JV un AS sarunas: iezīmējas jautājumi, kuros pozīcijas sakrīt un kuros atšķiras

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Partijas "Jaunā vienotība" pārstāvji - ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (no kreisās), Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, Ministru prezidenta parlamentārā sekretāre Evika Siliņa un partijas "Vienotība" priekšsēdētājs, "Jaunā vienotība" valdes loceklis un 13. Saeimas deputāts Arvils Ašeradens pirms tikšanās ar partijas "Progresīvie" pārstāvjiem, kurā pārrunās jaunās valdības prioritātes un darāmos darbus 14. Saeimā.
Partijas "Jaunā vienotība" pārstāvji - ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (no kreisās), Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, Ministru prezidenta parlamentārā sekretāre Evika Siliņa un partijas "Vienotība" priekšsēdētājs, "Jaunā vienotība" valdes loceklis un 13. Saeimas deputāts Arvils Ašeradens pirms tikšanās ar partijas "Progresīvie" pārstāvjiem, kurā pārrunās jaunās valdības prioritātes un darāmos darbus 14. Saeimā. Foto: Evija Trifanova/LETA

"Jaunās vienotības" (JV) un "Apvienotā saraksta" (AS) šodienas sarunās iezīmēti jautājumi, kuros potenciālo sadarbības partneru pozīcijas sakrīt un kuros atšķiras, pēc sarunām žurnālistiem stāstīja JV politiķis Krišjānis Kariņš, kurš ir uzņēmies iniciatīvu jaunas valdības veidošanā.

JV un AS šodien secinājuši, ka abām partiju apvienībām ir kopīgs redzējums ārpolitikas jomā, ka Latvijai ir jāturpina atbalstīt Ukrainu līdz tās uzvarai, kā arī, ka ir jāturpina stingrs sankciju režīms pret Krieviju un Baltkrieviju kā kara pret Ukrainu izraisītājām, pastāstīja JV politiķis.

Ekonomikā JV un AS ir līdzīgs uzskats, ka ir īpaši jāveicina tādu uzņēmēju darbība, kuri ražo un eksportē preces un pakalpojumus ar augstāku pievienoto vērtību. Tāpat puses ir vienisprātis, ka ir jāturpina pašreizējās valdības īstenotā mājokļu pieejamības veicināšana, padarot tos pieejamākus arī ārpus Rīgas jeb reģionos, atzīmēja Kariņš.

Tāpat partijas uzskata, ka nodokļu sistēmu īpaši krīzes laikā nedrīkst "raustīt" un ka vienīgi nepieciešams vienoties par uzlabojumiem šajā jomā, kas mazinātu ēnu ekonomiku, atzīmēja premjers.

Reizē šodienas sarunā arī konstatēti trīs jautājumi, kuros JV un AS atšķiras viedokļi. JV neatbalsta AS redzējumu par potenciālām izmaiņām Satversmē saistībā ar izmaiņām vēlēšanu sistēmā, savukārt AS neatbalsta JV pozīciju, ka nepieciešamību pieņemt Civilās savienības likumprojektu un ratificēt Stambulas konvenciju, norādīja Kariņš.

Koalīcijas izveides sarunu mērķis ir izveidot spēcīgu valdību, kas nodrošinātu iedzīvotājiem drošību un ekonomikas izaugsmi, piebilda Kariņš.

Kā ziņots, JV šodien koalīcijas veidošanas sarunās tikās ar AS pārstāvjiem. Otrdien notika JV saruna ar "Progresīvajiem", bet ceturtdien plānota tikšanās ar NA.

Pēc 14.Saeimas vēlēšanām koalīcijas veidošanas sarunās galvenais domstarpību jautājums ir par to, cik partneriem būtu jāietilpst jaunajā valdībā un koalīcijā. Sarunu vadītāja JV uzskata, ka koalīcijā jābūt četriem politiskajiem spēkiem - JV, AS, NA un arī "Progresīvajiem", turpretim AS un NA "Progresīvos" koalīcijā redzēt nevēlas.

JV individuālajās tikšanās reizēs ar šīm partijām turpinās sarunas par darāmajiem darbiem.

JV jaunajā Saeimas sasaukumā ieguvusi 26 mandātus, AS - 15, NA - 12, bet "Progresīvie" - desmit, tātad ar "Progresīvajiem" koalīcijai parlamentā būtu 64 balsis, bet bez - 54.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu