Uzņēmēja, kura apkurē izmanto dīzeļdegvielu, pārsteigta par valsts atbalsta neesamību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Kadrs no "Bez tabu" video

Ragaciemā uzņēmēja savu īpašumu (kafejnīcu, dzīvojamās telpas) apkurina ar dīzeļdegvielu, taču tagad ir neizpratnē, kāpēc valsts nav paredzējusi atbalstu šādam apkures veidam, ziņo TV3 raidījums "Bez tabu".

Aivai jau kopš pagājušā gadsimta 90. gadiem pieder kafejnīca, tūristu izmitināšanas telpas, kā arī telpas, kurās dzīvo pati. Telpas pieder viņai kā privātpersonai, tās Aiva savam uzņēmumam izīrē. Apkurē izmanto dīzeļdegvielu, gadā iztērējot ap 12 tonnām kurināmā.

Pat neskatoties uz to, ka ar Lauku atbalsta dienesta palīdzību panākta akcīzes nodokļa nepiemērošana degvielai, kas paredzēta apkurei, izmaksas tāpat ir ļoti augstas (nupat iegādājusies vairākas tonnas degvielas par 1,40 eiro litrā, janvārī plāno iegādāties vēlreiz).

Liels bija Aivas pārsteigums, uzzinot, ka valsts nekompensē dīzeļdegvielas izdevumu sadārdzinājumu, ja šo degvielu izmanto apkurē.

Iepriekš spēcīgi sita Covid-19 pandēmijas ierobežojumi, kuru dēļ nācās iepauzēt ar uzņēmējdarbību, savukārt nu, kad vēlas atkal uzņemt viesus, uzņēmējdarbību apdraud energokrīze, ja valsts atbalstu atsaka.

"Varbūt esam nejauši palaisti garām? Gribētu saprast. Izmaksas par 12 tonnām ir nereālas. Ja sāksim darboties, uztrauc, kas būs tālāk. Pildot degvielu automašīnā, jūtam katru centu, bet pie šāda daudzuma tā ir nopietna summa. Arī janvārī vajadzēs pildīt tvertnes, jo telpas jākurina. Gribam gūt pārliecību, vai varam strādāt. Kas būs tālāk? Baidos, ka telpas nevarēsim apkurināt, tās nevarēsim izmantot, ja nevarēsim pasūtīt degvielu," raidījumam stāsta Aiva.

Ekonomikas ministrijas (EM) pārstāvji norāda, ka valsts neatbalsta tos, kuri apkurē izmanto videi nedraudzīgas tehnoloģijas.

"Lai ievērotu valsts noteiktos galvenos stratēģiskos mērķus enerģētikas jomā, izstrādājot valsts atbalsta nosacījumus, priekšroka tika dota kurināmajiem un tehnoloģijām ar mazāku ietekmi uz apkārtējo vidi: dabasgāzei, elektroenerģijai, kurināmajai koksnei.

Papildus Ekonomikas ministrija pēc Saeimas uzdevuma šobrīd vēl izstrādā  atbalsta pasākumus mājsaimniecībām, kas apkurē izmanto sašķidrināto naftas gāzi. Attiecīgi šobrīd atbalsts nav paredzēts tiem, kas apkurē izmanto dīzeļdegvielu un ogles," raidījumam skaidro EM.

EM uzsvēra, ka valsts piedāvā atbalstu apkures iekārtu nomaiņai un saules paneļu uzstādīšanai. Aiva uz to gan norādīja, ka objektīvu iemeslu dēļ nevarēja laikus nomainīt apkures iekārtu.

Tiesībsarga birojs saņēmis vairākas sūdzības no iedzīvotājiem, kurus valsts neatbalsta, jo tie neizmanto videi draudzīgas apkures tehnoloģijas.

Stāsta turpinājums "Bez tabu" sižetā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu