Preiļu pusē atrastas retas sēņu sugas

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ground Picture/Shutterstock

"Latvijas Valsts mežu" (LVM) speciālists, veicot vides apsekošanu meža autoceļa "Gribolvas ceļš" pārbūves vajadzībām, atradis Latvijā retas koksnes sēņu sugas - Kokvilnas anomoporiju un Īssporu balteni, liecina LVM publicētā informācija.

Sēnes atradis LVM Dienvidlatgales reģiona Preiļu meža iecirkņa vides eksperts Gaidis Grandāns.

Uz lielu dimensiju egles kritalas atrasta visā Latvijā un Ziemeļeiropā ļoti reti sastopama piepju suga - Kokvilnas anomoporija.

Kā norāda LVM, šai sēņu sugai raksturīgi plāni un īslaicīgi pastāvoši augļķermeņi ar zilganu, lavandas vai pelēcīgu nokrāsu. Latvijā suga atklāta 2016.gadā. Kopumā ir zināmas vairāk nekā 20 sugas atradnes, no kurām lielākā daļa ir konstatētas Gaujas Nacionālajā parkā.

Savukārt uz veciem Tumšbrūnās cietpiepes augļķermeņiem konstatēta Īssporu baltene.

LVM skaidro, ka šī piepju suga kā zinātnei jauna suga aprakstīta relatīvi nesen - 1998.gadā Somijā. Visā izplatības areālā suga sastopama ļoti reti. Latvijā zināmas vairāk nekā 30 sugas atradnes. Šī suga spēj attīstīties tikai uz veciem tumšbrūnās cietpiepes augļķermeņiem vai uz skujkoku koksnes, kas ir noārdīta Tumšbrūnās cietpiepes ietekmē. Turklāt pati cietpiepe ir Latvijā īpaši aizsargājama un reti sastopama sēņu suga.

LVM apsaimnieko valstij piederošās meža zemes un ir otrs lielākais no valstij piederošajiem uzņēmumiem pēc apgrozījuma.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu