Rīgas sociālā dienesta kapacitāte esot "diezgan izsmelta"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Attēls ilustratīvs.
Attēls ilustratīvs. Foto: PanuShot/Shutterstock

Galvaspilsētā ievērojami pieaudzis pieprasījums pēc palīdzības mājokļa izdevumu segšanai un Rīgas Sociālā dienesta kapacitāte ir "diezgan izsmelta", Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta Panorāma" atzina dienesta vadītāja Guna Eglīte.

Viņa atzina, ka Rīgas Sociālā dienesta kapacitāte ir diezgan izsmelta, ņemot vērā arī iedzīvotāju skaitu, kas ieradušies no Ukrainas. Tāpēc iesniegumu izskatīšana, piemēram, mājokļa izdevumu segšanai varētu aizņemt ilgāku laiku, kā tas bija iepriekš.

Vienlaikus, lai risinātu kapacitātes jautājumus, Eglīte norādīja, ka sociālais dienests darbā plāno pieņemt vairāk cilvēkus.

Vienlaikus viņi vairāk pildīs atbalsta funckiju, piemēram, skaidrojot, kā tiek aprēķināts pabalsts, kas nepieciešams, lai to saņemtu.

Tāpat, lai nebūtu jāstāv rindās, Eglīte atgādināja, ka pieteikumu mājokļa izdevumu segšanai var iesniegt elektroniski, klātienē.

Vēstīts, ka mājokļa pabalstos šā gada deviņos mēnešos Rīgas pašvaldība piešķīrusi 8,3 miljoni eiro, kas ir par 3,6 miljoniem eiro jeb 77% vairāk nekā šajā periodā pērn.

Pabalsta saņēmēju skaits pieaudzis līdz 12 670 cilvēkiem, kas ir par 4748 jeb 60% vairāk nekā pērn.

Salīdzinot pagājušā gada septembri ar šī gada septembri, pabalsta saņēmēju skaits pieaudzis par 80%, bet piešķirtā pabalsta kopējais apjoms - par 84%.

Pieprasījuma pēc pabalsta pieaugums skaidrojams ar komunālo izdevumu straujo pieaugumu, atzīmē pašvaldība.

Rīgas pašvaldība atgādina, ka ikvienam galvaspilsētā deklarētajam iedzīvotājam ir tiesības pretendēt uz mājokļa pabalstu īres, apsaimniekošanas un citu komunālo maksājumu segšanai, ja pēc šiem izdevumiem paliek mazāk nekā 327 eiro pirmajam vai vienīgajam cilvēkam ģimenē un 228 eiro katram nākamajam cilvēkam ģimenē.

Pabalsta piešķiršanai tiek vērtēti ģimenes izdevumi, uzkrājumi un piederošie īpašumi, savukārt izmaksājamā pabalsta apjoma aprēķinā tiek arī ņemti vērā normatīvi dažādiem komunālajiem maksājumiem - ne vienmēr mājokļa pabalsts sedz pilnu summu par mājokļa īri un komunālajiem pakalpojumiem un daļa maksājuma var būt veicama mājsaimniecībai pašai.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu