāno no ASV iegādāties sešas jaunas "Himars" raķešu artilērijas sistēmas, bet nākotnē iepirkto sistēmu skaits varētu tikt palielināts, apstiprināja Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Septembrī Rīgā, Spilves lidlaukā, Pabriks žurnālistiem teica, ka Latvija kopumā plāno iegādāties mazāk nekā desmit "Himars" sistēmas, bet šodien ministrs aģentūrai LETA precizēja, ka sešas sistēmas plānots iegādāties tuvāko trīs gadu laikā.

Šī bruņojuma iegāde izmaksāšot desmitiem miljonu eiro, taču precīzas izmaksas patlaban vēl nevar pateikt, jo jārēķinās ar raķešu veidiem un citām pozīcijām.

Pabriks pauda cerību, ka ASV varētu daļēji segt šī iepirkuma izmaksas. Tāpat iespējama ātrāka šo sistēmu piegāde.

Ministrs pieļāva, ka nākotnē Latvija varētu iegādāties vēl papildus "Himars" sistēmas. "Protams, ka trīs gadu laikā daudz kas var mainīties. Tas nenozīmē, ka pie sešām sistēmām apstāsimies. Tikpat labi nākotnē iegādāsimies vēl vairāk šo sistēmu. Jāskatās pieejamais finansējums un citas pozīcijas. Plānošana par raķešu artilēriju iegādi sākās jau pirms trīs gadiem," uzsvēra ministrs.

Ņemot vērā armijas attīstības plānus, Aizsardzības ministrija septembra sākumā nolēmusi sākt sarunas ar ASV par uzņēmuma "Kongsberg Defence & Aerospace" pretkuģu raķešu sistēmu NSM (Naval Strike Missile) iegādi. Šodien Pabriks aģentūrai LETA pieļāva, ka Latvija pirmās saņemšot minētās krasta aizsardzības raķetes, nevis "Himars" sistēmas.

Runājot par citiem artilērijas spēju stiprināšanas projektiem, Pabriks septembrī informēja, ka tiek vērtēta modernizācija attiecībā uz munīciju un, ja būs iespēja, tiks iegādātas vēl modernākas pašgājējhaubices nekā patlaban ir bruņoto spēku rīcībā. Pašlaik Latvijas rīcībā ir pirms dažiem gadiem no Austrijas iegādātās pašgājējhaubices.

Latvijas Aizsardzības ministrijai ir trīs prioritātes attiecībā uz raķešu sistēmām, proti, krasta aizsardzībai pret kuģiem, vidējā rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas un raķešu artilērija.

"Himars" ir augstas precizitātes raķešu artilērijas sistēmas ar aptuveni 300 kilometru darbības rādiusu. Ir arī "Himars" sistēmas ar mazāku darbības rādiusu, kādas ir piegādātas Ukrainai.

Pirmdien Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks paziņojis, ka Lietuva no ASV plāno iegādāties astoņas "Himars", un līgumu paredzēts parakstīt līdz decembrim. Arī Igaunija iepriekš paziņojusi, ka iegādāsies šo sistēmu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu