Kā Šoigu bijusī mīļotā ar Krievijas Aizsardzības ministrijas palīdzību Lietuvā iepludinājusi milzīgas investīcijas (1)

2015. gadā Jeļena Kaminska nopirka attēlā redzamo 200 hektāru lielo zemes gabalu elitārajā Žukovkas ciematā netālu no Maskavas. Viņai piederēja arī 1196 kvadrātmetru liela savrupmāja. Foto: ElGrecooos/"Twitter"
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ādolfs Kaminsks ir maz zināms ne tikai Krievijā, bet arī savā dzimtajā valstī Lietuvā. Viņa pieticīgais bizness "Motoideja", tirgojot mopēdus un rezerves daļas, nenesa lielus ienākumus. Taču pirms dažiem gadiem viņš kļuva stāvus bagāts, galu galā kļūstot par labuma guvēju vairākiem Lietuvas uzņēmumiem ar aktīviem gandrīz 20 miljonu eiro vērtībā vairākās Lietuvas pilsētās. Pēkšņā bagātības iegūšana sakrita ar Kaminska laulībām ar Jeļenu Šebunovu, Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu ārlaulības bērnu māti, kura no nopelnījusi miljonus Krievijas Aizsardzības ministrijas līgumiem. Pāris bija ieguldījis lielus līdzekļus Lietuvā līdz iebrukumam Ukrainā, vēsta medijs "The Insider".

Līdz šim Kaminsks nekad nav bijis miljonārs. Viņa vienīgais bizness bija 2004. gadā Viļņā padomju laika dzīvojamajā rajonā dibināts neliels veikals "Motoideja", kas tirgoja mopēdus un motociklu detaļas.

Savā jaunākajā gada pārskatā uzņēmums atklāja pārdošanas apjomus 2019. un 2020. gadā. Kopējie ieņēmumi bija 94 eiro. "Insider" veikalā noskaidroja, ka Kaminskam tas vairs nepieder un ka viņi viņu pazīst, bet nav redzējuši gadiem, jo ​​viņš pārcēlās uz dzīvi Krievijā.

Krievijā viņš atrada savu mīlestību - bijušo stjuarti Jeļenu Šebunovu (šobrīd Jeļena Kaminska). Kā 2019. gadā ziņoja "The Insider", Šebunovai bija romāns un bērni ar Sergeju Šoigu. Rezultātā Šebunova savu bagātību nopelnīja no Krievijas valdības līgumiem.

No stjuartes par uzņēmumu līdzdibinātāju un miljonāri

49 gadus vecā Jeļena Kaminska sāka savu karjeru kā Krievijas Ārkārtas situāciju ministrijas lidmašīnas stjuarte. 2001. gadā viņai piedzima dēls Danils, kuram pēc tēva, aizsardzības ministra pienākumu izpildītāja Sergeja Šoigu, tika piešķirts patronīms Sergejevičs.

2008. gadā Jeļenai piedzima meita Darja, kurai arī tika piešķirts patronīms Sergejeviča.

Tajā pašā laikā Kaminska kļuva par līdzīpašnieci uzņēmumiem, kuri saņēma valsts līgumus no Ārkārtas situāciju ministrijas. Vēlāk, kad Šoigu kļuva par aizsardzības ministru, arī Jeļenas uzņēmumi sāka pelnīt naudu darījumos ar militārpersonām.

Kaminska 2003. gadā nodibināja savu uzņēmumu "Lega-Pishchevik". Šis uzņēmums nodarbojās ar pārtikas piegādi Ārkārtas situāciju ministrijai un vēlāk Aizsardzības ministrijai. "Lega-Pishchevik" no valdības līgumiem nopelnīja 121,3 miljonus rubļu (apmēram 2 miljonus eiro pēc pašreizējā valūtas kursa).

2022. gadā uzņēmums tika likvidēts. Kaminskai nevarēja piederēt nekāds nozīmīgs kapitāls sākotnējam ieguldījumam biznesā. Saskaņā ar medija pārbaudīto no Federālā nodokļu dienesta datubāzes nopludināto informāciju, viņa 1999.–2001. gadā Ārkārtas situāciju ministrijā nopelnīja vidēji 40 000 rubļu gadā (apmēram 1400 ASV gadā pēc toreizējā valūtas kursa).

2014. gadā sieviete līdzdibināja uzņēmumu "Spetsstroykonstruktsiya LLC". Uzņēmums saņēma 4,3 miljardus rubļu (apmēram 68,5 miljonus eiro pēc pašreizējā kursa) no Galvenās militārās būvniecības direkcijas.

Līgumi galvenokārt attiecās uz apdares materiālu piegādēm Aizsardzības ministrijai piederošo militāro objektu celtniecībai. 2015. gadā viņa nopirka 200 hektāru lielu zemesgabalu elitārajā Žukovkas ciematā netālu no Maskavas. Viņai piederēja arī 1196 kvadrātmetru liela savrupmāja.

Uz zemesgabala atrodas vairākas citas ēkas ar kopējo platību 1128 kvadrātmetri. Šīs savrupmājas vērtība tiek lēsta 1,5 miljardu rubļu (24 miljoni eiro pēc pašreizējā valūtas kursa) vērtībā.

Ap 2017. gadu viņai ar Šoigu romantiskās attiecības beidzās. Drīz pēc tam Jeļena iepazinās ar Ādolfu Kaminsku. Uzvārdu Krievijas juridisko personu datubāzē viņa 2019. gadā nomainīja no Šebunovas uz Kaminsku, taču oficiāli laulība varēja būt noslēgta agrāk.

Pēkšņi īpašumā nonāk glauns auto un uzņēmumi Krievijā

2019. gadā Ādolfs Kaminsks kļuva par glauna "Mercedes-Benz" auto īpašnieku, liecina Maskavas Valsts ceļu policijas datubāze. Iepriekšējā automašīnas īpašniece bija Šebunovas biznesa partnere un uzticības persona Gaļina Ahmetova.

Saskaņā ar "Rosreestr" iegūtajiem datiem, sieviete 2020. gadā savam vīram uzdāvināja nekustamo īpašumu Žukovkā. 2022. gada 5. oktobrī Ādolfs Kaminsks saskaņā ar dāvinājuma līgumu īpašumu atdeva sievai.

Vienīgais Ādolfam Kaminskam piederošais uzņēmums Krievijā saucas "A.E. Invest". Tas dibināts 2019. gada augustā un reģistrēts Kaminska sievai piederošā restorāna atrašanās vietā Maskavā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 1 miljons rubļu (16 000 eiro). Saskaņā ar finanšu pārskatiem uzņēmums 2020. un 2021. gadu noslēdza ar zaudējumiem - attiecīgi 4 un 4,8 miljoni rubļu (64 000 un 76 000 eiro).

2021. gadā Ādolfs Kaminsks reģistrējās arī kā individuālais komersants (pamatdarbība "sava nekustamā īpašuma pirkšana un pārdošana"). Tādējādi viņš visus savus Krievijas uzņēmumus iegādājās tikai pēc laulībām.

Investīcijas Lietuvā

Institūta "Siena" pētījumi liecina, ka Kaminsks savu bagātību sācis veidot, pateicoties cienījamiem partneriem. 2017. gadā viņš investēja uzņēmumā “Pandos Investicijos”, ko dibināja ģimenes loceklis, kam Lietuvā ir bijusi milzīga ietekme.

"Pandos Investicijos" dibināja Aigozela Gulmedova, bēdīgi slavenā krievu uzņēmēja Jurija Borisova vedekla ar daudzām biznesa interesēm gan Lietuvā, gan Krievijā. Borisovs, kas pazīstams ar savu helikopteru remonta biznesu, ir arī prezidenta impīčmenta cēlonis.

Borisovs bija galvenais sponsors Krievijas prezidenta kampaņai, kuras rezultātā slavenais lidmašīnas pilots un bijušais Viļņas mērs Rolands Pakss 2003. gadā ieguva augsta līmeņa amatu.

Tikai gadu pēc stāšanās amatā Paksam tika veikts impīčments par Lietuvas konstitūcijas pārkāpšanu. Prezidenta lēmums izmantot ekskluzīvo varu un piešķirt Borisovam Lietuvas pilsonību bija viens no galvenajiem faktoriem, kas noveda pie impīčmenta.

2017. gada beigās "Pandos Investicijos" iegādājās 50% "Laisves 77" akciju. Nosaukums atspoguļo uzņēmuma pamatdarbību - mājas celtniecību Laisves prospektā 77, Viļņā. 2018. gadā "Laisves 77" ziņoja, ka viņiem pieder aktīvi 4,47 miljonu eiro vērtībā.

Daudzdzīvokļu ēka "Laisves 77" tika uzcelta 2019. gadā. Taču šis Kaminska uzņēmums nekad nav atklājis savus gada finanšu pārskatus, tāpēc nav iespējams noteikt, cik daudz naudas tas nopelnījis, pārdodot desmitiem jaunu dzīvokļu.

Vēl viens bizness, ko Kaminsks sāka attīstīt 2017. gadā, ir Viļņā bāzētais "Despecto".

2018. gadā "Despecto" investēja bijušajā tirdzniecības centrā Viļņas dzīvojamajā rajonā. Saskaņā ar uzņēmuma dokumentāciju aktīva vērtība bija gandrīz 7,9 miljoni eiro. Mazāk nekā divu gadu laikā bijušais tirdzniecības centrs tika pārveidots par "Moon Play", jaunu ģimenei draudzīgu iestādi, kas oficiālajā paziņojumā presei aprakstīta kā "lielākais atpūtas un izklaides centrs Baltijā". 2020. gada vidū viņš kļuva par uzņēmuma vienīgo īpašnieku.

Saskaņā ar jaunāko gada pārskatu "Despecto" strādā ar zaudējumiem, bet uzņēmuma aktīvi tiek lēsti 11,42 miljonu eiro apmērā. Uzņēmums arī ziņoja par gandrīz 10 miljoniem eiro kreditoru parādos, nenorādot kreditorus.

Karš maina plānus

Abi iepriekš minētie projekti un uzņēmumi nav vienīgie, kuros ieguldīta Kaminska nauda. 2020. gadā "Pandos Investicijos" iegādājās vienu hektāru lielu zemesgabalu Viļņas pievārtē.

Uzņēmums "Homa", kas izstrādājis Kaminska dzīvojamās mājas projektu "Laisves 77", paziņojis, ka uz zemesgabala būvē noliktavu.

Tiek ziņots, ka projekta izmaksas ir astoņi miljoni eiro. Taču Kaminskam vairs nepieder visi šie aktīvi. Viņš sāka tos pārdot dažus mēnešus pēc tam, kad Krievija iebruka Ukrainā. Tobrīd Kaminsks jau bija Krievijas pilsonis.

"The Insider" iegūtie dati liecina, ka Kaminska Krievijas pase pirmo reizi Krievijas reģistrā minēta 2022. gada aprīlī. Nav skaidrs, kad tieši viņš ieguvis pilsonību un vai viņam joprojām ir Lietuvas pase. Jaunais būvlaukums ar topošo noliktavas biroju tagad pieder 2022. gada augustā reģistrētajam uzņēmumam "Foreksas".

Faktiskais "Foreksas" īpašnieks ir "Homa Group" īpašnieks Pauļus Kveselaitis. Kveselaitis no Kaminska iegādājās arī "Despecto" un "Pandos Investicijos". Abi uzņēmumi mainīja īpašniekus vienlaikus, 2022. gada 15. septembrī.

Atsakās atklāt informāciju par saistību ar Krieviju

Telefona intervijā "Siena" Kveselaitis sacīja, ka neko nezina par Kaminska ienākumu izcelsmi vai ziņām par viņa sievas iespējamo romānu ar Šoigu. "Mēs tās lietas nepārbaudām. (..) Tas būtu jādara bankām, laikam pārbauda naudas izcelsmi," viņš teica.

Pēc Kveselaiša teiktā, Kaminsks nebija galvenais attīstības finansējuma avots. "To finansēja bankas. Ādolfs Kaminsks nebija galvenais [avots]. Viņš bija biznesa partneris," sacīja vīrietis.

Viņš iebilda, ka Kaminska izstāšanās no Lietuvas uzņēmumiem nebija pēkšņs lēmums. "Šovasar šķīrāmies. (..) Mēs nopirkām viņa intereses dažos no jūsu minētajiem projektiem, un mēs turpinām paši," viņš skaidroja.

Viņš atteicās atklāt, cik naudas Kaminsks saņēmis par nesen pārdoto biznesu. "Es nevaru to komentēt. Man ir grūti pateikt, vai viņš nopelnīja naudu vai zaudēja naudu. Es jums to nevaru pateikt," sacīja Kveselaitis. Uz jautājumu, vai īpašuma celtniecībā ir iesaistīts Krievijas kapitāls, viņš atbildēja, ka to nevar izpaust.

Medijs atrada divus numurus, pa kuriem zvanīt Kaminskam, vienu Krievijā un vienu Lietuvā reģistrētu. Tomēr neviens no tiem vairs nedarbojas.

"The Insider" telefoniski sazinājās arī ar Jeļenu Kaminsku (iepriekš Šebunova) un jautāja, vai viņa palīdz savam pašreizējam vīram ar viņa ieguldījumiem Viļņā. "Zini, Sergej, es nekomentēju ne savu vīru, ne kādas citas vīru. Tāpēc es neatbildēšu uz jūsu jautājumiem. Izsakiet to šādi: es atteicos komentēt," viņa teica.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu