Šīs vasaras elektrības rēķini "uzdzina kokā". Kas būs ziemā? (3)

Ieva Raiskuma
, Sadaļas Cilvēks redaktore
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Veja/Shutterstock

Īstos, nu, tos biedējošos apkures rēķinus daudzi vēl nav redzējuši. Bet ar elektrības cenas lēkāšanu dažs labs jau sirmus matus varēja dabūt vasarā. Labi, veļu var mazgāt pa naktīm, trīs stundu cepešiem svītra pāri, bet nu jau ziema nāk ar visu "jautrību", nav vairs kur likties. Kādas idejas, kā sagatavoties ziemai, kā saglabāt siltumu un omulību, visu naudu nenodedzinot elektrībā un apkurē? Četras viedas saimnieces dalās ar pieredzi un idejām. 

Aizejot izslēdziet gaismu! Martas stāsts

Mēs esam aprēķinājuši, ka izvilksim, mums nav lielu tēriņu, tikai mazs mašīnas kredīts līdz 2024. gada februārim. Aprēķinājām elektrības patēriņu atsevišķām ierīcēm, izmantojot rozetē ievietojamo patēriņa mērītāju, atkausējām saldētavas, elektrības patēriņš tiešām samazinājās.

Par elektrību man ir stāstiņš no 2016. gada. Madridē dažas dienas dzīvoju Airbnb "private room". Dzīvoklī bija arī ģimene no Argentīnas.

Normāla ģimene, bet bija vecmāmiņa, kalsna sirma dāma, kas sekoja visiem un izslēdza gaismu. Nu tik uzbāzīgi, ka gribētos viņu nomierināt.

Tad vakarā pie galda parunājāmies.

Viņi prasa: kā jums ar elektrību?

Es: mums elektrība ir.

Viņi saka: mums ir kvotas.

Tas man toreiz šķita pilnīgi citas pasaules pieskāriens. Tagad atceros kalsno dāmu un cenšos rīkoties, kā to darīja viņa.

Līdz ģeneratoram kritusi sieviete. Mērijas stāsts

Īsā atbilde, kā gatavojos ziemai, - vairāk ēdu. Zini, tad ir silts tāpat, plus vēl garšīgi. Bet pilnīgi nopietni! Paēdu vakarā pavēlāk un nekurinātā istabā zem segas un sedziņas ir par karstu! Pagaidām.

Apsveru iespēju pēcpusdienās izslēgt boileru, jo karsto ūdeni vairāk vajag no rīta un pa dienas vidu, ja vispār. Tad lai silda pa nakti, kad elektrība lētāka.

Kad atbrīvosies kāda rūme saldētavā, iespējams, slēgšu ārā ledusskapi. Daudz ko var turēt ārā vai – dzīvokļa gadījumā – uz balkona. 

Rauju ārā visādus štepseļus – lādētājam, tējkannai. Nu, dabiski, nodzēšu lampiņas. Bet, tā kā bez elektrības principā nekā, aiz panikas nopirku ģeneratoru. Tādu sievišķīgu – ar ritenīšiem un aizdedzes slēdzi.

Igauņiem nebija vēlēšanu, tāpēc viņu premjere esot brīdinājusi: ziemā iespējami elektrības pārrāvumi. Kijevā elektrība ir no astoņiem vakarā līdz pusnaktij laikam un tad vēl no rīta kaut kādas stundas, un mēs jau neesam galīgi izolēti, vai ne.

Vispār jau nauda bija paredzēta daudz skaistākiem mērķiem, bet nu... Saldētava ir pilna līdz lūpai, un ar to nebūs jokot.

Jo saldētavā ir ceturtdaļcūka un vēl vismaz pieci kilo maltas cūkgaļas, buļļa gaļa un tās izstrādājumi, ogu jūra, garšaugi, ceptas sēnes un tā tālāk, un tā joprojām.

Vispār saldētava ir izcili ekonomisks daikts. Uzvāri no cirvja kāta par daudz buljona? Sasaldē! Pie cirvja kāta par daudz gaļas, uzreiz nevajag? Pietiks vēl divām zupām, sasaldē! Attaisi sulu vai sablendē ogas, viss uzreiz neizlietojas? Sasaldē! Ja jau sasalumā saglabājas pat mamuti, tad viss, kas mums uzreiz neiztērējas, pilnīgi noteikti. Un puslīdz laba saldētava neēd pārāk daudz elektrības, īpaši, ja ir vēsā telpā.

Mērijas saldētava.
Mērijas saldētava. Foto: No privātā arhīva

Tā es mazliet gatavojos ziemai. Ņemot vērā, ka esmu piedzīvojusi ļoti lielu nabadzību (par ko toreiz galīgi nesatraucos), droši vien krāju par daudz, gan saldētavā, gan pieliekamajā.

Mērijas ziemas krājumi.
Mērijas ziemas krājumi. Foto: No privātā arhīva

Bet – ja nenoderēs pašai, iedāvās, kam vajadzēs. Kā redzi bildē, man tajā ir arī sinepes. Jo Ukraina ir viena no lielākām sinepju eksportētājām Eiropā. Franči esot panikā.

Ak dievs! Kas vispār jāpiedzīvo sievietei dzīves laikā! Pirkt ģeneratoru, nē, nu tiešām!

Jūtos, ka esmu kritusi zemu, bet – ko lai dara, tādi laiki! Būs labi, ja ģeneratoru nevajadzēs, bet, ja vajadzēs, būs labi, ka ir pie rokas.

No trīs stundu cepešiem neatteikšos! Ilmas stāsts

Mūsu mājsaimniecība ir "Elektrum" klients. Krietni piedomājam par elektrības taupīšanu, jo ikmēneša patēriņš ir ap 400 kwh. Savulaik (tas bija sen) ļoti ātri no kvēlspuldzēm pārgājām uz ekonomiskajām. Ieguldījums atmaksājās. Tagad jau gadus divus trīs visas gaismas uz LEDiem.

Man patīk labs apgaismojums, jo tas arī uzmundrina. Īpaši jau tumšajā laikā.

Man virtuvē zem skapīša virs izlietnes vīrs uzlika LED apgaismojumu ar kustības sensoru. Baigi ērti. Pagriežos uz izlietnes pusi – ieslēdzas gaisma. Paeju nost – pēc pusminūtes izslēdzas.

Viss apgaismojums dzīvoklī – LED spuldzes. Lielās istabas lustrai ir dubultslēdzis. Lustrā plafonā trīs spuldzes. Apkārt sešas. Atkarībā no vajadzības var ieslēgt trīs, sešas vai visas deviņas. Pie darbavietām mums ar vīru arī atsevišķs apgaismojums. Arī LED spuldzes.

Jā, mums ir liels elektrības patēriņš, jo gandrīz visu laiku kāds mājās ir uz vietas, papildus dzīvoklī ierastajām lietām arī mājas birojs ar divām darba vietām. Ģimenē kopā trīs stacionārie datori. Serveris. Ledusskapis, veļas mašīna ar žāvētāju, elektriskā cepeškrāsns, trauku mašīna. Divi televizori. Arī siltā grīda vannasistabā, kuru vēsā laikā ieslēdzam uz nakti, lai no rīta visiem omulīgāk.

2021. gada pavasarī, kad bija jāpārslēdz līgums, izvēlējāmies Dinamisko tarifu. Veļu un traukus pārsvarā mazgājām pēc iespējas “lētajās” stundās. Izturējām apmēram pusotru gadu. Cītīgi sekoju biržas cenām, un sākumā gāja diezgan labi. Sanāca pat ietaupīt attiecībā pret citiem tarifiem, jo katru mēnesi parēķināju līdzi, salīdzināju. Bet šī vasara uzdzina kokā. Rēķins par augustu pamatīgi iespārdīja – gandrīz 240 € par nepilnām 400 kwh!

No septembra esam pārgājuši uz Stabilo tarifu. Patēriņš septembrī bija par 10 kwh lielāks nekā augustā, bet rēķins par 90 € mazāks – 150 €.

Tātad jādomā un jārēķina līdzi – ietaupīt var.

No trīs stundu cepešiem es netaisos atteikties! Te ir izeja: pusotra stunda uz 180 grādiem infrasarkanajā un tad pusotra stunda 70 līdz 90 grādos cepešmaisā. Attaisnojums tēriņiem – sanāk superīgi, ģimene starā, un restorānā tik un tā dārgāk. Vēl pluss tāds, ka šodien vakariņās cepetis, bet rīt gaļa uz maizītēm vai salātos.

Pašreizējā krīze ir sīkums! Ivetas stāsts

Man ir 62 gadi. Esmu Dievam un liktenim pateicīga par skaistu dzīvi, ar ļoti grūtiem laikiem, smagiem pārdzīvojumiem, bet ar ļoti daudz laba un skaista.

Pašreizējā inflācija un enerģētiskā krīze ir sīkums, salīdzinot ar deviņdesmito gadu sākumu, kad paliku viena ar diviem maziem puikām un 1000% inflāciju, kad par saņemto skolotājas algu mēneša beigās pat maizei nepietika.

Atgriežoties pēc 15 Beļģijā nostrādātiem gadiem, nolēmām nopirkt īpašumu laukos, lai būtu neatkarīgāki. Tagad ir sava saimniecība. Pilns pagrabs savu dārzeņu, pilna saldētava savu labumu. Savs mežs un malkas cik uziet.

Vienīgais kreņķis par elektrības rēķinu, jo lauku mājā daudz elektrības aiziet. Dziļurbuma sūknis, bio kanalizācija, veļas un trauku mašīnas, siltās grīdas, viss uz elektrības. Bet darbs vēl joprojām ir. Tad arī dzīvot var.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu