Makrons: Putinam ir "jāatgriežas pie galda", lai runātu par mieru Ukrainā (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Francijas prezidents Emanuels Makrons.
Francijas prezidents Emanuels Makrons. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam ir "jāatgriežas pie galda", lai runātu par mieru Ukrainā, trešdien paziņoja Francijas prezidents Emanuels Makrons, piebilstot, ka, viņaprāt, arī Kijivai kādā brīdī būs jāsāk sarunas ar Putinu.

Tāpat Makrons solīja, ka Francija piegādās Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmas pēc tam, kad Krievija aktivizēja raķešu uzbrukumus, kuru mērķis, Francijas prezidenta vērtējumā, ir "salauzt ukraiņu pretošanos".

Viņš intervijā televīzijas kanālam "France 2" teica, ka Ukrainai tiks piegādāti "radari, sistēmas un raķetes, lai aizsargātos pret tādiem uzbrukumiem". Makrons piebilda, ka Francija arī diskutē par vēl sešu mobilo artilērijas vienību "Caesar" piegādi Ukrainai.

"Pašlaik vispirms Vladimiram Putinam ir jāizbeidz šis karš, jāievēro Ukrainas teritoriālā nedalāmība un jāatgriežas pie sarunu galda," situāciju raksturoja Makrons, norādot, ka viņa mērķis ir izvairīties no "globāla kara".

Uz jautājumu, vai viņš atbalstītu Ukrainas ofensīvu 2014.gadā anektētās Krimas pussalas atgūšanai, Makrons klāstīja, ka "kādā brīdī, konfliktam attīstoties" gan Krievijai, gan Ukrainai 'būs jāatgriežas pie sarunu galda".

"Jautājums ir par to, vai kara mērķi tiks sasniegti tikai ar militāriem līdzekļiem," teica Francijas prezidents, uzsverot, ka "ukraiņu ziņā ir lēmums", kādi šie mērķi būs.

Uz atgādinājumu, ka Ukrainas puse vairs nevēlas sarunas ar Putinu, Makrons pauda pārliecību, ka kādā brīdī "tas būs nepieciešams. Tādēļ es vienmēr esmu noraidījis maksimālistu pozīcijas".

Makrons paskaidroja, ka kopš nedēļas nogales karš ir sasniedzis "līdz šim nepieredzētā posmu", jo pirmo reizi visā Ukrainā tiek nogalināti civiliedzīvotāji, tiek iznīcināta elektrības un siltumapgādes infrastruktūra.

"Krievu mērķis dažu pēdējo dienu laikā ir bijis salauzt, sagraut ukraiņu pretošanos," teica Francijas prezidents.

Viņš atzina, ka Francija "nav spējusi piegādāt tik daudz, cik ukraiņi lūdz. Man ir pienākums daļu atstāt mums pašiem, lai aizsargātu sevi un [NATO] austrumu flangu".

Jauni "Caesar" ieroči ir saražoti Dānijas vajadzībām, bet notiek sarunas to novirzīšanai Ukrainai.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu