Daugavpils dome nepiešķir finansējumu padomju režīmu slavinošo objektu demontāžai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš.
Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Daugavpils domes deputāti ceturtdien nolēma nepiešķirt līdzekļus padomju režīmu slavinošo objektu demontāžai pilsētā, informēja pašvaldības pārstāve.

Skatot jautājumu par Saeimas 16.jūnijā pieņemtā likuma par padomju pieminekļu demontāžu prasību izpildi, domes deputāti izlēma neatbalstīt 57 387 eiro piešķiršanu divu objektu - piemiņas vietas Sarkanās armijas karavīriem bijušajā Slavas skvērā un piemiņas vietas Sarkanās armijas 360. strēlnieku divīzijas karavīriem 18. Novembra un Vasarnīcu ielas krustojumā - demontāžas darbu veikšanai. Saskaņā ar pašvaldības Finanšu nodaļas atzinumu pašvaldības budžetā nav paredzēti līdzekļi 57 387 eiro apmērā demontāžas darbu veikšanai.

Par pieņemtajiem lēmumiem Daugavpils dome informēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) un iesniegs aktualizētu Rīcības plānu likuma "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā" prasību izpildei.

Iepriekš Daugavpils dome solījusi likumā noteiktajā termiņā demontēt padomju režīmu slavinošos objektus pilsētā, liecina pašvaldības sniegtā informācija VARAM.

jau ziņots, ka Daugavpils pilsētas pašvaldība 27.septembrī atkārtoti iesniegusi Satversmes tiesā (ST) pieteikumu par Saeimas pieņemtā likuma 4. panta otrās daļas, 5. panta otrās un piektās daļas, kā arī 8. panta pirmās daļas neatbilstību Satversmes 1. un 101. pantam. Pašvaldībā uzskata, ka pieņemtās normas neatbilst arī pašvaldības darbības principam un Eiropas vietējo pašvaldību hartas 9. panta pirmajai un otrajai daļai.

Jau vēstīts, ka pirmo reizi Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš (S) pieteikumu ST iesniedza jūlijā, apstrīdot likuma atbilstību Satversmei. ST atteica ierosināt lietu.

Iepirkumā par abu pieminekļu demontāžu uzvarēja Kuldīgā reģistrētā SIA "Zeļļi Z", kas apņēmies darbus veikt par 57 387 eiro. Pēc "Firmas.lv" informācijas, uzņēmums "Zeļļi Z" reģistrēts 2018.gadā ar pamatkapitālu 2800 eiro. Uzņēmuma īpašnieks ir Rolands Zauers. 2021.gadā uzņēmums strādājis ar 200 000 eiro lielu apgrozījumu un cieta 49 560 eiro zaudējumus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu