FOTO un VIDEO ⟩ Kā šobrīd izskatās bijušais Pārdaugavas padomju pieminekļa laukums?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Kas notiek bijušajā Pārdaugavas padomju pieminekļa laukumā?
Foto: Kas notiek bijušajā Pārdaugavas padomju pieminekļa laukumā? Foto: Jānis Škapars/TVNET

Būvnieki Uzvaras parkā, Pārdaugavā ir pabeiguši padomju armijai veltītā pieminekļa atlieku novākšanu. Kā šobrīd izskatās pieminekļa laukums? 

Šobrīd pieminekļa teritorijā vairs nav ne bronzas figūru, ne platformas, ne obeliska. 

Plānots, ka pieminekļa vietā kā īstermiņa risinājums tiks būvēts "Nākotnes parks", kur bērni un jaunieši varēs sportot, kā arī tiks ierīkots skeitparks.

Jau ziņots, ka ceturtdien, 25. augustā, Uzvaras parkā tika nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 metrus augsto obelisku, kura virsotni rotāja zvaigznes.

Obelisks tika nogāzts pēc aptuveni septiņas stundas ilga darba, nokrītot ar skaļu blīkšķi un augstām ūdens šļakatām no blakus esošā baseina.

Sanākušie vērotāji padomju armijai veltītā obeliska krišanu sagaidīja ar ovācijām.

Foto: Ovāciju pavadībā nogāzts padomju pieminekļa obelisks

Pieminekļa kompleksa demontāža notika trīs dienas. Otrdien, 23. augustā, tika nogāzta trīs karavīru bronzas statuja, trešdien, 24. augustā, no rīta demontēja sievietes tēla figūru, bet ceturtdien, 25. augustā, tika gāzts arī obelisks. 

Vairāku gadu garumā pie pieminekļa 9. maijā pulcējās tūkstošiem cilvēku - bijušajās Padomju Savienības teritorijās pēc atsevišķām iniciatīvām tika organizētas svinības Sarkanās armijas uzvarai pār pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā.

Valsts policijas drona video: obeliska drupināšana Pārdaugavā

Arī Latvijā joprojām daļa sabiedrības piekopj tradīciju atzīmēt tā dēvētos Uzvaras svētkus, tomēr jau izsenis šis datums Austrumeiropā tiek identificēts ar Baltijas valstu okupāciju un aneksiju PSRS sastāvā.

Jautājums par to, vai Latvijā ir vieta padomju armijai veltītajam piemineklim Uzvaras parkā, īpaši aktualizējās līdz ar Krievijas sākto karu pret Ukrainu. Diskusijas par šiem jautājumiem ir noslēgušās, Saeimai pieņemot likumu, kas nosaka, ka līdz novembra vidum Latvijā jānovāc visi ar kapavietām nesaistītie padomju režīmam veltītie pieminekļi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu