"Viņš bija ļoti vientuļš cilvēks." Mārtiņu Rītiņu atceras viena no labākajām draudzenēm

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Zane Bitere/LETA

Baltezera kapos uzlikts piemineklis pazīstamajam šefpavāram Mārtiņam Rītiņam. Tā atklāšanā sirsnīgu uzrunu teica viena no Rītiņa labākajām draudzenēm Astrīde Rozīte, šonedēļ rakstīja izdevums "Kas Jauns".

Viņa Mārtiņu pazina vairāk nekā 40 gadu. "Diez vai dažās minūtēs spēšu atklāt Mārtiņa dvēseles šifru un dzīves formulu. Tāpēc paskatīšos uz Mārtiņu caur savu subjektīvo skatupunktu. Ikdienā viņš mani sauca par lauku tanti. Bet, kad viņam kaut ko vajadzēja, tad pēkšņi viņš kļuva ļoti daiļrunīgs. Viņš teica – Astrīde mīļā, puķīte, rozīte, vai tu nevarētu… Un tad sekoja vajadzības.

Tās vienmēr bija saistītas ar viņa profesionālo darbību. Visa viņa dzīve un atpūta grozījās ap restorānu vietām. Viņš bija darbaholiķis. Viņš strādāja līdz pašam pēdējam brīdim. Pateicības vārdus no viņa varēja dzirdēt ļoti reti, bet, ja tie izskanēja, tad tie arī bija ar tādu gastronomisku novirzi.

Pa ielu iet ar Mārtiņu bija ļoti sarežģīti. Jo katrs trešais cilvēks, kuru viņš sastapa uz ielas, bija pazīstams. Ar katru viņš apstājās, parunājās, katrs gājiens mums parasti piecu minūšu vietā prasīja četrdesmit minūtes.

Tajā pašā laikā viņš bija ļoti vientuļš cilvēks – īpaši pēc tam, kad nomira viņa mamma un brāļi dzīvoja Londonā. Reiz viņš man atzinās, ka viņu ļoti reti kāds aicina ciemos,

jo tad būs jāgatavo slavenajam Mārtiņam Rītiņam un reti kurš to uzdrošinājās."

Izcilais šefpavārs Mārtiņš Rītiņš 19. oktobrī būtu svinējis savu 73. dzimšanas dienu.

"Apollo.lv" jau vēstīja, ka Mārtiņa brālis Jānis Rītiņš sarunā ar žurnālu "Kas Jauns?" atklāja, ka brāļi pieņēmuši faktu, ka Mārtiņa vairs nav. "Ir grūti. Ir! Taču esam to pieņēmuši. Katram pienāks tā diena. No tā neviens nevar izbēgt."

Vairāk lasi "Kas Jauns" šīs nedēļas numurā.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu